7.12.2013

Sata kummaa kertomusta - Raapaleita


Shimo Suntila : Sata kummaa kertomusta 
Luettavaksi Shimolta - hanki sinäkin sähköinen versio Aavetaajuuden kirjakaupasta ilmaiseksi! (15.12.2013 saakka)

Raapale = 100 sanaa sisältävä kertomus.

Tänään julkistetaan Shimo Suntilan raapalekokoelma Sata kummaa kertomusta. Kummia ne ovatkin, mutta hyvällä tavalla. Kun kysyin Shimolta, mihin genreen hän haluaa kirjansa luokiteltavan, oli vastauksena " scifiä, fantasiaa, kauhua, kummaa - koska tarinat ovat niitä kaikkia"

Niin ne ovatkin. Lyhyet tarinat ovat piristävän vinksahtaneita. Jokainen lyhyt teksti on kokonaisuus, jonka lopussa yleensä jotain nyrjähtää vielä enemmän paikoiltaan tai lukija saa oivalluksen. Useimmiten oivallus saa hitusen hörähtämään.

Sataan kertomukseen mahtuu monenlaisia juttuja. Osasta pidin enemmän, osa jäi minulta ehkä ymmärtämättä. Kokonaisuutena kirja on hurjan nautittava. En olisi millään malttanut jättää sitä pois käsistäni sillä lyhyiden tarinoiden ahmimiseen tulee lievä himo. Jossain vaiheessa ryhdyin säätelemään. Annoin itselleni luvan lukea viisi päivässä. Sitten piti lopettaa ja säästää loput myöhemmäksi.

Suosikkejani ovat alun kissatarina - minäkin haluaisin kirjahyllyyni minikissoja. Tosin en tiedä, miten oikea mirrimme asiaan suhtautuisi - sekä monet Millan ja Merin edesottamuksista kertovat tarinat. Tytöt toimivat juuri niin luovasti ja asiallisesti kuin miten lapset maailmaa todellisuudessakin muokkaavat mieleisekseen. On täysin normaalia, että he keksivät sadekoneen välttyäkseen puutarhan kastelulta tai hyödyntävät antimateriaa siivouksessa. Ihania, rakastettavia ja aikaansaavia nuoria neitoja.

Tästä kirjasta jäi hyvä mieli, vaikka osa tarinoista käsittelikin tieteiskirjallisuudesta tuttuja raskaitakin aiheita - ajan, kuoleman ja ihmisen olemusta. Kertomukset on kuitenkin kirjoitettu enemmänkin lempeän huvittuneesti kuin vakavasti pohtien, vaikka monissa onkin oivaltava sivallus tarjolla lukijalle. Älyllistä leikkiä ? Kieli poskella pohdintaa ? Samapa tuo, minä ainakin tykkäsin.

Kertomukset on valikoitu Shimon blogissa Routakoto vuoden aikana päivittäin julkaistujen joukosta. Mahtaakohan kirjailija jatkaa kertomusten luontia blogiinsa ? Toivottavasti.

Blogista löytyy myös tietoa käynnissä olevasta kilpailusta - kannattaa osallistua joko siellä tai Facebookissa. Palkintona on Kuoriaiskirjojen kaikki vuonna 2013 ilmestyneet teokset yhdessä paketissa.

Paperikirjaa halajavat voivat käydä tilaamassa kappaleensa ennakkoon  Aavetaajuuden kirjakaupasta.  


Luettavaksi kirjailijalta itseltään

4 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida tuota Aavetaajuuden kirjakauppa-nimeä, joka kolahti heti. Sata kummaa kertomusta viehätti, sillä tähän vuodenaikaan en jaksaisi lukea pitkiä kirjoja, sillä minua nukuttaa aika paljon. Siksi lyhyet kirjat ja novellit kiinnostavat. Tämän laitan korvan taakse heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjakaupan nimi on tosiaan mielenkiintoinen ja tämä kirja kannattaa ladata nopeasti. Minä ainakin tykkäsin.

   Poista
 2. Kääk, samassa blogissa kirjat ja ruoka! Miksen minä ole aikaisemmin tänne eksynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, parempi myöhään kuin ei milloinkaan vai miten se meni ? Tervetuloa!

   Poista