4.5.2013

Uusi lempilehtiehdokas ja tabbouleh-salaattia kahdella tapaa


Tabbouleh on salaatti, joka tulee säännöllisesti vastaan monessa paikassa. Alunperin sitä on syöty erityisesti Välimeren itä- ja eteläpuolella ja versioita lienee edelleen yhtä monta kuin kokkejakin. Kaikille näkemilleni versioille yhteistä on se, että siinä on jonkinlaisia ryynejä - useimmiten vehnästä, couscousia tai bulghuria - sekä yrttejä, vähintäänkin kai persiljaa ja minttua. Muuten ainekset samoin kuin salaatin väri vaihtelevat kerrasta toiseen.

Viimeksi tabbouleh vilkutteli minulle Mondo Ruoka & Matka -lehden kansikuvassa. Kun samasta lehdestä oli ollut juttua myös muutamassa blogissa (bloggareita oli yhdessä artikkelissa kokkaamassa vietnamilaista ruokaa), niin lehti lähti ruokakassiin mukaan.

Hyvä oli, että lähti. Taisin löytää uuden lempilehden. Tähän asti olen säännöllisesti lukenut pääasiassa Glorian ruoka ja viini -lehteä ja englantilaista Delicious-lehteä muiden ruokalehtien ilmestyessä lukulistalle varsin satunnaisesti. Pelkkä matkalehti ei  myöskään olisi kaupasta lähtenyt mukaan. Vaikka on kiva lukea maailman eri paikoista, en kuitenkaan ehdi matkustamaan niihin jokaiseen. Ruokaresepteillä taas pääsee kurkistamaan eksoottisempiinkin maihin ihan omasta keittiöstä käsin.

Ruoka & Matka on myös onnistunut tasapainottamaan mukavasti pienet makupalat trendeistä, tuotteista ja resepteistä pidempien ruoka-artikkelien kanssa. Lehdessä on kutkuttavastii myös sekä tietoa maailmalta löytyvistä visiitin arvoisista paikoista että siitä, miten maailma on saapunut ruoan muodossa koettavaksi myös tänne Suomeen. Pääasiassa tietysti pääkaupunkiseudulle, mutta kun täällä asumme mekin, niin minua se ei  lukijana pahemmin häiritse.

Päädyin siis kivan lehden pariin tabbouleh-salaattia seuraamalla. Kyseinen salaatti on näin kevään tullessa tuttu vieras meidän omassa ruokapöydässämmekin. Viimeisen viikon sisään on meillä sitä syöty pariinkin otteeseen. Ensimmäinen versio oli isännän vihreä tabbouleh, jossa pääroolissa ovat tällä kertaa keitetyt ohrasuurimot, jotka on sekoitettu valkosipulin, kurkkupalojen, sokerihernepalojen, sitruunamehun ja oliiviöljyn kanssa. Siihen kun lisää isot kouralliset silputtua persiljaa, korianteria ja minttua, niin herkullinen lisukesalaatti on valmis. Meillä sitä nautittiin samaa teemaa noudattaen eli sitruunalla, valkosipulilla ja yrteillä (+ tilkalla oliiviöljyä) marinoitujen kanasuikalevartaiden kera.

Ruokapöydän klassikkopaikan meillä kuitenkin varaa itselleen ruokaisa tabbouleh, jossa vähän kapinallisesti on myöskin pekonia höysteenä. En ole ihan varma, voiko tätä virallisesti enää tabbouleh-salaatiksi kutsuakaan, mutta sillä nimellä se on meillä kulkenut viimeiset parikymmentä vuotta.

Meidän perheen klassikkotabbouleh

1/2 pakettia couscous-ryynejä
1 dl viinirypäleensiemenöljyä
1 dl sitruunamehua
hyppysellinen suolaa ja pippuria
puolikas punainen sipuli hienoksi silputtuna
minttua silputtuna iso kourallinen tai 1 rkl kuivattua minttua
puolikas kurkku kuutioina
1 1/2 paprikaa kuutioina
tomaattia kuutioina saman verran kuin paprikaa
avokadoa, jos tekee mieli
paketti pekonia pieninä paloina ja rapeaksi keskilämmöllä paistettuna


Olen huomannut tässä salaatissa ainesten lisäämisjärjestyksen vaikuttavan suuresti makuun. Näin tulee minusta parasta.

Kaada couscous-ryynit kulhoon. Kuumenna vettä kiehuvaksi ja kaada sitä ryynien päälle sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät. Jätä kannen alle kymmeneksi minuutiksi. Sekoita öljy, sitruunamehu ja suola & pippuri.
Erottele haarukalla ryynejä toisistaan ja sekoita kastike joukkoon. Silppua sekaan minttu ja sekoita sipuli. Sekoita hyvin ryynien kanssa.

Lisää tomaatti, kurkku ja paprika. Sekoita.
Lisää avokado ja sekoita taas.
Lisää lopuksi pekonipalat sekä osa pannulle jääneestä rasvasta. Sekoita taas hyvin.

Anna makujen tasaantua tunnin tai kaksi.

17 kommenttia:

  1. Hmmm, kuulostaapa herkulliselta! Pakko varmaan kokeilla. Ja lehtikin vaikuttaa tutustumisen arvoiselta, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, tämä resepti aiheuttaa riippuvuutta. Minun on pakko saada tätä säännöllisin väliajoin, varsinkin kesällä.
      JA tuo lehti oli tosi positiivinen yllätys !

      Poista
  2. Minä laitan omaan versiooni yleensä huolella marinoituja ja paistettuja soijasuikaleita, muu sisältö aina tilanteen mukaan. Alkoikin heti tehdä mieli...

    Ruoka & Matka on minunkin ehdoton suosikkini, harmi kun se ei ainakaan vielä (ymmärtääkseni?) ilmesty mitenkään säännöllisesti. Tilaisin ehdottomasti, jos näin olisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta - minun on pitkän aikaa pitänyt opetella käyttämään soijaa, mutta vielä on jäänyt.

      Poista
    2. ja vielä... lehdessä oli mahdollisuus tilata Mondo, jossa Ruoka & MAtka oli kai jonkinlaisena erikoisnumerona mukana. Erikseen ei saanut tilattua. Yritin myös kuikuilla seuraavan numeron ilmestymisaikaa, mutta en kyllä tuosta lehdestä sitä löytänyt. Täytynee seurata lehtihyllyjä.

      Poista
  3. Mondon ruoka & Matka on kyllä hyvä lehti, tuli edellisellä duunipaikalle aina luettua kun sinne ilmestyi. Hyviä reseptejä ja hienoja kuvia.

    Niin ja pirullisen hyvä tabbouleh salaatti :D Avokadoa, minttua, couscousia, on tainnu kesä alkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. heh, meillä on ruoan puolesta ollut kesä jo jonkin aikaa ;-) Vielä kun tuo keli seuraisi mukana - nytkin tulee vettä ja näyttää viileältä.

      Poista
  4. Tabbouleh on hyvää ja näillä leveysasteilla sitä tapaa useinkin. Tein joku aika sitten vähän erilaisen tabbouleh-salaatin,jossa burgulin korvasi hienonnettu kukkakaali.Oli hyvää myös niin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota kukkakaalia olen nähnyt couscousin korvaajana muuallakin, pitänee kokeilla.

      Poista
  5. Minulle tabbouleh on ihan uusi tuttavuus, mutta tämä resepti pistetään meillä kyllä mahdollisimman pian kokeiluun! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Tää on hyvää ja helppoa :-)

      Poista
  6. Tabbouleh on hyvää. Kesäisin tulee usein tehtyä, kun sopii hyvin grilliruokien kylkeen.:)

    VastaaPoista
  7. Hyvä lehti, mutta ilmestyy ihan liian harvoin.
    Uusi lempiblogiehdokkaasi voisi olla vaikkapa
    http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/
    Avattiin se vapun tienoilla avoimeksi kaikille.
    Tervetuloa lukemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä taitaa ilmestyä vähän harvoin. Blogissa kävinkin jo kurkkimassa :-)

      Poista
  8. Ruoka&Matka on ihana lehti. Tykästyin lehteen heti ensimmäisestä numerosta, muistaakseni kaksi vuotta sitten. Nyt uuden, odotetun, numeron ilmestyessä mietin, että itselleni osa lehden kiehtovuutta varmasti on seuraavan numeron kärsivällinen odottaminen. Uutta lehteä täytyy odottaa pitkään ja hartaasti, kokonainen vuosi :)

    Ja tabbouleh, silkkaa herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerran vuodessa !(?) En löytänyt lehdestä ilmestymisaikataulua, mutta se selittynee juuri tuolla pitkällä välillä. Harmi, tuota voisi lukea kyllä useamminkin.

      Poista