1.6.2013

Ikuista vaellusta ja vinkki ilmaisesta kirjalatauksesta

Markku Turunen : Vaeltaja
Saatu Elisa Kirjalta luettavaksi ja blogattavaksi

Tämän kirjan alkuasetelma on mielenkiintoinen. Viipurin ulkomuurilla suuren pamauksen aikaan sotilaana pyörinyt Antti Pentinpoika sattuu sanomaan hitusen pahasti kohtaamalleen Pyhälle Andreakselle. Tuosta suivaantuneene pyhimys kiroaa Antin vaeltamaan ajasta aikaan kunnes ikuinen rakkaus vapauttaisi hänet kirouksesta. Siitä alkaa Antin vuosisatoja kestävä matka ympäri maapalloa ikuista rakkautta etsimässä.

Matkansa aikana Antti tapaa liudan muitakin ikuiseen vaellukseen tuomittuja : lentävän hollantilaisen kapteenin, pyöreän pöydän ritarin, roomalaisen runoilijan, kuuluisan säveltäjän. Tuntuu siltä, että suojelusenkelit ja pyhimykset ovat hyvinkin herkkänahkaisia ja jakelevat kirouksia milloin mistäkin väärin asetetuista sanoista tai asenteista.

Vuosisatojen aikana Antti ehtii myös osallistumaan useampaankin ihmiskunnan historian kuuluisaan matkaan. Onhan tarinan teemana nimenomaan vaellus. Samalla lukija saa rautaisannoksen historiaopetusta. Kirja on täynnä nippelitietoa esimerkiksi maailmanympärysmatkalla tarvittavista laivavarusteista ja miehistöstä.

Alkuasetelma ja historiallinen konteksti ovatkin kirjan parasta antia. Myös esiteltävästä henkilökaartista löytyy mielenkiintoisia hahmoja, joista tosin suurin osa tosin jää hyvinkin ohuiksi kovin lyhyiksi jäävien esiintymisensä vuoksi. Harmittavaisesti itse juonikin jää ihan sivuosaan. Tarina hyppii ilman sen kummempia siirtymiä historiallisesta tapahtumasta toiseen ja välillä tuntuu lukevan enemmänkin historian oppikirjaa lukuineen ja päivämäärinen kuin romaania. Minua tuo ei sinänsä häiritse, sillä pidän historiatietojen lukemisesta, mutta kaunokirjallisessa teoksessa se ei ehkä ole ihan paikallaan.

Kirja siis tuli luettua ja sitä voi kyllä suositella historian nippelitiedoista kiinnostuneelle. Seikkailuromaanina tämä oli lähinnä keskinkertainen.

P.S. OLETTEHAN HUOMANNEET SIVUPALKIN LINKIN ELISA KIRJAN TUTUSTUMISTARJOUKSEEN ? TARJOLLA ON YKSI KOLMESTA TEOKSESTA LADATTAVAKSI ILMAISEKSI

VANHATKIN ASIAKKAAT SAAVAT LADATTUA. TESTASIN JA LATASIN SYSIPIMEÄN OSAKSI KESÄN DEKKARIKUUTA.

7 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, minun mukaani lähti Ensimmäinen murhani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin kiitoksia! Minäkin otin tuon tutun ja turvallisen murhajutun! Vinkki, olettehan tutustuneet jo tähän: http://www.helmet.fi/fi-FI/Ekirjasto/Kirjat/HelMetkirjaston_ekirjakokoelma_laajenee(19122)

   Poista
  2. Kiva, että löytyi mieluisaa :-)

   Täytyykin tutustua tarkemmin tuohon kirjaston tarjontaan. Kokeilin yhdessä vaiheessa, enkä oikein onnistunut löytämään mitään luettavaa. Silloin ajattelin jättää palvelun kehittymään vähäksi aikaa. EHkä nyt on sitten oikea aika :-)

   Poista
 2. Kiitos vinkistä! Minäkin latasin Lehtolaisen. Ensimmäisestä murhasta tulee ensimmäinen Lehtolaiseni! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos linkistä! Taidan minäkin mennä lataamaan Lehtolaisen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttääpä Lehtolainen olevan supersuosittu !

   Poista