21.12.2013

Kaari Utrio : Oppinut neiti

Kaari Utrio : Oppinut neiti
Elisa Kirjan lukijalahja 

Utrion nimi kirjan kannessa antaa aina takuun viihdyttävästä lukukokemuksesta eikä Oppinut neiti tee siinä poikkeusta. Viihtymisen lisäksi Utrion kirjoista tietää aina saavana aimo pläjäyksen historiatietoa, sellaisessa helposti nieltävässä muodossa.

Kirjan sankaritar on Oppinut neiti Sophia Malm, joka on saanut koulutuksensa peräti Smolnan hienossa naisopistossa. Köyhän neidin on ansaittava elantonsa rikkaiden lapsia opettamalla ja seuraneitinä ja Sophia selviääkin toimissaan mainiosti. Sitten kohtalo heittää hänen eteensä ylpeän paroni Christian Hackfeltin.

Juoni kuljettaa päähenkilöitä niin Pietarin bulevardeilla, Lapin tuiskuissa kuin Helsingin seurapiireissäkin. Matkan varrelle osuu liuta mielenkiintoisia henkilöitä. Sophian idealistinen pappisveli, jonka tavoitteena on pelastaa Lapin alkuperäisväestön elo ja kulttuuri, Christianin leppoisa setä ja miestä etsivä venäläinen ruhtinatar. Parhaimmillaan Utrio on kuitenkin ehkä kuvatessaan juonittelevia vanhempia naisihmisiä, jotka pyrkivät hallitsemaan ympäristöään ja sen ihmisiä oman tahtonsa mukaan. Sophiakin joutuu napit vastakkain ruustinna Pihlmanin kanssa, vaikka lopputulos ei ehkä sitten olekaan kaikkien ennakoima.

Tarinan kulku ja loppuratkaisut eivät näissä Utrion epookkiromaaneissa ehkä ole varsinaisesti yllättäviä, mutta niitä on mukava lukea. Seuraneiti oli kaikessa yksinkertaisuudessaankin viihdyttävä, mutta Oppinut neiti nostaa koukuttavuuden tasoa roimasti. Tämä johtuu yksinkertaisesti laajemmasta maakuntakierroksesta, jolloin historiallisen miljöön ja tapojen kuvaus pääsee vielä enemmän oikeuksiinsa. Lapin tuntureilla kulkevat kappaleet ovat kirjan parasta antia juuri niiden ansiosta.

Oppinut neiti on siis erinomaisen sopivaa joululomalukemista - ei liian raskasta, viihdyttävää ja ehdottoman onnellisella lopulla.

2 kommenttia:

  1. Minä luin nuorena Utrion kiintiön täyteen. Silloin odotin aina uutta kirjaa kovasti. Sama juttu kävi mm. Victoria Holtin kirjoille ja Catherine Cooksonin kirjoille. Historialliset rakkausromaanit olivat dekkareiden kanssa ihan pakko lukea. Dekkareista ja jännityskirjoista luin itseni täyteen Stephen Kingiä ja Robin Cookia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luin Utriota paljon nuorena ja sitten tuli tuollainen 20-vuoden tauko. Nyt olen näköjään taas palannut hänen kirjoihinsa näiden uusien myötä.

      Poista