19.12.2013

Joulupukin lempparit - pienet pähkinäpiiraat


Kaikenlaisten pohdintojen keskellä maistuvat pähkinäiset leivokset. Nämä ovat jo vuosia olleet meillä osa joulunajan vakiotarjontaa. Nyt niitä maisteltiin keskellä pieniä tulppaaneja. Tulppaaneista suurin osa matkaa opettajille, mutta nautimme niistä tietysti nekin niin kauan kuin ne täällä oleilevat.

Se on muuten sellainen jokajouluinen ja -keväinen rumba tuo opettajien lahjojen miettiminen. Lahjojen antaminen on kivaa, mutta kun se osuu aina johonkin kiireiseen väliin, kun mielikuvitus on täysin jumissa. Yritän myös välttää krääsää, joka jää nurkkiin oleilemaan. Voisin kuvitella tuikkulaseja ja koristeita kertyvän nurkkia täyttämään jonkun verran opettajanuran aikana. Mitä te muut yleensä keksitte antaa ?

Jos muuten vastaanne osuu jossain Iloleipurin eri muotoisia silikonivuokia niin ne kannattaa ehdottomasti kotiuttaa. Minä olen käyttänyt sydämen ja tähden muotoisia jo useamman vuoden ja toimivat ihan uskomattoman hyvin. Ilman voitelua.

Pienet pähkinäpiiraat

pohja :
5,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
150g voita kylminä kuutioina
vajaa dl kylmää vettä

täyte :
1 iso kananmuna
3/4 dl ruokokidesokeria
ripaus suolaa
25g voita sulatettuna
1 dl siirappia
1,5dl pähkinärouhetta (erilaisia pähkinöitä ja manteleita kevyesti pannulla paahdettuina ja rouhittuina)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi. Nypi murumaiseksi tai surraa nopeasti monitoimikoneella. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita muovipussiin, muotoile tangoksi ja pistä jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.

Voit kaulia taikinan ja leikata siitä muotilla paloja vuokiin, tai sitten leikata tangosta siivuja ja sormilla painella ne vuokien pohjalle. Ensiksi mainitulla metodilla saat kauniita ja ammattimaisen näköisiä, toisella rustiikimpia. Ensimmäinen vaatii enemmän työtä ja tilaa, toinen käy nopeasti. Jos kaulit, voit myös leikata pieniä tähtiä taikinasta torttujen koristeeksi.

Täyte valmistuu vatkaamalla muut ainekset sekaisin ja lisäämällä lopuksi pähkinät. Jaa täyte pohjien päälle. Jos teit pieniä tähtiä, niin asettele ne täytteen päälle ja voitele munalla.

Paista uunissa 200 asteessa noin 20min. Koristele jäähtyneinä tomusokerilla.

2 kommenttia:

  1. Söpöt pikku piirakat;pukki varmaan tykkää;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin katosivat pöydältä aika vauhdilta - olikohan ikkunan takana tonttuja ? ;-)

      Poista