26.5.2013

Luolamiehet grillin ääressä


IHAN ENSIMMÄISEKSI  - OLETTEHAN VASTANNEET SIVUPALKIN RANTAKIRJAKYSELYYN ?!!! VIIMEINEN VASTAUSPÄIVÄ MENOSSA !

Minä olen tässä viime aikoina selaillut blogien hehkutusta grillauksesta, katsellut kirjakauppojen pinoja grillauskirjoista ja ihaillut rautakauppojen mainoksia toinen toistaan suuremmista grillaus"keskuksista" (!!!). Jossain kohtaa sitten jäin oikein miettimään, että mikä siinä grillauksessa oikein vetää niin hurjasti puoleensa.

Kun ilmat lämpenevät ja aurinko paistaa, siirtyvät suomalaiset pihalle primitiivisempään ruoanlaittoon, tai ainakin jonkunlaiseen illuusioon siitä. Noita uusia, vesihanalla varustettuja aparaatteja kun tuskin voi enää kovin primitiivisiksi sanoa. Isännät sitovat essut eteensä, nostavat viinilasin käteensä ja ottavat perheen ruokahuollon haltuunsa - siis ainakin viikonloppuna ja illallisvieraiden edessä. Vaimo juoksuttaa esivalmistellut, marinoidut ja muutenkin kypsennysvalmiit ruoat (ja lisukesalaatit jne)  keittiön, grillin ja pihapöydän välillä (Anteeksi tämä seksistinen ja ehkä vanhanaikainen kuvaus, mutta näinhän se ainakin mainoksissa menee, vai ?)

Edelleenkin kysyn, että miksi. Onko se se hiilen tuoksu - vai kaasullako grillaatte ? Houkutteleeko raikas ulkoilma ? Maistuuko ruoka aina paremmalta ulkoilmassa (usein) hytistessä ? Nouseeko pintaan esihistoriallinen luolamies ?

Mitäs tuumitte ?

Meilläkin tykätään grillaamisesta - viime kerralla katselin (lempeästi) hymyillen ikkunasta, kun isäntä ja kaksi pojistaan istuivat reteän näköisinä pihatuoleilla sen meidän ikuvanhan pallogrillin vieressä. Voi sitä ylpeyttä, kun pöytään ilmestyivät nuo herkkusieniherkut (kaiken muun hyvän ja herkullisen lisäksi).

Täytetyt herkkusienet grilliin 

Poista sienien jalat ja putsaa hatut tarpeen mukaan. Leikkaa hattuun sisälle pala haluamasi makuista Koskenlaskijaa ja asettele päälle muutama pala pekonia. Nosta foliovuoan päälle ja juoksuta grillaajille kypsennettäväksi.
Grillaa ja herkuttele. 

Herkullista grillaussunnuntaita !

14 kommenttia:

 1. Grilliruoka on yksinkertaisesti hyvää! Ei siinä sen kummempia. Uunissa tai paistaessa ei tule samanlaisia esim. pihveistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, grillatussa on ihan oma tuoksunsa. VArsikin silloin kun käytetään hiiltä !

   Poista
 2. Ehkä grillauksessa viehättää ulkonaolo, se myös tuntuu - ainakin minusta - jotenkin sosiaalisemmalta. Sen sijaan että joku kokkailisi yksin keittiössä ollaankin yhdessä pihalla tekemässä juttuja.

  Meillä on tehty samanlaisia sieniherkkuja, tosin muistaakseni Aurajuustoa käyttäen. Pitäisikin tehdä niitä taas...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Ruoka maistuukin seurassa aina paremmalta, miksei siis kun jo kokataan yhdessä ?
   Noita sieniä voi tuunata juustolla vaikka mihin suuntaan :-)

   Poista
 3. Grillissä valmistuu monenlaiset herkut, ja ulkona on kesällä kiva kokatakin. Ei viitsi lyhyttä kesää kuluttaa sisällä olemiseen. Siinä grillaamisen ohella pystyy aina puutarhassakin puuhastelemaan, kastelemaan kesäkukkia ja muuta.;) Grillaamisen sanotaan olevan enemmän miesten hommaa, mutta kyllä se meillä on siirtynyt kokonaan minun vastuulleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kyllä se on lähinnä miehet, jotka ulkona grillaavat. Tosin se taitaa johtua enemmänkin ehkä siitä, kun sattuu noita poikia olemaan niin haluavat iskän kanssa tehdä yhdessä...

   Poista
 4. Itelle tärkeintä on olla ulkona,hyvä seura,ja se tärkein eli tuli. Kesäilta ja nuotio jossa tirisee maukkaat lihat ja tuoreet kasvikset on lyömätön yhdistelmä.

  Grillaan siis mieluiten puulla ja nuotiolla. En sen kummemin diggaile mitään HC kaasuhärpäkkeitä. Nuotiolla grillatessa on sellasta alkukantasta voimaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään enemmän "oikeasta" grillaamisesta. Sitä savun makua ja tuoksua ei muuten saa millään.

   Poista
 5. Olen samoilla linjoilla Norkun kanssa, ulkona kokkailu ja yhdessä puuhailu hoituvat samalla kertaa, eikä yksi joukosta ole tosiaan kykkimässä erakkona keittiössä kun muut nautiskelevat auringosta. Sateellahan ei kukaan järkevä grillaa (kait :D ) Ja tietysti se maku, ja ulkona syömisen fiilis (paitsi siinä vaiheessa kesää, kun hätistellään raivoisasti sääskiä ja paarmoja, ja ruuat lentää maahan koirien syötäväksi). Näin meillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, se yhdessäolo on kyllä ulkona tekemisessä kivaa.

   Onneksi on noita koiria niin eivät mene hukkaan ;-)

   Poista
 6. Ulkona syöminen on kyllä kivaa:) Ja isoista portobello-sienistä tulee ihania grillattaessa.Saako Suomesta sellaisia varta vasten grillaamista varten kasvatettuja suuria portobello-sieniä?

  Minulla on kyllä pienoinen grilliongelmakin sillä asun puiston laidalla tai ihan kiinni puistossa jossa josksu grillataan vaikka se on kiellettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä ovatko varta vasten grillaamista varten, mutta portobelloja löytyy meidän naapurikaupastakin aina välillä. Ihania.

   Savu ikkunoisa sisään ei ole kivaa - varsinkaan, jos se ei tule edes omasta grillistä.

   Poista
 7. Meillä kuten ilmeisesti muuallakin mies liimautuu kiinni grlliin kunnes koittaa kylmä syksy. Kerran tosin grillasimme jouluaatonaattona lumisateessa, kun teki niin mieli grillattua kalaa;)

  Se on yhdessä tekemistä ja ainakin me olemme ulkona syömässä kelillä kuin kelillä. Ostimme Sungrade -grillikatoksen, jonka alle saimme ruokapöydän tuoleineen. R. haluaa grillata kelillä kuin kelillä puolkatteen alla, joten se hänelle sallittakoon. Ja kaasulla meillä. Minä en edes hallitse meidän grilliä, joten kohta en tee muuta kuin salaatteja. Tänä vuonna emme ole kiireiden takia vielä päässeet grillausrytmiin, mutta yleensä aloitamme vappuna vaikka sataisi rakeita. Untuvatakit on keksitty;)

  Nuo täytetyt herkkusienet ovat meillä suuressa suosiossa. Paras ystäväni toi niitä kerran mukana nyyttikesteihimme ja siitä se alkoi.

  Minusta grilliruoka on kaikkein parasta ellei lasketa korvsienikeittoa tai graavia merisiikaa ja uusia perunoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiset grillaavat vesisateessa sateenvarjon kanssa, joten miksei sitten lumisateessa... varsinkin jos on hieno katoskin suojaamassa.

   Poista