27.12.2013

Se oli sitten siinä tältä vuodelta, mutta lukeminen jatkuu


Jossain vaiheessa vuotta tulin asettaneeksi itselleni lukutavoitteen. Koska vuosi on töiden puolesta ollut sellainen vähän repaleinen, oletin ehtiväni lukemaan peräti 120 kirjaa!

Ehdinhän minä. Vuotta on jäljellä vielä useampi päivä ja Goodreadsin statistiikan mukaan olen saavuttanut tavoitteeni. Oman Excelini perusteella rajapyykki tuli ohitettua jo muutama kirja sitten, Goodreadsista ei vaan ole löytynyt ihan kaikkia lukemiani kirjoja.

Mitä sitten jäi käteen ? Hurja määrä hyviä lukukokemuksia, fantasiaa, historiallista romaania, dekkareita. Uusia lempikirjailijoita, joihin tulen palaamaan. Pasi Ilmari Jääskeläinen ilmaantui lempparien kärkikahinoihin. Miten olenkin onnistunut hänet välttämään aiemmin.  Eeva Tenhunen on vanhempaa, mutta minulle uutta.  Elif Shafak toi lukulistalle vahvaa ja runsasta kerrontaa. Antti Tuomainen erilaista jännitystä. Shimo Suntilan kummat kertomukset osoittautuivat yhdeksi vuoden piristävimmäksi uutuudeksi. Vanhoja tuttavuuksia, joiden pariin olen palannut edustaa Kaari Utrio, jonka epookkiromaaneja olen lukenut tänä vuonna peräti kaksi melkein parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Viimeisenä kirjana tuli luettua Eleanor Cattonin The Luminaries, jota tosin pitää vähän pureskella vielä ennen kuin tiedän, mitä oikein olen mieltä.

Tämä vuosi on muutenkin ollut täynnä kirjoja ja kaikkea ihanaa kirjoihin liittyvää. Aiheeseen pitää  vielä palata toisessa kohtaa, käppyröineen kaikkineen.

Ensi vuoden tavoitekin pitäisi määritellä tai sitten voisi vaan lukea ilman sen kummempia määrällisiä odotuksia. Tällainen tavoitehakuinen ihminen kun osaa luoda itselleen stressiä niinkin määrittelemättömästä asiasta kuin vapaa-ajalla lukeminen. Eikä lukemisessa pääasia ole ollenkaan se sivujen tai kirjojen lukumäärä, vaan sisältö, tarinat.  Vuosi 2014 on (toivottavasti) töiden suhteen kiireisempi, joten aikaa kirjoille tulee olemaan pikkuisen vähemmän. Tavoitteen siis tulisi myös olla huomattavasti alhaisempi, jos sellaisen haluan itselleni asettaa.

Se nyt on kai on kuitenkin sanomattakin selvää, että lukeminen jatkuu - tavoitteilla tai ilman.

8 kommenttia:

 1. Onnittelut tavoitteen saavuttamisesta! Minulla ei varsinaista tavoitetta ole ollut, mutta kuvittelin kyllä lukevani ne samat noin 150 kirjaa kuin edellisinäkin vuosina, mutta listaus puhuu karua kieltään: noin 140 saan kasaan. Mutta laatu korvannee määrän? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - laatu tietysti ja jos ne ovat olleet paksumpia?

   Poista
 2. Hurja määrä kirjoja, onnea tavoitteen saavuttamisesta! Vihdoin kyllä täytyisi lukea kunnolla Jääskeläistä. Aloittelin Harjukaupungin salakäytäviä mutta fiilis ei ollut kirjalle oikea. Ehkäpä kokeilen Lumikkoa seuraavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän olen itsekin hämmentynyt tuosta määrästä. Se tarkoittaa keskimäärin 10 kirjaa kuukaudessa ! Jääskeläinen tarvitseekin vähän sellaisen tietynlaisen fiiliksen :-)

   Poista
 3. Hienoa, onnittelut. Minun ei kannata asetella tavoitteita, sillä ne yleensä ovat jo puolessavälissä suoritettu. Lukeminen on ihanaa ja jatketaan sitä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Eikä lakata lukemasta! Minullakin on yleensä tapana vähän kiirehtiä tavoitteiden kanssa... tätä ei vaan pystynyt.

   Poista
 4. Kunnioitettava määrä. Pienoinen kateuskin nostaa päätään: kunpa vuorokaudestani saisin raivattua enemmän tilaa lukemiselle... Sekin aika koittaa vielä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se menee vähän kausittain tuo lukuajan löytyminen. Minulla oli vanhempien lasten ollessa pieniä muutama vuosi, kun en lukenut oikein ollenkaan. 2013 taas oli varsinainen kirjavuosi...

   Poista