19.2.2017

Ruokakulttuurin päivitysMikä kulttuuri? 

Minä en ole opiskellut millään tavalla kulttuurihistoriaa enkä oikeastaan ole ennen tätä edes miettinyt, mitä kulttuurilla oikein voikaan tarkoittaa. Suurimmalla osalla tulee sanasta kulttuuri varmaan mieleen musiikki, kirjallisuus, teatteri, ooppera, pönöttäminen, keski-ikäiset tädit...

Tuo viimeinen sana sopii minuun täysin, mutta kulttuuri lienee jotain huomattavasti laajempaa. Minun ymmärrykseni kulttuurista tarkoittaa ihmisen luomaa ympäristöä, niin henkistä kuin ehkä fyysistäkin - ainakin silloin, kun fyysiset elementit jollain tavalla ilmentävät arvoja, ajattelutapoja tai jotain tietylle "kulttuurille" ominaista. Esim. rakennukset ja ruoka ovat mainioita esimerkkejä jälkimmäisistä.

Vielä huterammalla pohjalla olen osallistuessani #satasuomalaista2017 -haasteeseen. Milläs perusteella sitä oikein listaisi jonkun edustavan suomalaista kulttuuria?

- Suomalaiset kirjailijat ja muut taiteilijat?- Joo
- Suomalaisen suunnittelijan design? - Joo. Siis vaikka se olisi Tallinnan lautalla? - No, joo. 
- Ulkomailta suomeen muuttanut kirjailija, joka kirjoittaa suomeksi? - Joo, kyllä. Eikös vaan? 
- Suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa scifiä englanniksi? - Hmm.... tähän palataan, mutta joo. 
- Suomalaistyylinen ravintola Helsingissa? - ilman muuta! Ranskalainen Bistro Helsingissä? - Kyllä!

Siis ranskalainen bistro Helsingissä? Ranskalainen omistaja/chef, ranskalaistyyppinen ruoka, palvelu ranskaksi ja englanniksi... Silti!

Kulttuurille ehkä vahvin ominaisuus on sen kyky kehittyä ja muuttua, ottaa vaikutteita. Maahanmuuttajat ja muilla mailla oppia saaneet omat kansalaiset ovat kautta aikojen olleet tärkeitä kulttuurin kehittäjiä monella saralla. Ajatelkaapa vain, missä kaikki arvonsa tuntevat taiteilijat kävivät saamassa oppia viime vuosisadan alkupuolella!

Varsinkin ruokakulttuurissa vaikutteet ovat tärkeitä - eikä minua ainakaan harmittaisin rennon, mutta herkullisen bistrokulttuurin (taas tuo sana!) leviäminen laajemmallekin rikastamaan suomalaista ruokaskeneä.Esimerkiksi vaikka

La Cantine, jota ihastelin jo ennenkin, on palvellut lounastajien riemuksi jo useamman vuoden ja avasi vuoden alussa taas ovensa myös illallista kaipaaville. Niinpä mekin suuntasimme muksujen kanssa nauttimaan rennosta tunnelmasta, taustalla soljuvasta jazzista sekä tietysti herkullisesta, mutta mutkattomasta ruoasta.

Chef hoiti keittiön ja tarjoilun yksinään, mikä on hatunnoston arvoinen suoritus. Homma nimittäin toimi. Toki tarkoitus on itse hakea veitset, haarukat ja lasit pöytään, mutta muuten kaikki kannetaan eteen.

La Cantinessa ei pönötetä, vaan nautitaan. Ruokalista on kapea, mutta joustaa. Kuopukselle löytyi listan ulkopuolelta "erikoishamppari", jota hän oli jo koko viikon odottanut. Keskimmäinen melkein nuoli gnocchi-lautasensa ja isäntä poltti suunsa, kun ei malttanut odottaa moussakansa jäähtymistä. Minä ja esikoinen keskityimme pihviannoksiimme niin, että isäntä jo ihmetteli hetken hiljaisuutta.

Jälkkärinä olivat viimeiset palat chefin tiramisua ja pari crème bruléetä, jotka ovat muuten täydellisimmät Helsingistä löytämäni ja minä olen maistellut erinäisiä. Kuopus jätti jälkkärin väliin, sillä vatsa oli jo pinkeänä hamppariannoksesta. En ole tainnut ikinä nähdä hänen syövän niin paljon kerralla.

Tyyli pitää, chefiä myöten!

Lounaslistan löytää Facebookin sivulta, mutta iltojen menu täytyy joko soittaa tai sitten nauttia yllätyksestä. La Cantinen chef nimittäin miettii vasta samana päivänä raaka-aineiden saatavuuden mukaan, mitä asiakkailleen illalla tarjoaa. Kaikki on hyvää. Vierailumme aikana listalta löytyi mm. foie gras alkuruokana, Bouillabaisse, gnocchit, moussaka, pihvi perunoilla ja taivaallisella kastikkeella... Ajoituksellisesti La Cantine sopii mahtavasti lapsiperheille ja ajoissa kotiin haluaville. Ravintola sulkeutuu yhdeksältä ja laajin menuvalikoima on tarjolla, kun paikalle saapuu kuuden maissa.

La Cantine ei ole konstailevaa fine diningiä, se ei ole hämärä korttelikuppila eikä ruoka houkuttele eksoottisuuden vuoksi. Silti tässä ravintolassa on kumma taika. Ruoka on yksinkertaisesti hyvää, palvelu ystävällistä, tila valoisa ja selkeällä tavalla kaunis, tunnelma kotoisa. Yhdistelmä lienee juuri se yhtälö, jolla bistrokonsepti on Ranskassakin selvinnyt vuosikymmenestä, jollei vuosisadasta toiseen.

Sopii se Suomeenkin!

37 kommenttia:

 1. Kiitos ravintolavinkistä : ) Joskus on muuten aika virkistävää nauttia yllätysmenusta, varmasti tulee syötyä sellaista mitä ei itse tilaisi! Itse tykkään noista rennoista bistromaisista ravintoloista, pönötys on niin last seasonia. Siellä näyttäisi olevan listalla boullabaisea, ranskalaisen keittiön lempiannokseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ihan lempparipaikka meillä. Aina on syöty hyvin ja varsinkin lounaalla ihan luksusta (ei nimittäin kanttiinihintaa kalliimpaa)

   Poista
 2. Käsitteenä kulttuuri onkin tosi mielenkiintoinen. Sitähän voisi pohtia päiväkausia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, enhän minä tuossa edes raapaissut pintaa :-)

   Poista
 3. Minäkin kiitän ravintolavinkistä. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Vaatiiko varauksen vaikkapa arki-iltana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä ei varmaan varausta tarvita, mutta luulen sanan kiirivän. Perjantaisin on kuulemma ollut jo nyt ihan täynnä ja mekin saatiin viimeinen pöytä. Ei nimittäin ole suuren suuri sali. Ainahan sitä voi varmistaa ja isommalla porukalla varsinkin.

   Poista
 4. Kyllä: kulttuurin ominaisuuksiin kuuluu sen muuttuvuus. Vain kuollut kulttuuri pysyy täysin muuttumattomana.
  Ja creme bruleeta, voi iiiih.

  VastaaPoista
 5. Olen karttanut aina pönötysravintoloita. Rennot ja puheensorinaiset paikat tuo tunnelmaa ja saa minut hyvälle tuulelle. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minutkin! On paljon mukavampi nauttia iloisella mielellä vähemmän täydellisessä ympäristössä kuin koittaa näyttää "hienolta"

   Poista
 6. Vaikuttaa käymisen arvoiselta paikalta! Kiitos vinkistä :-)

  VastaaPoista
 7. Ihana ravintolaraportti yllätyksellisestä ravintolasta! Pistän tämän ehdottomasti mieleeni.

  VastaaPoista
 8. enpä olekaan vähään aikaan käynyt itseäni hemmottelemassa noiden lounaalla - kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne vaan uudistamaan kokemusta. Minäkin menen taas ensi viikolla.

   Poista
 9. Hei kiitos kiinnostavasta - ja itselleni uudesta - ravintolavinkistä! Vaikuttaa juurikin hyvältä - ei pönötystä vaan nauttimista.

  VastaaPoista
 10. Piti heti googlata tämä paikka, miten en ole siitä koskaan kuullutkaan? Vaikuttaa ihan mun paikalta :) Kiitos siis vinkistä minunkin puolesta!

  VastaaPoista
 11. Ihana ravintolavinkki! Vaikuttaa aivan ihanalle mestalle. Teidän nauttimat safkat kuulostivat just hyviltä; moussaka ja creme brulee <3

  VastaaPoista
 12. Mahtava ravintolavinkki minunkin mielestä! En ollut tästä ennen kuullutkaan (syynä ehkä sijainti?). Pidän tämän mielessä, kun seuraavaksi löydän itseni Munkan kulmilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonne kannattaa ehdottomasti poiketa, jos sattuu nurkille (ja voi sinne lähteä vähän kauempaakin)

   Poista
 13. Kuulostaapa todellakin käymisen arvoiselta paikalta, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 14. Yllätysmenu on yleensä voittajan valinta! :) Kiva kuulla uusia suosituksia.

  VastaaPoista
 15. Olen tässä käynyt paljon lounailla viime aikoina, koska työt ja himpun verran olen kyllästynyt oman paikkakuntani tarjontaan, vaikka ennen haaveilin lunaalla käymisestä. Yksi uusi paikka avataan meilläkin huhtikuussa ja odotukset ovat suuret. Kiva kuitenkin etäkokea näitä Helsingin paikkoja edes lukien. Tämä kuulosti mainiota, tosiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ravintolalounas on kiva aina välillä, mutta jokapäiväisenä jossain kohtaa vähän alkaa kyllästyttämään. Tosin La Cantinea voisi jaksaa ehkä normaalia kauemmin :-)

   Poista
 16. Harvemmmin tulee käytyä Munkassa, mutta hienoa kuulla että sielläkin suunnalla lähiöravintoloista löytyy helmiä! Hyvä osoitus mielestäni Helsingin ruokakulttuurin kehityksestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja tällaisia helmiä soisi tulevan useampaankin kortteliin :-)

   Poista
 17. Kiitos hyvästä vinkistä ja kivasta jutusta!

  VastaaPoista
 18. Loistava ravintolavinkki! Kuulostaa todella käymisen arvoiselta paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on sellainen ihanan kodikas paikka, jonne tekee mieli palata uudelleen.

   Poista
 19. Kiva ravintolavinkki! Klassikot harvemmin pettää!

  VastaaPoista