8.6.2016

Kerro minulle yöpöytäsi kirjapino, niin minä kerron, millainen olet...

Luin jostain, että yöpöydän kirjapino (siis se, mitä ihminen lukee tai aikoo lukea) kertoo paljon kyseisen henkilön kiinnostuksen kohteista, tavasta toimia sekä yleensäkin persoonallisuudesta. Kyökkipsykologiaa ja kamarianalyysiä siis, mutta kaiketi ihan mielenkiintoista.


Minun yöpöydältäni (ja lattialta yöpöydän vierestä) löytyvät ruokalehtien lisäksi nämä luettavat.

- Josen Meze eli keittokirja Libanonin herkuista 
- Food photography
- Jonathan Franzen: Muutoksia
- Sofi Oksanen: Norma
- Peter Mayle: Bon Appétit
- Rikas elämä - Parempaa arkea hidastamalla 

Sekä Kobosta tällä hetkellä luvussa oleva Hugh Laurien Järein asein ( ja siitä löytyy n.350 muuta kirjaa kaiken varalta) Puhelimessa äänikirjana Rick Riordanin Salamavaras...

Haaste 1 : 
Haastankin nyt ensinnä halukkaita ryhtymään kyökkipsykologeiksi... Mitä nämä kirjat mielestänne minusta kertovat? Saa sanoa ihan vapaasti :-) Kaikki ovat tervetulleita kommentoimaan!

Haaste 2: 
Haastan myös muutaman bloggaajan lisää kertomaan yöpöytäpinonsa ja "altistumaan" kyökkipsykologialle - hyvässä hengessä tietenkin. Lupaan ainakin itse tulla analysoimaan ;-)

Kirsin kirjanurkka - paljastuuko dekkariekspertin yöpöydältä kenties romanttinen herkistelijä?
Minäkö keski-ikäinen - onko elämäsi pelkkää fantasiaa?
Kujerruksia - draamaa vai tiukka opettaja?

Pistättehän haastetta sitten eteenpäin myös muille, jos siltä tuntuu!

Jään innolla odottelemaan, millaiseksi minut kuvittelette kirjapinon perusteella. Kerron sitten itse, myöhemmin, mitä minä tuollaisen pinon perusteella sanoisin ja miten lähelle tulkinnat minusta itsestäni tuntuivat osuvan...


24 kommenttia:

 1. Minäpä veikkaan, että tykkäät ainaskin ruuasta. Hyvästä ruuasta.
  Lisäksi veikkaan, että elämä on ollut jossain määrin stressaavaa tai hektistä viime aikoina/vuosina, ja olet siksi tarttunut tuommoiseen elämän hidastus-kirjaan. Ja Norma on sellainen... no. Sofi Oksanen on luotettavan tason kirjailija, jonka uutuus on fantasiaa, johon on varmaan helppo upota. Semmoinen henkireikä, tiedätkö.

  Niin että minä analysoin että olet ruokaa rakastava, kiireisen elämän väsyttämä ihminen, joka haluaa rentoutua romantiikan tai fantasian parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi hitsit, olipas tarkka analyysi. Kiitos. Kyllä minä tuosta itseni tunnistan oikein hyvin.

   Poista
 2. Hih ihana, on paljon muutakin kuin fantasia, mutta myönnän, mitä enemmän ikää tullut sen fantasia painoitteisempaa on lukeminen ollut. ;) Kiitos Minna haasteesta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jään innolla odottamaan (ja fantasiaa löytyy minultakin yleensä enemmän kuin juuri tämän hetken pinosta)

   Poista
 3. Minulla on kaksi kirjaa yöpöydällä ,mitä se minusta sanoo;D
  Tuosta pinostasi huomaa että ruokabloggari on kyseessä;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet tunnollinen lukija, joka lukee aina kirjat kerralla loppuun eikä häröile?

   Poista
 4. Hauska haaste joten tähänhän on ehdottomasti tartuttava :)

  Ajattelin ensin, että tässä voi olla myös joku kompa eli olet laittanut kirjapinon joukkoon jonkun sellaisen kirjan, jota et edes aio lukea vain hämäyksen vuoksi meille kyökkipsykologeille. Koska itse luen todella paljon dekkareita ja murhamysteeriota näin kesällä tämä tuli ensin mieleeni. Mietin voisiko Sofi Oksansen Norma olla se pinoon kuulumaton mutta toisaalta ehkä kuitenkin haluat katsastaa miten Sofi selviytyy dekkarista :)

  Tämän yöpöydän vieressä nukkuva lukija on selkeästi kulinaristi ja hänestä on kiva katsella ruokapornoakin ennen silmiensä sulkemista iltaisin. Itse en voisi missään tapauksessa tuoda ruokakirjoja makuuhuoneeseen koska se aiheuttaisi minulle heti tarpeen hiippailla yön pitkinä pimeinä tunteina keittiöön raottamaan jääkaapin ovea - ihan vaan pikkuisen :D Ahmiessani Simeononin Maigret kirjoja pelkään koko ajan kuolaavani opukset koska näissä dekkareissa syödään hyvin. Madame Maigretin kotiruoka ja talonpoikaisvaimon munakas .... mmmm....

  Pinon päällimmäiseksi nostettu Rikas elämä pitäisi varmaan löytyä aika monen kiireisen oravanpyörässä juoksevan yöpöydältä. Ehkä toivot pientä hölläystä elämässäsi ja niitä käytännönvinkkejä miten pärjätä paremmin löysäämällä vähän nutturaa ja ottamalla lyhyempiä askeleita harkitummin. Elämän hetkisyys, somevirrassa uiminen, työn ja vapaa-ajan sekä perheen yhteensovittaminen vaatii melkoista navigointi.

  Jonathan Franzenin Muutoksia olet vältellyt pitkään ja nyt olet päättänyt lukea sen. Olet kuullut, että sitä joko vihataan tai siitä pidetään mutta nyt olet päättänyt tarttua haasteeseen ja kahlata sen läpi. Et pidä Franzenin inhorealismista mutta tämä on MUST TO READ-listallasi... Olet aloittanut tätä jo kerran mutta sitten Libanonin herkut kiinnostivat enemmän. Mutta tämä on sentään kirjailijan läpimurto kirja joten onhan tämä nyt luettava - tsemppiä!

  Uskon, että jo tässä vaiheessa naurat kippuralla mun analyysia joten ilmeisimmin en taida vaihtaa mun päivätöitä noihin keittiöpsykologin hommiin :D Eivät taitaisi elättää tätä Satutätiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huisin hurja analyysi ja moni asia itse asiasas ihan noin. Juurikin mietin yhtä isoa päätöstä, joka kummasti näyttää kallistuvan enemmänkin tuon oravanpyörän hidastamisen kuin kiihdyttämisen suuntaan, vaikkei varsinaisesta hidastamisesta olekaan kyse.
   Joo, Franzen on odottanut kauan ja nyt se on ollut kauan kesken... kevyempää on nyt tarvittu.
   Enkä muuten nauranut - vähän ehkä hymyilin mutta varsin tarkkanäköistä analysointia :-)

   Poista
  2. Ehkä mun sitten pitäisi alkaa miettiä tuota keittiöpsykan hommaa :D En ole itse edes uskaltanut vielä tarttua Franzeniin. Teini-iässä kahlasin ensin kirjastoauton kaikki nuorten kirjan ja kun ne loppuivat siirryin venäläisiin klassikkoihin. Siellä oli joku kori täynnä niitä, josta sitten nappasin Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen. Kirjastoauton täti yritti toppuutella minua mutta kun luettuani sen otin Karamazovin veljekset olikin jo ihan hiljaa :D

   Ja kiva kun et nauranut :D

   Poista
  3. Mulla tuntuu olevan vähän vaikeuksia tuon Franzenin edistymisen kanssa. No, jos sitten lomalla...
   Keittiöpsyka kuulostaa oivalta titteliltä käyntikorttiin :-)

   Poista
 5. No niin, pikaiset kyökkipsykologiat ennen nukkumaanmenoa.

  Tämän yöpöydän omistaja pitää hyvästä ruoasta ja todennäköisesti myös kokkaa itse ja kuvaa ruokaa mielellään tai ainakin haluaa siinä paremmassa. Tai sitten hän haluaa vain nähdä herkullisia unia ja katsella siksi hyviä ruokakuvia.

  Normasta ja Muutoksiasta en osaa kauheasti sanoa kun en ole lukenut, mutta sanoisin tässä ihan pokkana että lukija on kiinnostunut vakavammastakin ja hieman haastavammasta kirjallisuudesta kuin "ihan perushömpästä". Kultivoitunut maku?

  Ja sitten Rikasta elämää muistuttamaan, että aina ei tarvitse tehdä ihan kaikkea vaan voi hengähtääkin välillä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkulliset unet ovat suosikkejani, valitettavasti en muista yleensä uniani aamulla, joten pitää kokatakin ;-)

   Kultivoitunut? Ööhh... no, kyllä minä tarvitsen vähän "vankempaa" hötön keskelle aina välillä, mutten väheksy kunnon viihdettäkään.

   Hengähtämisen tarve on ilmeinen :-)

   Poista
  2. Ei toki väheksyntää, mutta sitä vaan meinasin että ei pelkkää kevyttä, voi haastaa itsensä välillä. :)

   Poista
  3. Juu, ja haastavan väliin tarvitaan aina jotain kevyttä piristeeksi :-) Molemmin päin.

   Poista
 6. Lukijaa kiinnostaa monenlainen kulttuuri kirjallisuudesta ruokaan. Onhan ruokakulttuurikin ihan omanlaisensa maailma. Näyttäisi olevan monipuolinen maku niin ruuan kuin kirjallisuudenkin suhteen. Tiettyä maanläheisyyttä on myös havaittavissa eli kyseessä ei ole mikään pikkurilli pystyssä -kulttuuri-ihminen. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, minua ei taida koskaan nähdä pikkurilli pystyssä edes teetä juodessa :-) Ja arvostan ihan yhtä paljon klassikoita kuin perusviihdettäkin (samoin kuin tykkään maistella gourmet-ruokaa ja välillä vetää kunnon mättöä) - vaihtelu virkistää :-)

   Poista
 7. Pika-analyysi: tämän pinon "omistaja" ei nillitä turhasta, etsii jatkuvasti uusia elämyksiä, on maailmasta monipuolisesti kiinnostunut ja nautiskeluun taipuvainen. Hyvä idea Minna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - ehdottomasti nautiskeluun taipuvainen :-) Siitä vaan oma kuva kehiin ja odottelemaan analyysejä!

   Poista
 8. No, keittiöpsykologiasta en tässä kohtaa tiedä, mutta kyllä siellä vahvasti Peter Mayle -fani piilee ;)... Ruokaa ja hengen kulttuuria sulassa sovussa.

  Hauska haaste kaimaseni! Lukeminen maailmankartalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, Peter Mayle on tänä kesänä hyvin listoilla - vaikka se Vuosi Provencessa lähtikin pihakirpparilla eteenpäin :-)
   Lukeminen kannattaa aina ja sen ympärillä voi tehdä vaikka mitä psykologiset analyysit mukaanlukien :-)

   Poista
 9. Samoja asioita minäkin luen kirjapinostasi: haluat muutosta elämääsi (hidastusta), pidät ruoasta ja sinua kiinnostaa (ammattimainen?) bloggaaminen (food photography) sekä kirjallisuuden uudet tuulet (Norma).

  Mitäköhän minun pinoni minusta kertoo, kun päällimmäisenä on kaksi kirjaa joista en erityisemmin pidä, mutta jotka haluan lukea jotta voisin laittaa ne eteenpäin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin olet sinnikäs ja tunnollinen, kun nuo kirjat pysyvät edelleen pinossasi :-)
   Minun pinoni on oikeastaan aika helppo tulkinnoille - siitä se ajatus itse asiassa lähtikin kun siivotessa päähäni pälkähti siitä näkyvän erilaiset kiinnostuksen kohteeni

   Poista
 10. Ihailen hallittua pinoasi. Tosin Kobon sisäinen kirjapino onkin sitten aika mittava tai hillitön (riippuen vähän katsantokannasta). Siivoatko Koboa välillä tai oletko luokitellut siinä olevat kirjat jollain lailla? Häitseekö sinua siellä olevien kirjojen määrä vai onko se pelkästään hyvä asia, että kirjoja sieltä löytyy? Asia kiinnostaa minua siksi, että minulla Kobossa on aika vähän kirjoja ja en ole niitä mitenkään sinne järjestänyt. Koska mitään järjestystä ei ole, en niitä hahmotakaan tavalla, joka minua tyydyttäisi. Minna, tee postaus Kobo-hyllysi järjestyksestä! Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, Kobon järjestely riippuu softasta löytyvästä sorttauskriteeristä... yleensä se on sis viimeksi lisätty/luettu... toistaiseksi olen selvinnyt. Tosin saattaa olla, että sieltä löytyisi vielä lukemattomia helmiäkin, kun oikein pistäisi järjestäen. Täytyypä tutkailla...

   Poista