29.9.2013

Sponssisyyskuu - joko te hermostuitte ?

  
Kiireinen blogikuukausi

Minulle ei yleensä ole tullut varsinaisesti mitään yhteistyöehdotuksia yrityksiltä. Pieni blogi, pienet volyymit ja niin edelleen... mutta nyt syyskuussa olen näköjään päässyt jollekin listalle, sillä varsinkin reseptikilpailuehdotuksia on tippunut tappavan tasaista tahtia.

Kaikkeen en ole osallistunut - ehei. Ei riitä aika eikä blogitila. Tästä kun ei kuitenkaan ole tarkoitus tulla mikään yritysten mainoskanava.

Vaan mikä on liikaa ? Sekä omasta että lukijoiden näkökulmasta ?

Seuraavassa vähän pohdintaa aiheesta ja  myös kysymyksiä teille lukijoille. VASTAATTEHAN !Häiritsevät sponssipallot ?

Syyskuun aikana yhteistyöni Elisa Kirjan kanssa on jatkunut tuttuun tapaan. Siinä saan valita kuukaudessa kolme kirjaa luettavakseni, kunhan kerron keneltä ne olen saanut. Tämä on ihana yhteistyön muoto, sillä minähän en periaatteessa tee mitään ylimääräistä - lukisin kirjoja joka tapauksessa ja minulla on yleensäkin tapana merkitä, mistä ne olen saanut. Minä siis olen tähän hurjan tyytyväinen, mutta mites te lukijat ?

Olen vähän tahallani jättänyt viime aikoina kuvat pois näistä kirjapostauksista, jolloin sponssipallura artikkelin lopussa on korostunut ja näkyy suoraan myös linkeissä (FB, muut linkittävät blogit).

Pari kysymystä :

HÄIRITSEVÄTKÖ SPONSSIPALLURAT? ONKO SPONSSATTU ARTIKKELI HETI MIELESTÄNNE HUONOMPI JA VÄHEMMÄN USKOTTAVA?

JÄTÄTTEKÖ TULEMATTA BLOGIIN SPONSSIPALLUROIDEN TAKIA? 


Kirjabloggausten statistiikassa en varsinaisesti ole huomannut eroa - suositut kirjat ovat edelleen nousseet kymmenen luetuimman listalle tasaiseen tahtiin. Tosin minulla eivät nuo volyymit yleensäkään ole niin suuria, että niistä nyt mitään kovin suurta analytiikkaa saisi aiheesta tehtyä. Kertokaa siis, miltä teistä tuntuu.Kilpailu kilpailun perään 

Noiden jo useamman kuukauden ajan blogissa näkyneiden kirjasponssausten lisäksi olen tässä noin viimeisen kuukauden aikana osallistunut kolmeen reseptikilpailuun.

Jacob's Creek luomuviinille piti tehdä kasvisruokaresepti ja Myllyn Paras pyysi pastareseptiä. Lisäksi Myllärin Luomulla on päällä vähän pidempiaikaisempi kampanja, jossa puolen vuoden ajan kysellään kuukausittain vaihtuvan teeman mukaisia reseptejä. Syyskuussa minulta osallistui tämä, tämä ja tämä.
Kilpailut ovat hauskoja ja yleensä niihin ei sen kummemmin edes kulu ylimääräistä aikaa, sillä meillä tehdään ruokaa vaihtelevilla, monesti uusilla resepteillä joka tapauksessa. Voitto ei ole se tärkein juttu ainakaan minulle, vaan aivonystyröitä on kiva harjoittaa ruoan ympärillä ja tietysti on mukavaa, jos kilpailujen kautta tulee uusia vierailijoita blogiin.

Nyt on kuitenkin pientä kisaväsymystä ilmassa - ainakin minulla. Viisi kilpailupostausta kuukaudessa on aika paljon.

Mitäs te olette mieltä  ?

 JOKO ALKAVAT JATKUVAT SPONSSIPALLOT ÄRSYTTÄMÄÄN RESEPTIPOSTAUKSISSA? ONKO NIITÄ LIIKAA ? 


Eihän tällä rikastu 

Viime aikoina on ollut paljon keskustelua mainonnan näkyvyydestä blogeissa. Minusta on hirmuisen hyvä asia, että avoimuutta vaaditaan ja noudatetaan. Jäin vaan tässä miettimään, että millaisen kuvan tuo avoimuus mahdollisesti antaa meistä bloggaajista.

Selatessani syyskuun artikkeleitani, mielessä kävi, että blogi näyttää jo melkein mainoskanavalta. Markkinoinnissahan tunnetusti liikkuu paljon rahaa ja mainoksista maksetaan - vaikutanko minä nyt ahneelta rahastajalta ?

Runsaan kuukauden saldo tällä bloggarilla noin hyötymielessä on seuraavanlainen :

3 e-kirjaa
1 pönikkä luomuviinia
jauhoja ja ryynejä
laatikollinen pastaa

En siis varsinaisesti ole matkalla miljonääriksi. YLLÄTYITTEKÖ ? 
30 kommenttia:

 1. Hihhii :) En yllättynyt saamiesi liikelahjojen arvosta. Valitettavasti ahkerakaan sponssattu bloggaaja ei välttämättä saa oikeastaan mitään konkreettista palkkiota työstään. Ihan hyvä on läpivalaista tätä juttua välillä. Mietin juuri omalla kohdallani tilannetta. Olen kolmen vuoden aikana julkaissut omassa blogissani 500 kirja-aiheista juttua (ja pari Dekkariseuran blogissa). Palkaksi olen saanut Dekkariseuralta mukin (ihana, kiitos!) ja kustantajilta joukon a-kappalekirjoja. Kirjoista ei ole rahallista hyötyä maksuttoman kirjastolaitoksen maassa, vaikka ovathan ne toki käteviä: saan uuden kirjan nopsaan eikä ole palautusaikaa. Mutta myydä niitä ei kannata. Olenkin jakanut kirjoja eteenpäin ilmaiseksi mm. arvonnan kautta ja maksanut usein myös postikulut. :)

  Sponssipallot eivät häiritse, mutta olen miettinyt, voisitko laittaa sen palluran kuitenkin kakkoskuvaksi. Esimerkiksi blogiluettelon kuvituksena sponssipallo on aika tylsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tarkoitus on se pitää kakkoskuvana - kunhan tässä testailin yleisön reaktioita... ;-) Olen samaa mieltä siitä, että se on tosi kökkö aina listoilla.

   Poista
 2. Minulle tuli jo kisaväsymys, otan kilpailuihin ja haasteisiin osallistumisesta paineita, vaikka ilman niitäkin kokkailen lähes päivittäin. Koitan valita tarkemmin, mihin osallistun. Aluksi oli kivaa, kun kutsuttiin mukaan, mutta liika on liikaa. Tämä syksy tuntuu olevan yritysten puolelta edellistä paljon vilkkaampi, mitä tulee erilaisiin kampanjoihin ja kisoihin. En ihmettele, jos lukijoita jo kyllästyttää, siis onpa itse saanut kutsua jonnekin tai ei, osallistuupa tai ei, se että monissa blogeissa pyörii samat jutut. Sponssipallon laitan postauksen loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rajansa kaikella... niinhän se on. Ei niitä kilpailujakaan koko ajan jaksa :-)

   Poista
 3. Tämä aihe on pyörinyt mullakin mielessä etenkin nyt lähiaikoina, kun tulee paljon kutsuja erilaisiin reseptikilpailuihin. Itsekin osallistun niihin innoissani lähinnä sen takia, että tykkään muutenkin leipoa ja kokkailla tosi paljon. On hauskaa haastaa itsensä kehittelemään uusia herkkuja ja makuyhdistelmiä. Mun mielestä näitä reseptijuttuja on kiva lukea muista blogeista, eikä ne mua häiritse. Samalla on myös mielenkiintoista seurata, mitä muissa blogeissa on valmistettu samoista raaka-aineista :-)

  Tietenkin on kiva päästä kokeilemaan tuotteita joita saa, mut välillä joutuu kyllä kieltäytymään sellaisista kampanjoista ja kilpailuista jotka eivät tunnu itselleen sopivilta. Tai jos tuotteet on sellaisia joita en jostain syystä halua käyttää. (Esim. just vähän aikaa sitten tuli kyselyä, että haluaisinko testata jotain pakastettuja kalapyöryköitä.)

  Käytän kans kilpailu-postauksissa sekä tuotetestauksissa tota sponssi-pallukkaa tai Blogiringin-logoa, jotta myös lukijoille selviää mitä kautta tuotteet on saatu. Mun mielestä se on reilua lukijoita kohtaan ja sponssi-palloa enemmän mua häiritsee, jos postauksessa ei mainita ollenkaan että tuotteet on saatu blogin kautta.

  Mielenkiintoinen aihe tämä kyllä on :-) Mukavaa syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilpailut ovat kivoja, eikä minuakaan häiritse, vaikka samantyylisiä reseptejä on monessa paikassa. Erilaiset tapahtumaselostukset ovat sitten vähän toinen juttu - varsinkin, jos ei itse ole ollut mukana.
   Minustakin on tärkeää, että tuotteet myös sopivat blogiin. Esim. en osallistunut oluen maistelutilaisuuteen, kun en kerran oluesta laisinkaan pidä...

   Poista
 4. Sellainen tuli mieleen vielä, että jotkut bloggaajat jo kertovat, kun EIVÄT ole saaneet mitään sponssia, vaan ovat itse kustantaneet käyttämänsä tuotteet. Ei sekään ole kiva, jos tulee tunne, että se pitää erikseen ilmoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ole kiva, jos normitavasta pitää ilmoittaa vaan siksi, että muuten kokee epäiltävän piilomainonnasta. Toivottavasti sellaista ei tule tapahtumaan laajemmin. Avoimuus on hyvä, mutta kyllä sen perusluottamuksen täytyy pysyä ilman suuria sääntöjäkin.

   Poista
 5. Tätä on hyvä aina välillä pohtia, edelliset juttusi sekä omani keväällä herättivät paljon hyvää keskustelua.
  Ymmärrän toki, että kilpailut ovat yrityksille hyvä mainontakanava ja palkinnot houkuttelevat bloggaajia kirjoittamaan mutta luulen, että jotain muutakin kuin minua alkaa tökkiä, kun samalla viikolla on ties kuinka monta viini-, ryyni- ja maidokekilpailujuttua. Kuten aikaisemminkin kirjoitin, meillä on mainoskieltotarra postilaatikossa enkä tykkää mainosjuttuja lukea suosikkiblogeistanikaan. Tuo Campasimpukan mainitsema oman rahan käytöstä ilmoittaminen on tosiaan huolestuttava ilmiö sekin.
  Saa nähdä, miksi tämä blogimaailma muuttuu...

  Mukavaa ja herkullista syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tästä aiheesta on hyvä keskustella mieluusti liikaa kuin liian vähän. SIksi tämänkin kirjoitin, kun itsekseni ihmettelin.

   Olen myös vähän mietiskellyt, että mikä sitten oikein on mainostamista. Toki yritykset kilpailuillakin pyrkivät näkyvyyteen, mutta kirjoittaako bloggari mainontamielessä ? Lisäksi mainonnalla kai yleensä tarkoitetaan kommunikointia tuotteesta korvausta vastaan - en ole ihan varma täyttääkö muutaman pastapussin saaminen kirjoituspalkkion kriteerit (?)

   Poista
 6. Mua ei häiritse...minullekin tulee kaikenlaisia ehdotuksia vaikka asun näin kaukana ja aina harmittelen etten voi olla mukana tai saada tuotteita,sillä musta on tosi kivaa kokeilla uusia juttuja! Yhden keittokirjan olen saanut sponssina ja toisen pitäisi olla matkalla,siinä saldo 5 vuoden bloggaamisesta,.,,,Ohoh,tuohon Campasimpukan mainitsemaan juttuun en ole missään edes törmännyt,aika outo juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin ehdotuksia on mukava saada, eivätkä sponssatut artikkelit minua häiritse. Kunhan niitä ei ole koko ajan ja ihan samanlaisia kovin suuressa määrässä blogeja. Vaikka silloinkin vaikutus näkyy lähinnä siinä, etten sitten klikkaa lukemaan niitä artikkeleita, jotka mielestäni toistavat samaa...

   Poista
 7. joo, ei häiritse kyllä yhtään. Itellä on ollu samoja ajatuksia asian suhteen. Itelle on aivan se ja sama mistä bloggaaja saa ja mitä saa. Sisältö on kuitenkin se mitä luen. Se on sitten asia erikseen jos on esimerkiksi ruokablogi, mutta alkaa mainostamaan bambusukkia ja autonvanteita, niin sit ei enää kyllä innosta. Tai jos aletaan väkisin tyrkyttämään jotain tai jos luen postauksen ja näytölle alkaa pomppiin mainoksia itestään :) Sulla on hyvä blogi ja sen takia täällä käyn lueskelemassa oli sponssipalloja tai ei :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Chef Jones :-) ja tervetuloa jatkossakin.

   Olen samaa mieltä siitä, että siinä kohtaa alkaa kyllä mainonta ahdistamaan, jos mainokset eivät mitenkään liity blogin sisältöön. Siinä on muuten yksi syy sille, miksi suurin osa lukemistani blogeista ei ole minkään mediatalon tai -palvelun leivissä. Ne bannerit ovat välillä vähän harmittavaisia...

   Poista
 8. Mielenkiintoinen postaus, minua eivät sponssipallerot häiritse. Tosin Kirsin tavoin ehdottaisin sitä pallerota kakkoskuvaksi, niin se pieni kuvake esim. blogirullassa olisi kivempi. Tämä ehkä turhaa nipotusta, heh :)

  Pakko myös tunnustaa, että skippaan ruokapostaukset lähes aina (kuvat saatan katsoa), koska ei ole ns. mun juttu. Mutta eivät ne minua häiritse mitenkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kakkoskuvaksi. Ei ole nipotusta ollenkaan. Kunhan tässä vaan olen testaillut mahdollista vaikutusta vierailijamääriin - ei ole näkyvästi vaikuttanut.

   Hih, toinen lukijani taas kertoi, ettei yleensä avaa noita kirjajuttuja ollenkaan. Kiva kuitenkin, että molemmat löytävät jotain itselleen sopivaa :-)

   Poista
 9. Unohdin tuolla vielä mainita että saanhan minä hieman mainostuloa siitä bannerista ,joka on välillä blogissani.,Mutta se on niin pientä että riittää korkeintaan joihinkin kahvilakäynteihin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida suomenkielisillä sivuilla bannereillakaan varsinaisesti rikastua... pienistä volyymeista puhutaan.

   Poista
 10. Kirjajuttujasi olen pääasiassa lueskellut, ihan sponssipalloista häiriintymättä. Eivät vaikuta siihen, mitä ajattelen arvioistasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ja tervetuloa jatkossakin :-) Sponssipallot tulevat vähän olemaan vähemmän näkyviä, mutta kiva kuulla, etteivät ole tähänkään mennessä varsinaisesti häirinneet.

   Poista
 11. Erittäin hyvä postaus ja samoja juttuja olen viime aikoina itsekin miettinyt. Kisat on minusta kivoja ja antavat jotain haastetta tavalliseen kokkaamiseen, mmutta kieltämättä liika on liikaa. Ja rikkaaksi tällä hommalla ei tosiaan pääse, ruokapaketit ovat ihan kivoja varsinkin lasten mielestä :) pallukoita laitan tekstin perään hillitysti. Minua ne eivät häiritse eivät täällä eivätkä muuallakaan, sen sijaan kova mainontahäiritsee ja niitä blogeja välttelenkin, harmi. En myöskään ota itse mielelläni mainoksia, tai sitten pitää olla todella itsellekin mieluisa tuote ja blogin imagoon sopiva...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, lapset meilläkin niistä paketeista olivat kaikkein innostuneimpia.

   Juu, bannerimainokset ovatkin sitten ihan oma lukunsa. Minä en ole niitä toistaiseksi laittanut kuin bloggaajien omille jutuille :-)

   Poista
 12. Nyt kun kysyit, kommentoin tuota sponssipalloasiaa :) Tuossa blogilistassa se pallo tosiaan vähän hyppää silmille ja jotenkin korostaa sitä yhteistyötä, vaikka pääosassa on kirja. Eli mielellään kakkoskuvaksi se sinänsä hieno pallo! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, lupasinkin jo, että se häivytetään taustalle. Olen tosiaan testannut vähän sen vaikutusta ja yllättävän vähän on vaikuttanut suuntaan tai toiseen. Mutta palaute otetaan ehdottomasti huomioon ! :-)

   Poista
 13. Heti kun on pari päivää netistä pois, kaikenlaisia melenkintosia keskusteluja on käynnissä. Minä vastaan ihan ensiksi siihen, että minusta se sponssipallo on hyvä juttu, mutta tosiaan hyvä käytäntö mielestäni on se, että se on jutun lopussa. Se ei myöskään ole häirinnyt, eikä etenkään kirjajutuissa.

  Mutta sitä tapaa minäkin ihmettelen, että pitää erikseen mainita että "tämän olen ihan itse omilla rahoilla ostanut". Pöhköksi menee, jos se tapa alkaa yleistyä. Eli hyvä niin, että sponssit mainitaan, muuten pidetään teksti asiassa/asian vieressä.

  Mutta olen luimupupun kanssa aivan samoilla linjoilla, että liika on liikaa. Kun Top100-sivustolla joka kolmannessa postauksessa on tietty tuote, toisessa kolmanneksessa toinen ja lopuissakin vielä jotain, niin kyllä blogien seuraamisen mielekkyys käy tylsäksi. Tämä tulee esiin etenkin silloin kun sattuu niin (=lähes aina) että tuotteina on erinäisistä syistä johtuen jotain, mitä ei käytä tai halua käyttää, niin vähiin käy seuraamiset. Ja vielä kurjempana pidän sitä kohdallani, että se latistaa kommentointihaluni. En halua olla tuomassa negatiivista sävyä tai edes neutraalia kseskustelunavausta toisen kilpailu/sponssipostaukseen, ja sitten olen vaan hiljaa. Jos kyseessä on makupari (sano jota inhoan koko ajan enemmän ja enemmän) mielestäni pahalle viinille, voiko ruokakaan olla hyvää? En halua kuitenkaan olla kysymässä sitä keneltäkään. Tai jos pienen pojan äitinä perheessämme ei käytetä soijatuotteita, onko korrektia tuoda toisen kisapostauksen yhteydessä biologin huoli asiasta?

  Se täytyy kuitenkin todeta, että onhan kaikenlaisilla kilpailuilla hyviäkin vaikutuksia, kuten se, että pitkään hiljaisena olleet blogit aktivoituvat kauneuskilpailujen alkaessa tms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo - liika on aina liikaa. Tässä olenkin juuri mietiskellyt, että mikä on liikaa. Vaikea sanoa, mutta ainakaan minä en ihan niin sponssatuksi blogiani halua, kuin miltä se on tässä syyskuussa näyttänyt. Tahti siis tulee hiljenemään.

   Enkä ole oikein innostunut soijatuotteista minäkään - vähän häiritsee se soijalla niin yleinen geenimanipulointi... vaikken tosiaankaan ole mikään alan ammattilainen (tai ehkä juuri siksi)

   Poista
 14. Minulle ei ole merkitystä onko postauksen kohdalla sponssipallura vai ei, luen postauksen mikäli kirja/aihe kiinnostaa :) Enkä usko kirjan tai tuotteen alkuperän vaikuttavan siihen mitä/miten kirjoitat, tuskin nuo "jättitulot" ovat onnistuneet ostamaan mielipidettäsi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, joo - en koe olevani mitenkään erityisen lahjottu ;-)

   Poista
 15. Ei häiritse sponssijutut, koska itsekin tulee niihin osallistuttua. Onneksi kuitenkin voi aina itse vaikuttaa siihen mihin lähtee mukaan ja mihin ei. Jos aikaa on, tuote/aihe on kiinnostava, ja sopii blogiin, niin en näe mitään estettä. Ei noilla sponssijutuilla rikastumaan pääse, mutta mukavasti ne inspiroivat ja reseptien kehittelyssä saa itseään haastettua. Bloggaamisinspiraationi onkin ollut nyt vähän kateissa ja aikakin ollut kortilla, joten mm. erilaisiin sopiviin kilpailuihin on ollut ihan mukava osallistua, että on saanut blogiin edes jotain postausaiheita.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kampanjat (varsinkin kilpailut) antavat mukavaa inspiraatiota bloggaamiseen vaikkei niillä rikastukaan :-)

   Poista