3.9.2013

The Luomubroileri (II)


Jokin aika sitten hehkutin luomubroileriuutisista.  Pakkohan sitä Pajuniemen luomuotusta oli sitten testata. Tosin en ehtinyt ensimmäisenä. Keittiössä, kotona ja puutarhassa - blogissa herkuteltiin melkein kaksikiloisella luomubroilerilla jo aikaisemmin.

Tuo tieto melkein kaksikiloisen broilerin löytymisestä vain vahvisti halua käydä moinen otus ostamassa, maksoi mitä maksoi. Tiskin vieressä sitten meinasi jo pettymys iskeä, kun luomubroilerit olivatkin sellaisia alle puolitoistakiloisia. Onneksi laatikon pohjalta sitten löytyi vielä yksi 1800 -grammainenkin, jonka nappasin pikapikaa kärryyn.

Niin, se hinta...Tuo vajaat kaksi kiloa kustansi 23,54€ eli kyllä tämä vähän sunnuntairuoaksi asettuu. Toisaalta, meitä söi siitä 3 isoruokaista aikuista päivälliseksi ja pari sai vielä iltapalaksi ja maanantailounaaksikin. Niin, ja luista keitettiin herkullinen liemi, josta puolet käytettiin maanantai-illan keittoon...

Uskallan myös väittää, että maku ja koostumus olivat parempia kuin broilereissa yleensä. Tosin kuivakkuuden puuttuminen saattaa tietysti osittain myös johtua koosta, mutta silti...

Ennen kuin kirjaan itse reseptin täytyy hehkuttaa vielä mausteeksi käyttämääni Tannisen Chilinen  savustettua valkosipulihilloketta. Minä olen siihen ihan täysin koukussa. Jugurttiin tai majoneesiin sekoitettuna se aateloi minkä tahansa dipattavan herkun ja broilerikin maustui herkulliseksi, sellaiseksi syksyisen täyteläiseksi. Tosin siihen saattoi olla osaksi vaikuttaa sitruunan puuttuessa pientä hapokkuutta antamaan ripoteltu sumakkikin...

Ihan tällä tavalla ei meillä broileria olekaan aikaisemmin maustettu, mutta tullaan varmasti maustamaan uudelleen.

Sunnuntaibroileri 

1 broileri (vajaat 2 kiloa)
100g voita
2 rkl Tannisen Chilinen savustettua valkosipulihilloketta
1 rkl kanelia
2 rkl sumakkia
timjamia
suolaa ja pippuria
paprikajauhetta ja lisää sumakkia
1 kevätsipuli
timjamia ja persiljaa

Sekoita voi, valkosipulihilloke, kaneli, sumakki ja timjami tahnaksi ja työnnä sitä rintafileiden ylle nahan alle. Leikkaa viiltoa koipiin ja hiero voita niihin. Suolaa ja pippuroi broileri sisältä ja päältä ja hiero vielä paprikajauhetta ja sumakkia pintaan. Laita timjamia, persiljaa ja yksi kevätsipuli palasina broilerin sisälle.

Laita otus 175 asteiseen uuniin vajaaksi tunniksi. Nosta lämpötila 200 asteeseen ja anna vielä olla puolisen tuntia, jotta pinta ruskistuu. Ota pois uunista ja anna levätä vartin verran ennen kuin leikkaat palasiksi.

Tarjoile vihersalaatin ja punajuuri-omena-fetasalaatin kanssa syystunnelman nostamiseksi.




6 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä ja tuo valkosipulihilloke meni heti etsintään. Kyllä uskoisin, että tulee itsekkin ostettua luomubroileria toiste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tannisen Chilinen- tuotteita kuulemma on ainakin joissain City MArketeissa ja Prismoissa - niin ja "punnitse ja säästä" kaupoissa...

      Poista
  2. Komppaan Minnaa, todella herkullisen kuuloinen hilloke! ja broileri tietenkin myös :)

    VastaaPoista
  3. Onpas luomubroilerilla hintaa! Mutta hyvältä näyttää sunnuntaibroileri ja mielenkiintoiset mausteet.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tuo halpa ole, mutta siinä on aika hyvin syötävää. Varsinkin, kun ei liha valu nesteenä vuoan pohjalle...

      Poista