15.5.2013

John Irving : Minua on monta - älkää nyt hermostuko, mutta...

John Irving : Minua on monta
Luettavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta

Noin kymmenen vuoden välein tartun johonkin Irvingin kirjaan vakaana aikomuksenani ymmärtää, miksi niin monet ovat intohimoisia Irving-faneja. Nyt kaikki nuo fanit tietysti lähtevät seipäät ja talikot kädessä meille päin, mutta lopputulos oli jälleen sama kuin aina ennenkin. En ymmärrä.

Minusta ei siis tullut nytkään Irving-fania, vaikka myönnänkin, että kyseinen herra osaa todella kirjoittaa. Hän pystyy pitämään henkilöitä vilisevän tarinan niin hyvin kasassa, että ainakin suurin piirtein pysyin tapahtumista kärryillä. Sama koskee takautumien ja nykyajan sekamelskaa. Punainen lanka kulkee selkeänä läpi kirjan huolimatta hyvinkin nopeista ajanjakson vaihteluista. Myös miljöökuvaus on rikas ja elävä ja lienee myös aikalaisten ja paikallisten tunnistettavissa, vaikka minun täytyy kyllä myöntää olevani autuaan tietämätön esim. 70- ja 80-luvun New Yorkin homopiirien tunnelmasta.

Missä siis on vika ? Miksi en tosissani osaa uppoutua Irvingin kirjoihin ? Miksi jään kliinisen kiinnostuksen tasolle lämpenemättä sen enempää päähenkilöille kuin tarinallekaan ? Syynä lienee aihepiiri. Nuorten poikien seksuaalinen herääminen, erityisesti vähemmistöryhmään kuuluvina ei vaan jotenkin kiinnosta tarpeeksi, varsinkaan kun kirjassa ei oikein tunnu olevan mitään muuta sisältöä. Kuka oli mitä ja kuka teki mitä kenenkin navan alla ja miten suvaitsematonta ympäristö sitten olikaan. Miten päähenkilö kuitenkin löytää identiteettinsä ja hänestä tulee kaikkitietävä kuuluisa kirjailija eikä hän saa aidsia vaikka kaikki muut tuntuvat siihen sairastuvan - siinä kai kaikessa lyhykäisyydessään kirjan juoni.

Älkää käsittäkö väärin. Ei minulla ole mitään seksikohtauksia tai seksuaalivähemmistöjä vastaan. En vain ymmärrä, miksi seksin ajatteleminen tai sen harrastaminen täyttävät elämän (tai kirjan) kokonaan. Onhan sitä niin paljon muutakin tekemistä ja ajattelemista. En tiedä. Ehkäpä nuorten poikien maailma pyörii navan alapuolella, mutta luulisi iäkkäämmän kirjailijan jo löytävän muutakin mielenkiintoista. Tai sitten minä en vaan ymmärrä kirjan nyansseja ja olen vanha tiukkapipoinen täti-ihminen.

Joka tapauksessa - taidan taas odottaa seuraavat kymmenen vuotta ennen kuin tartun seuraavaan Irvingin teokseen. Minulla on useampikin hänen kirjansa vielä lukematta, joten pärjään vielä muutaman vuosikymmenen.

Vaikka minä en Irving-faniksi intoutunutkaan, niin sehän ei tarkoita, etteikö hänen kirjojaan (ainakin yhtä) kannattaisi lukea. Todella moni nimittäin häntä fanittaa. Kai hänen kirjoissaan siis on "se jokin", vaikken minä sitä löytänytkään.  Kannattaa itse lukea ja muodostaa mielipiteensä. Tulkaa sitten valistamaan minuakin.


p.s. Elisa Kirjalla on kivoja kirjoja alessa 19.5. saakka - minäkin napsin sieltä jo Nina Hurmen Yönpunaisen höyhenen ja mieli tekisi Milja Kauniston Synnintekijää...

12 kommenttia:

 1. Tuskin kukaan lähtee seipäät ja talikot kädessä sinne suuntaan. ;) Toiset vaan tykkäävät tietyn kirjailijan tuotannosta ja toiset eivät. Hyvä niin. Ja luulen, että esim. kirjabloggaajien joukossa on enemmän niitä jotka eivät lue Irvingiä kuin niitä, jotka lukevat. Meidän fanien ääni vaan voi olla joskus aika kuuluva, muttei sen kummempi kuin muidenkaan kirjailijoiden ihailijoiden. :)

  Minä olen monta on mielestäni hyvä romaani, muttei parasta irvingiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irving kävi juuri Suomessa ja siitä puhuttiin (tietysti) joka puolella paljon. Voi olla, että sen takia tuntuu kaikkien muiden fanittavan :-)
   Ja toki saa fanittaa - kiva, kun on eri makuja kirjojenkin suhteen.

   Poista
 2. Olen huomannut että muakaan ei tuo teinipoikien seksuaalisuus jaksa yleensä aiheena kiinnostaa. Olihan sitä tuossa juuri lukemassani Kaikki isäni hotellit -kirjassakin, mutta siinä oli niin paljon kaikkea muutakin että en näköjään edes hoksannut asiasta häiriintyä. :) Tai ehkä sitten tykkäsin Irvingin tyylistä niin että sekin meni läpi. Täytyy jatkaa kokeiluja muiden Irvingien parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irving kirjoittaa tosi hyvin ja sujuvasti, mutta se aihealue ei ole minulle ominta. Muistan samaa vähän pohtineeni jo silloin kun liun Kaikki isäni hotellit ja siitä on sentään jo vaikka kuinka paljon aikaa.

   Poista
 3. Heei, et ole yksin näine Irving-mietteinesi. Täällä toinen, joka ei jaksa innostua hänen kirjoistaan, vaikka periaatteessa ymmärrän, miksi hänestä pidetään. Hänellähän on roisi mielikuvitus ja huumori, hän on taidokas kynänkäyttäjä, mutta plääh... Ei silti minun juttu.

  Olen lukenut Irvingiltä Garpin maailman, joka oli ihan ok, muttei tehnyt sen syvempää vaikutusta minuun. Minua alkoi jopa kyllästyttää kirjan henkilöhahmot, jotka olivat enemmänkin hummoristisia pellejä ja kuin aitoja ihmisiä. Saman kaavan havaitsin Isäni hotelleissa, joka periaatteessa oli hauska, mutta en jaksanut lukea sitä loppuun.

  Myös Neljännen käden olen lukenut - sen luin kokonaan. Sen jälkeen en ole Irvinigiä lukenut enkä varmaan aiokaan. On niin paljon muita kirjoja, että koen nyt nähneeni Irvingin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään kauhean montaa miehen kirjaa lukenut. Kuten sanoin niin kymmenen vuoden välein yritän, enkä minä nyt niin hirveän vanha sentään vielä ole ;-) Taitaa taas mennä ne seuraavat kymmenen vuotta...

   Poista
 4. Hyvä, hyvä! =D Siis minähän kyllä tykkäsin Garpin maailmasta, mutta Neljäs käsi olikin sitten aika surkea. Nämä kaksi olen vasta valloittanut viimeisen about puolen vuoden aikana. Yksi omakin Irving odottaa hyllyssä, mutta jostain syystä en ole ollut hirveän innostunut tarttumaan siihen. (Minulla on tullut sellainen fiilis, että voiko kirjailijaan kyllästyä kahden kirjan jälkeen? Kun on lukenut muiden bloggauksia, niin vaikuttaa siltä, että miehen aiheet pyörivät samojen asioiden ympärillä jatkuvasti. Se hieman huolestuttaa.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllästyä! Sori tunkeutuminen tähän väliin, mutta minusta Garpin maailma ja Kaikki isäni hotellit olivat kuin samasta puusta veistettyjä. Siksi Hotellit varmaan jäivätkin kesken, koska samanlaisuutta oli liiaksi, siis kyllästymiseen asti.

   Se Neljäs käsi onkin sitten ihan erilainen, kuulemma eräs Irvingin huonoimmista kirjoista. En ihmettele olleskaan, jos noin onkin :D

   Poista
  2. Voi kyllästyä, jos ovat kovin samantyylisiä eikä tyyli iske :-)

   Poista
 5. Nyt jäi kiinnostamaan, mitä Irvingin kirjoja olet lukenut. :) Seksi on kieltämättä yksi Irvingin vakioaiheista, mutta onhan kirjoissa paljon muutakin. (Tätä uusinta suomennosta en ole vielä lukenut, joten siitä en osaa sanoa.)

  Esimerkiksi Garpin maailman olen lukenut monta kertaa, ja aina löytänyt siitä uusia tärkeitä teemoja riippuen omasta elämäntilanteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki isäni hotellit, Owen Meany ja nyt sitten tämä. Siinä kai ne... Onhan tässä viimeisimmässäkin paljon muutakin kuin seksiä, mutta jotenkin tuntuu, että se muukin aina värittyy päähenkilön seksuaalisen suuntautumisen kautta.
   En suoraan sanottuna ihan tarkkaan noita edellisiä muista, mutta jotain samantyylistä muistan ainakin hotellien osalta miettineeni. Voin tietysti muistaa väärin - onhan lukemisesta jo jokunen vuosi aikaa...

   Poista
 6. Sama ongelma, et ole yksin. Kaikki jääneet kesken. Ehkä vielä jonain päivänä samalla aaltopituudella kirjailijan kanssa tai sitten ei :D.

  VastaaPoista