13.3.2017

Pihistely : Eka viikko - pohja valmiina


Pihistelyseurannassa ensimmäinen viikko asettaa pohjan eikös vain ? Tai tässä tapauksessa ylärajan, jonka alle pitäisi jatkossa jäädä? Syytä olisi. Aikamoinen ruokalasku syntyy, jos joka viikko pistellään masuihin yli 300 euron edestä. 

Kaiken lisäksi kuvittelin olevani kovastikin säästömoodissa. Leivoin leipääkin itse peräti pariin otteeseen. Tiedän kyllä senkin, mitkä seikat laskua todennäköisesti kasvattivat. Jos haluaa pitää ruokalaskunsa matalana, pitää herkummat kinkut unohtaa. Meillä taisi jääkaapista löytyä viikon aikana parikin pakettia parmankinkkua. Samoin pikaruokalat ovat jotain ihan muuta kuin halparuokaloita - melkein kolmekymppiä Mäkkäriin yhtenä viikkoiltana...

Niin, ja onhan sitten se porkkanakakku. joka oli ihan pakko tehdä vielä sunnuntai-iltana. Välttämättä halusin siihen tummaa muscovado-sokeria, eikä jääkaapista löytynyt myöskään jauhoja, kananmunia tai saksanpähkinöitä, kuorrutuksen Philadelphiasta puhumattakaan. Heti pamahti viikkolaskuun lisää melkein 16 euroa (toki siitä jäi käytettävää myös seuraavaan kertaan).

Mitä tästä opimme? 

Ainakin sen, että suunnitelmallisuus on valttia eikä pidä mennä mielihalujen mukana, jos mielii budjettiaan pienentää. Jos ei tiedä, mitä on ruoaksi laittamassa, tulee helposti mentyä jonnekin pikaiseen pohtimisen sijaan, eikä sitä kinkkua tarvitsisi ihan niin usein ostaa.

Muuten söimme aika maltillisesti. Mac'n cheese on edullista juustolaatikon jämistä ja tarjousmakaroneista tehtynä. Härkistortillatkaan eivät budjettia vielä kaataneet ja herneenversoista tehty pestokin oli enemmän hävikkiherkkua kuin kallista, mutta sitten oli niitä naposteltavia ylimääräisiä kuten oliivit ja sipsit perjantai-illan broilerinsiipivuoan lisäksi.

Tämän viikon menoista tiedän jo nyt sen verran, että perjantai-iltana pankki räjähtää. Olemme menossa tuttavaperheen kanssa ulos syömään... Muuten koitan olla tarkan markan äitinä, varsinkin kun isäntäkin on muutaman päivän työmatkalla. Katsotaan, miten käy.

p.s. tullaan kokeilemaan myös, millä summalla selvitään, kun käytetään uuden Halparuokakirjan reseptejä ja vinkkejä. Pysykää mukana :-) 

16 kommenttia:

 1. Tämä onkin mielenkiintoista, jään todellakin seuraamaan tätä projekstia.
  Nyt minua rupesi kiinnostamaan tuo kirja myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan :-)
   Kirja on varsin mielenkiintoinen. Siinä on itse asiassa aika montakin kokeiluun menevää reseptiä. Tänään tehdään eka :-)

   Poista
 2. Tämä on kiinnostavaa luettavaa. Itsekin pitäisi tehdä joskus Excel ruokamenoista, kun tuntuu, ettei raha riitä mihinkään. Itseäni ärsyttää suuresti, että mies ostaa päivittäin iltapäivälehden, vaikka meille tulee sanomalehti ja netistä löytyy kaikki mahdollinen. Aivan turha menoerä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menot tuntuvat kasvavan ihan huomaamatta. Meillä suurin "tuhlauserä" on ihan selvästi ruoka. Toisaalta se on meillä myös vähän niin kuin harrastus. Siitä puhutaan koko ajan ja usein halutaan kokeilla jotain uutta. Siinä mielessä siihen voikin vähän investoida.

   Poista
 3. Kiva nähdä millaisia muutoksia saat tällä viikolla aikaan. Paljonko teidän perheessä olikaan syöjiä. Meillä on neljä ja kaikki syövät aikuisen verran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä syöjiä on viisi, joista yksi 5v. vähän pieniruokaisempi (paitsi herkkujen suhteen). Teineistä ainakin toinen taitaa syödä enemmän kuin keskiverto aikuinen mies :-)

   Poista
 4. Kiinnostava projekti! Muistelen kauhulla sitä (opiskelu)aikaa, kun kahden hengen ruokataloutta oli pakko pyörittää 200 eurolla kuussa. Siinä oppi nuukaksi, vähän liiankin. Mutta jos ruoka on samalla harrastus ja antaa elämään sisältöä, silloin siihen voi miusta käyttää vähän enemmän rahaa (jos mahdollista), koska osa menee ikään kuin harrastusbudjettiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, opiskeluaikana syötiin kyllä tosi halvalla ja se olikin välillä sitten vähän sitä sun tätä. Harrastukseksi mekin tämän laskemme, mutta hyvää tekee välillä vähän menoja vilkuilla. Ei lähde ihan niin helposti kaikki mieliteot mukaan ja oppii välttämään hävikkiä.

   Poista
 5. Mielenkiintoista!
  Olen monta kertaa suunnitellut kokoavani kaikki kauppakuitit ja muut ruokamenot, mutta a i n a unohdan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tehnyt tätä säännöllisesti jo muutaman vuoden ajan. Nykyään jo mieskin on oppinut tuomaan kuitit tullessaan :-)

   Poista
 6. suunnitelmallisuus olisi toki valttia, mutta ainakin näin yhden (satunnaisesti kahden) hengen taloudessa on ihan liian helppoa mennä selkärangattomasti hedonistiset mielihalut edellä... :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kyllä meidänkään suunnitelmallisuus ole kovinkaan tehokasta. Ne suunnitelmat nimittäin muuttuvat ihan liian helpolla, kun vastaan tulee jotain kiinnostavaa. (Nimim. tänään oli naapurimarketissa kokonainen savustettu possu, joten pakko sitä oli lämpimänä ostaa lounaaksi ja se pastanloppu jäi edelleen jääkaappiin...)

   Poista
 7. Tämä olikin mielenkiintoinen. Itse ei tule hirveästi seurattua ruokakuluja, mut varmaan syytä olis. Koitan edes olla heittämättä ruokaa roskiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä meilläkin vaan huolettomasti ostetaan ja syödään melkein, mitä mieli tekee. Välillä sitten alkaa Visa-lasku vähän vaikuttamaan isolta ja tehdään "kurinpalautus"

   Poista
 8. Tosi hauska ja mielenkiintoinen postaus. Ehdottomasti jään seuraamaan tätä projektia. Itselläkin ollut ajatuksena joskus seurata kuukauden ruokakuluja, mutta toistaiseksi jäänyt ajatuksen tasolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen tehnyt tätä säännöllisesti muutaman vuoden ajan. Aina siitä jotain jää oppeja mieleenkin, jotka vaikuttavat (ainakin jonkin aikaa) ruokalaskua alentavasti.

   Poista