11.6.2013

Nam, saisko lisää ? Tämän kesän vakiojäde




























Tässä eräänä päivänä mietin, että pitäisi varmaan taas itse ruveta tekemään kotona jäätelöä. Tulee jo kalliiksikin, kun kesälomalaiset juoksevat moneen kertaan päivässä hakemassa pakkasesta jätskiä niin itselleen kuin kavereilleen. Siitä puhumattakaan, että itse tehtynä tietäisi, mitä jätskiin on laitettu.

Kun vielä satuin ilmoittautumaan Dansukkerin ja Ruoka.fi:n jäätelöreseptikisaan (kerron sitten kun pääsette klikkaamaan äänenne) ja sain Dansukkerilta glukoosisiirappia kokeiltavaksi, oli ihan pakko ryhtyä tuumasta toimeen. Erityisesti minua kiinnosti väite siitä, että glukoosisiirapin avulla saisi rakenteesta samalla tavalla kermaisen kuin jäätelökoneella ilman kyseistä masiinaa. Onhan minulla sellainen pieni, jonka kulho-osa sattuu mahtumaan pakkaseen, mutta ei sen kanssa saa kuin itsensä kiukkuiseksi. Määrä on liian pieni ja siitäkin puolet tuppaa jäätymään kulhon reunaan kovaksi kerrokseksi.

Ensin pyörittelin mielessäni erilaisia kermalikööri-suklaakirsikka-yhdistelmiä, mutta kohderyhmän ollessa erityisesti lapset jätin liköörit suosiolla toiseen kertaan.

Lisävaatimuksen jäätelönvalmistukselle asettaa myös poikien kaverin lievä laktoosi-intoleranssi. Sorbetit eivät meillä oikein kelpaa, joten jotain kermaista pitäisi keksiä. Mikä siis on valkoista, kermaista, muttei kermaa ? No, kookosmaito.

Yksinään tuo lienee vähän äklöä, mutta mitäs jos lisäisi minttua ? Niin, ja pihalla kasvaa raparperia ja mansikoita sattui olemaan muutama keikkumassa keittiön pöydällä.

Lopputuloksen näette kuvista. Testasin sekä jäätelökoneella että haarukalla muutaman kerran jäätymisen aikaan sekoittamalla. Hyvää tuli molemmilla tavoilla. Taitavat loputkin glukoosisiirapista tulla meillä käytettyä tässä kesän aikana. Tuskinpa saamani pari pulloa edes riittävät tällä jäätelönkulutuksella.

Ja mitä sanoi kohderyhmän testiporukka ? Vastaus oli yksimielinen :

 "Nam, saisko lisää ? " 



Kookos-minttujäätelö raparperi-mansikkahillolla

1 prk (400g) kookosmaitoa
1 dl tomusokeria
4 munankeltuaista
1 dl glukoosisiirappia
2 tl vaniljauutetta
mintunoksa

2 raparperinvartta
viitisen mansikkaa
vajaa puoli desiä glukoosisiirappia
vajaa puoli desiä sokeria
loraus sitruunamehua

Kuori ja pilko raparperinvarret. Pese ja pilko mansikat. Laita molemmat sokerin ja siirapin kanssa pieneen kattilaan ja anna porista hiljaisella puolisen tuntia. Lisää lopuksi loraus sitruunamehua ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.

Sekoita kookosmaito, sokeri, siirappi, mintunoksa ja munankeltuaiset. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksunee. Lisää lopuksi vanilja. Siivilöi kulhoon ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.

Valmista jäätelö jäätelökoneessa ohjeen mukaan tai laita kookosseos pakastimeen ja sekoita sitä muutaman kerran jäätymisen aikana. Minä vain sohin haarukalla, mutta koostumuksesta saisi varmaan vieläkin kermaisemman, jos vatkaisi kunnolla sähkövatkaimella.

Kun kookosmaitoseos on melkein jäätynyttä, mutta vielä juuri sekoitettavissa, lisää raparperi-mansikkahillo ja sekoita. Itse sekoitin vain vähän. Näin jäätelössä on puhtaasti kookosjätskiä ja sitten pelkkiä hillokohtia.

Paahda kookoshiutaleita kuivalla pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita. Ripottele niitä jäätelöpallojen päälle ja koristele vielä mintunlehdillä.

Dansukker toimitti siirapit

25 kommenttia:

  1. Oijoi, meiltäkin löytyisi jäätelökone, se on vain ollut vähemmällä käytöllä koska pakastin on ollut täynnä. Mutta reseptisi on kieltämättä niin herkullisen kuuloinen että sitä voisikin kokeilla. Tosin myös Baileys-jätski houkuttaisi...

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa herkulliselta! En ole koskaan kokeillut tehdä jäätelöä kotona. Sen sijaan teen silloin tällöin sorbetteja (meitä on vain kaksi aikuista).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin aikuiset kyllä tykkäävät sorbeteista, mutta jostain syystä lapsille ei oikein maistu...

      Poista
  3. Todella herkullisen näköistä jäätelöä :) harmi kun itseltä meni ko. kilpailu täysin ohi silmien ja korvien, olisi ollut kiva osallistua myös :)

    VastaaPoista
  4. Kovan herkun sait kyllä aikaan :) tosi kiva,erilainen maku. Mulle kelpais

    VastaaPoista
  5. Oi, ompa hyvä yhdistelmä. Onnea kisaan!

    VastaaPoista
  6. Minäkin ottaisin tuota lisää! Onnea kisaan...

    VastaaPoista
  7. Hauskaa, mietin minäkin että raparperijädeä pitäisi tehdä. Mutta meillä kyllä itsetehty jätski on yleensä kalliimpaa kuin pakastealtaasta hankittu ;) Mutta; kaikkea ei voi ihan niin suoraviivaisesti ajatella... Mitenkäs glukoosisiirappi, toimiko se myös jätskin pehmeyttäjänä? Meillä kun jätski ainakin tuppaa olemaan niin himputin kovaa suoraan pakkasesta enkä haluaisi suoranaisia lisäaineita lisäillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tämä aika... raparperia taitaa tänä kesänä olla aika paljon kaikilla, joilla puska pihalta löytyy.

      Nyt on tietysti ollut aika hyviä tarjouksia jätskeissä, mutta kun niitä yksittäisiä tuntuu kuluvan enemmän ja nopeammin kuin purkista... niin ja hinta tietysti riippuu vähän myös aineksista.

      Kyllä se jäätelö glukoosisiirapista huolimatta jäätyi ajan myötä aika kovaksi. Käsittääkseni alkoholi auttaa tuohon rakenteeseen. Kerran vähän liiottelin Baileysin määrän kanssa eikä jätski jäätynyt ollenkaan. Syötiin sitten kermaista Baileys kastiketta mansikoiden kanssa :-)

      Poista
  8. Hyvän näköistä jätskiä, ja onhan nuo kaikki aineksetkin tosi hyviä.:) Hieman myös kiehtoi kisaan osallistuminen, mutten sitten kuitenkaan, kun ei oikein aika nyt riitä. Täytyy tuota glukoosisiirappia kokeilla muuten vain jossain vaiheessa kesää.:)

    VastaaPoista
  9. Tämä on varmasti todella ihanaa, kun on niin hyvät aineksetkin.:) Onnea kilpailuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei maistunut pahalta :-)
      Kiitos. Käyttehän kaikki sitten äänestämässä, kun se hetki tulee !

      Poista
  10. Ja taas blogger on hävittänyt kommenttini. Tylsää.:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on aika uskomatonta, mutta löysin kommenttisi tänään hyväksyttävistä (sinne oli viimeisen viikon aikana ilmestynyt useampia...)

      Poista
  11. Oi, ihanan kesäinen jätski ohje! Mun tämän kesän tavoitteena on aktivoida jäätelökone. Raparperijätskiä on suorastaan pakko kokeilla :)

    VastaaPoista
  12. Enpäs ookaan raparperista ikinä tehnyt jädeä, tosi kiva idea! :)

    VastaaPoista
  13. Tälleen ne parhaimmat reseptit taitavatkin syntyä. Lisäillään vähän sitä ja sitten tätä. Raikkaan kuuloinen jäätelö.

    VastaaPoista