28.4.2014

Isännän paluu lapsuuteen eli inkiväärinen wappusima
Tätä meillä juotiin jo viime kesänä ja nyt on isäntä kärttänyt encorea jo monta viikkoa. Vapun lähestyessä sain vihdoin aikaiseksi. Ai mitä ? No, kotitekoista inkivääriolutta. Raikasta ja pikkuisen poreilevaa.

Sitä kuulemma tarjottiin Ranskassa 80-luvulla koulun koko perheen bingobileissä... 2 frangia juoma. Le petit Nicolas-kirjoista kuulemma näkee touhun tyylin...

Vielä ehtii saamaan satsin vapuksi - minä mietin pitäisikö tehdä vielä sitä omankin lapsuuden simaa...

Sitruunainen inkivääriolut 
(alunperin Glorian ruoka ja viini-lehdestä nro 5/2013)
n.3l

1 luomusitruunan kuori
2rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1,5 dl sitruunamehua (2-3 sitruunaa)
muutama rusina
2,5l vettä
puoli pussia kuivahiivaa (5g)

Sekoita sitruunan kuori, inkivääri, sitruunamehu sokeri ja rusinat kattilassa. Lisää 1l lämmintä vettä. Sekoita, kunnes sokeri sulaa. LIsää hiiva ja loppu vesi.
Peitä kattila tuorekelmulla ja jätä lämpimään paikkaan 4-6 tunniksi. Sekoita pariin kertaan käymisen aikana.

Kun rusinat ja sakka ovat nousseet pintaan, siivilöi juoma puhtaisiin pulloihin tai, kuten meillä, isoon säilytyspurkkiin. Jätä nesteen ja korkin väliin kunnon väli (7cm).

Laita purkkiin myös rusinoita - kun hiilihappo muodostuu, ne nousevat pintaan. Kierrä pullojen korkit tiukalle tai sulje purkin suu kunnolla ja jätä huoneenlämpöön yöksi.

Päästä aamulla kantta hiukan avaamalla ylimääräiset hiilihapot pois. Sulje, siirrä jääkaappiin ja anna "kypsyä" muutama päivä. Säilyy kylmässä 1-2 viikkoa.

4 kommenttia:

 1. Mmm,rakastan inkiväärijuomia:) Olen tehnyt samantapaista mutta ilman hiivaa.Eli ensi kerralla sitten siman tapaista inkivääriolutta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tein eilen vielä lasten pyynnöstä ihan tavallistakin simaa. Saa nähdä kerkiääkö valmiiksi vappuaattoon mennessä.

   Poista
 2. Tätä täytyy kokeilla kesäjuomaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopiikin hyvin hellepäivien raikastukseksi

   Poista