14.5.2013
Riisuttu Croque Monsieur
Croque monsieur on vain ranskalaisten keksimä nimi lämpimälle kinkkujuustoleivälle - tai näin ainakin kateelliset väittävät. Todellisuudessa se on yhdistelmä ehdottoman hyvin yhteen sopivia ainesosia kuorrutettuna Bechamel-kastikkeella. Vain ranskalaiset voisivat ymmärtää yhdistää Dijon-sinapin, Gruyèren ja kinkkusiivun leivän kanssa, kuorruttaa sen kastikkeella ja juustolla, paahtaa uunissa ja antaa vielä niinkin inspiroituneen nimen kuin Croque Monsieur (sanan mukaisesti haukattava tai ahmittava herra - tai ehkä herralle tässä tapauksessa).
Croque Monsieur taipuu myös variaatioihin. Kun päälle nostetaan joko uppomuna tai paistettu muna niin saadaan Croque Madame. Ei, älkää kysykö, miksi juuri munan lisääminen muuttaa annoksen rouvamaisemmaksi. Liittynee jotenkin kanoihin tai sitten se on vaan erotettavuuden vuoksi.
Isännän rakkaimpiin lapsuusmuistoihin taas kuuluu isoäitinsä valmistama Croque (öööhh...) Chasseur (?). Siinä Bechamel-kastikkeeseen sekoitettiin vielä siivutettuja (ehdottomasti ei paloina) ja pannulla paistettuja herkkusieniä ja -tatteja. Mikään Croque ei kuulemma ole vetänyt sen jälkeen tuolle elämykselle vertoja.
Ei edes tämä meidän kotoinen riisuttu versiomme, joka kyllä, myönnetään, muistuttaa aika paljon ihan pelkkää lämmintä kinkku-juustoleipää. Hyvää kuitenkin, vaikka perheen sisällä käydäänkin ikuisuuskeskustelua ovatko leivät paremmat sweet chilikastikkeella vai Dijon-sinapilla...
Riisuttu Croque Monsieur
Paahtoleipää
Dijon -sinappia tai sweet chili-kastiketta
lempikinkkuasi (tai sitä kaupan tarjouskinkua)
sulavaa juustoa (Edam, Gruyère)
Lisäksi tuoretta salaattia.
Levitä sinappi leipäsiivulle ohuielti, lisää siivu kinkkua ja pari siivua juustoa. Lisää päälle vielä toinen sinapilla voideltu siivu leipää. Paahda. Tämän voi tehdä joko voileipägrillissä, kerrosleipätoiminnolla varustetulla leivänpaahtimella tai ihan pannussa tai uunissa.
Leikkaa kolmioiksi ja nauti salaatin kera.
Tunnisteet:
lämmin leipä,
resepti,
ruoka
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kaikkee ne keksii.. Mutta täytyyhän tuollaisilla aineksilla tulla melkoisen herkullinen leipä!
VastaaPoistaHyvää on joo, kaikkine variaatioineen.
PoistaOlen jostain lukenut että paistettu kananmuna muistuttaa naisen hattua, joten siitä tulee nimitys Croque Madame :)
VastaaPoistaVoipa muuten hyvinkin pitää paikkansa - sellainen ihana olkinen kesähattu :-)
PoistaNyt maistuis tollanen. 3 päivää kuumeessa,alkaa oleen croquen tarpeessa,nam :)
VastaaPoistaVoi sentään, toivottavasti tauti on jo selätetty. Nyt on kauheasti kaikkea liikkeellä.
PoistaKuulostaa hyvältä, ja varsinkin sienten kera.:)
VastaaPoista