24.3.2017

Kotona tehtyä: Focaccia


Että voi tuore leipä maistua hyvältä! Varsinkin tuollanen öljyisesti vähän nahkea ja suolalla silattu focaccia. Niinhän se on, että lapsetkin tykkäävät makeasta ja suolaisesta, eikä aikuisenkaan kieli suolaa näköjään tässä muodossa syrji.

Ei tätä joka päivä voi syödä (nytkin jo tunnen sormien turpoavan suolahileiden vuoksi), mutta aina joskus, ja voihan sen suolan jättää päältä poiskin. Tilalle voi pistää vaikka tomaatteja.

Pihistelyviikollekin tämä on oikein oiva herkku, sillä samanlainen kaupassa maksaisi varmasti yli neljä euroa. Nyt poimin tarvikkeet kaapista, eivätkä ne ostettuinakaan tuohon hintaan pääsisi millään.

Focaccia on italiasta kotoisin oleva suhteellisen ohut ja päällisillä silattu leipä. Muuntelumamhdollisuudet ovat loputtomat. Minä halusin tällä kertaa aika yksinkertaisen ja tuollaisen vähän paksumman, jotta sain kauniit siivut aikaiseksi. Useinhan focaccia syödään sellaisina täytettyinä neliönmallisina leipinä.

Mikähän siinä on, että italialaiset ovat niin tykästyneet leipiin päällysteillä?



Focaccia

3,5dl lämmintä vettä
1pss kuivahiivaa
0,5dl oliiviöljyä + päälle
1 runsas hyppysellinen merisuolaa
1rkl hunajaa
5dl vehnäjauhoja
2dl speltti - täysjyväjauhoja
timjamisuolaa

Sekoita vesi, hiiva, oliiviöljy, suola ja hunaja. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa ainakin 5mi koneella, käsin kauemmin.
Anna noust 30min liinan alla.

Laita suorakulmaiseen uunivuokaan (25*35cm) leivinpaperia pohjalle ja valuta sille hiukan oliiviöljyä. Kaada taikina vuokaan ja levittele sormin. Nostata vielä 30min liinan alla ja lämmitä samalla uuni 250 asteeseen.

Painele sormilla leipään kuoppia ja valuta päälle reilusti oliiviöljyä. Ripottele vielä timjamisuolaa ja laita uunin alaosaan 10 minuutiksi. Sammuta uuni ja anna olla vielä muutama minuutti.
Nosta pois uunista, anna vähän jäähtyä ja nauti.

12 kommenttia:

  1. Focaccia on ihan lempi leipiäni, joten kiitos tästä ohjeesta, nyt täytyy kokeilla itsekin tehdä tätä.

    Ihana kuva leivästä, tuli nälkä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain :-) Tällä ohjeella onnistuikin kyllä tosi hyvin, vaikka itse sanonkin...

      Poista
  2. foccaccia voisi huoletta olla maailman ainoa leipä enkä siltikään siihen kyllästyisi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Foccaccia on kyllä hyvää, mutta minun tulisi ikävä ruisleipää aina välillä :-)

      Poista
  3. Itse tehty leipä on kyllä kaikin tavoin pihistelyviikon mallioppilas. Ryhtyminen vaan joskus tihkaasoo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä - vielä kun tosiaan sais tarpeeksi usein aikaiseksi.

      Poista
  4. Focaccia on ihanaa. Love it.

    -Heidi

    VastaaPoista
  5. Leivän tekeminen itse on kyllä oikeasti ihan parhaita säästökeinoja. Silloin kun opiskeltiin molemmat, ei ostoleipää käytännössä näkynyt koskaan meillä. Pitäisi leipoa enemmän leipää nykyäänkin, sillä vaihtelunmahdollisuuksia tosiaan on. Foccaccia on ihan superhyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on. Tosin itse tehty leipä aiheuttaa sen hankaluuden, että sitten ei millään meinaa syödä pussileipää ja ne lämpimäiset ovat kaupassa aikas kalliita...
      Minäkin yritän taas tehdä enemmän leipää. Pataleipä onnistuu ainakin etäpäivinä, kun pistää taikinan tekeytymään jo edellisenä iltana.

      Poista
  6. No nyt kehitin välittömän foccacciahimon. Miten sitä ei olekaan tullut aikoihin tehtyä!

    VastaaPoista