13.7.2013

Tapenade


Juupa juu, pientä kokkailuväsymystä on ollut edelleen havaittavissa, vaikka olenkin jäänyt koukkuun Jamien ohjelmaan. Syytän säätä ja viikon pakkausrupeamaa. Se on kuulkaas aikamoinen rumba, että saa viiden ihmisen vaatteet valittua, pestyä, silitettyä ja vielä pakattua niin, että autoon mahtuisi paluumatkalla isännän viinejä mahdollisimman monta laatikkoa. Niitä kun pitäisi saada taas kotiutettua tänne Suomen kellariin... Sellaiset satakunta (laatu)pulloa odottaisi kärsivällisesti noutajaa.

Onneksi kesällä maistuvat nämä vakiomössöt - kuten esimerkiksi tapenade eli oliivitahna. Se sopii hyvin teemaankin, sillä Etelä-Ranskassa tätä syödään monenlaisena versiona. Yleensä kalana on sardelli, mutta olemme huomanneet kelpaavan lapsille paremmin vähän miedonpana versiona...

Tapenade 

Sellainen keskikokoinen purkillinen mustia, kivettömiä oliiveja kaadetaan tehosekoittimeen. Sekaan lisätään purkillinen tonnikalaa, pikkupurkillinen kapriksia, puoli desiä sitruunamehua ja puoli desiä oliiviöljyä. Pistetään surraamaan. Maistetaan ja lisätään maun mukaan lisää sitruunamehua tai oliiviöljyä, kunnes saadaan pehmeä tahna.

Helppoa kuin mikä ja maistuu ihanalta leivän päällä. Minun suosikkilisukkeeni on tomaatti. Kesän makeat, kypsät tomaatit täydentävät tapenaden hapokkuutta ja suolaisuutta ihanasti.

Korianterinkukkaa en syönyt, vaikka se lautaselta löytyikin, mutta sen tuoksu oli huumaava.  Lähinnä se on tuossa muistuttamassa, että näitä tahnoja voi muunnella mielensä mukaan. Yrttejä vaan sekaan, jos siltä tuntuu - tai jotain muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti