14.3.2017

Kuukauden keittokirjana Halparuokakirja ja kultaista soppaa

Tänään syötiin keittoa, joka ohjeen mukaan on "nestemäistä kultaa"- Väriltään piristävän keltainen keitto toi iloa harmaan päivän iltaan. Varsinkin, kun se kelpasi muksuille.

Matikkaintoisen ja lievästi keittokammoisen kuopuksen kanssa tosin jouduttiin menemään laskuharjoituksen kautta.

"Ottaisitko kolme lusikallista?" 
"Yksi.... kaksi.... kolme...." 
"Mitäs tulee, jos lisätään vielä kolme?" 
"No, kuusi!" 
"Oletko varma?" 
"Neljä... viisi.... kuusi!"
"Entäs sitten, jos...?"
"Ei enää, riitti (pieni tauko) - vaikka oli se parempaa kuin luulin"  
Ei huono tulos ollenkaan...

Eikä tuo soppa myöskään nostanut pihistelyviikon budjettia kattoon, sillä mikäpä sopisi  paremmin tämän kuukauden keittokirjaksi kuin Halparuokakirja?


Natalia Tomatsova & Alisa Wilska : Halparuokakirja 
Luettavaksi ja kokattavaksi kustantajalta

Halparuokakirja kiinnosti minua jo ennen kuin olin edes päättänyt uuden pihistely-laskennan aloittamisesta. Olen nimittäin aina ollut sitä mieltä, että hyvää ruokaa voi syödä myös edullisesti. Budjetin pienuus ei ole minkäänlainen syy antaa periksi ja siirtyä eineksiin - sitä paitsi, einekset tulevat loppupeleissä myös kalliimmiksi.

Toki ruokaan saa menemään rahaa ihan rajattomasti, jos niin haluaa. Mutta yhdistelemällä halvempia aineksia vaikka yhteen (tässä kohtaa Chorizoon) hieman hintavampaan, saa maukasta sapuskaa vaikka vieraille tarjottavaksi, Eikä kukaan tajuaisi, miten pienellä budjetilla herkut oikeasti valmistettiin.Halparuokakirja on kahden bloggaajaystävyksen kokoelma reseptejä, joiden kohdalla nuppikohtainen annoshinta pyörii kolmen euron paikkeilla. Koko kirja kokattiin kuulemma alle 400 eurolla ja se tarkoittaa 47 reseptiä vähintään kahdelle syöjälle. Ei ihan huono saavutus.

Alhainen budjetti tarkoittaa tässä kirjassa kohtuullisen pituisia aineslistoja, markettiaineksia, säilykkeitä, pientä vaivannäköä ja malttia suunnitella hieman ruokalistaa ajatellen myös hävikinestoa eli purkkien ja pakettien loppuunkäyttämistä. Ei kuulosta yhtään huonolta tavalta laittaa ruokaa, vai mitä?

Reseptien joukossa on monia, jotka houkuttelevat kokeilemaan, Meillä nyt aloitettiin tuolla keitolla, mutta muitakin varmasti tullaan tekemään, Ei tämä ehkä varsinaisesti juhlaruoalta meidän huushollissamme näytä, mutta arki-iltojen vatsantäytettä saadaan vallan mukavasti. Sitä paitsi, kun viikolla pihistää, voi viikonloppuna pistää ranttaliksi... tai jotain sinnepäin.Mitä ilmeisemmin pienen budjetin kokkaus ei tarkoita tylsää elämää. Ostaisin tämän kirjan vaikka kokkaavalle opiskelijalle, tai pientä piristystä kaipaavalle kotiäidille. Kirjassa on rentoutta ja modernia asennetta, joka vetoaa varmasti trenditietoisiin. Näin täti-ihmistä muutamat kuvat vähän tuppasivat hymyilyttämään (hyvässä mielessä!) eikä grillikioskin yövälttelyohjeistus oikein ehkä tuntunut omaan elämäntapaan tarpeelliselta, mutta sehän ei tietysti tarkoita, etteivätkö reseptit voisi olla silti käyttökelpoisia. Meillä vaan niitä syödään muksujen mättöiltana tai kun tekee mieli jotain pikaruoan tapaista.

Kirjaa on hauska lukea, sillä jokaisella reseptillä on kaverinaan pieni selitys (tai suositus) ja muutenkin tekstiä riittää. Kuvat ovat raikkaita ja joukossa on monia hauskoja otoksia. Niin, ja reseptit vaikuttavat toimivilta. Ainakin pakastemaissista, porkkanoista ja kikherneistä kasvisliemeen keitetty ja jugurtilla höystetty soppa oli oikein maukasta, puhumattakaan tietysti noista pannulla rapsakoiksi paistetuisa chorizosattumista. Suosittelen.

p.s. tästä kirjasta löytyy se kuuluisa "Panopastakin"... 

Niin, ja pihistelykuukauden ensimmäisen viikon onnistumisesta voi lukea täältä12 kommenttia:

 1. wau! kiitoksia paljon todella kattavasta postauksesta ja mahtavasta palautteesta! tosi hienosti olet löytänyt halpiksen syvimmän olemuksen, en olisi itse osannut paremmin sanoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Tästä kirjasta oli helppo löytää kirjoitettavaa :-) Onnea siis hyvästä saavutuksesta!

   Poista
 2. Hyvän ja maittavan ruoan ei todellakaan tarvitse maksaa paljon. Ihmisiltä puuttuu useimmiten vain tietoa ja mielikuvitusta. Siksi tämä opus on ihan mainio! Taidan ostaa omalle opiskelevalle tyttärelle ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opiskelijoille minäkin tätä suosittelisin. Reseptit onnistuvat ilman vuosien kokkauskokemustakin.

   Poista
 3. Tämä kirja sopisi minulle. Hykertelen aina, kun saan hankittua edullisesti hyvät raaka-aineet ruokaa varten ja vielä valmistettua sen herkulliseksi. Monesti myös kauppojen ale-laarit ovat minun paikkani. Tutkin aina mitä erikoista sieltä löytyykään, jotta voin haastaa itseni valmistamaan siitä maistuvan ruoan koko perheelle. Minussa asuu jokin sisäinen säästöpersoona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minäkin nautin, kun onnistun tekemään jotain hyvää ja vielä halvalla. Tosin niin näyttää käyvän nykyään aina vain harvemmin. Mistä lie johtuu.

   Poista
 4. Kirja odottelee minullakin selailua, mutta hyvältä tuntui alkupläräyksen jälkeen :)

  VastaaPoista
 5. Minkälainen kasvisruokaosasto tuossa kirjassa on? Löytyykö ideoita myös vegen keittiöön?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siellä oli ihan kasvisruokiakin. Keittoja, risottoja, pastaa ja oli siellä soijarouhe-makaronilaatikkokin ja vegeburgeri. Vegaaniksi en kyllä uskalla noita suoralta kädeltä väittää. Burgerissakin oli voita ja juustoa...

   Poista
 6. Mä just eilen luin kirjan! Ihanat nuoret naiset!

  VastaaPoista