8.3.2017

Härkismoussaka vai kasvisvuoka? Mitä väliä? Kelpasi.



Nyhtökaura ja Mifu tuli testattua jo jokin aika sitten, mutta Härkis on odottanut kärsivällisesti vuoroaan. Luin monesta blogista, miten se on päätynyt suosikiksi noista uusista kasviproteiinivalmisteista, mutta jotenkin en vaan saanut napattua sitä kaupasta mukaani. Taisi mieless kaihertaa aikoinaan ostamani härkäpapuvalmiste, josta puolet päätyi bioroskikseen.

Kun naapurimarketissa oli Härkis-tarjous, en voinut jättää tilaisuutta väliin.  Niin tuli tuokin kokeiltua ja hyvä, että tuli.

Tiedän mutisseeni "liharuokien muunnelmista" ja sellainenhan tämäkin tavallaan on. Uskallan kuitenkin väittää, että nimestä huolimatta tämä ei yritä olla väännös alkuperäisestä, (karitsan) jauhelihaa sisältävästä ruokalajista. Härkis toimii sen verran hyvin, että tämä kasvisvuoka ansaitsee paikan toistuvien ruokien listalta. Oli nimi sitten mikä tahansa.

Oli muuten herkkua seuraavan etätyöpäivän lounaanakin.

Härkismoussaka 

1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
3 keitettyä perunaa

1 sipuli
1 pkt Härkistä
3 valkosipulinkynttä puristettuina
2-3 tomaattia kuutioituna
suolaa, pippuria, chiliä, paprikaa ja muita haluamiasi mausteita. Pyöräytin pari kertaa Santa Marian Pasta Rosso - myllystä
tomaattipyreetä
persiljaa

valkokastike:
1dl vehnäjauhoja
0,5dl oliiviöljyä
0,5l kevytmaitoa
suolaa, pippuria
muskottipähkinää
tuoretta vuohenjuustoa
1 kananmuna

Siivuta munakoiso sentin paksuisiksi viipaleiksi, kesäkurpitsa vähän kapeammiksi ja peruna vielä ohuemmiksi.

Paista munakoisosiivut ja kesäkurpitsasiivut pehmeiksi ja pinnalta hiukan ruskeiksi pannulla vähässä öljyssä. Nosta ne syrjään,

Silppua sipuli ja kuullota sitä hetki, lisää Härkis ja sekoittele. Lisää mausteet, valkosipuli ja tomaattipyree. Sekoittele ja kuumenna. Mikäli seos näyttää liian kuivalta, sekoita joukkoon tilkka vettä.

Öljyä uunivuoka ja levitä kesäkurpitsa pohjalle. Kaada päälle Härkis, levitä siivutetut perunat ja lopuksi vielä munakoisosiivut.

Tee valkokastike. Sekoita öljy ja jauhot kattilan pohjalla ja kuumenna. Lisää maito ja sekoita hyvin. Lisää mausteet ja anna kiehahtaa, kunnes kastike sakenee. Lisää vuohenjuusto ja anna sulaa.
Nosta pois hellalta ja anna jäähtyä hetken verran. Sekoita joukkoon kananmuna ja kaada uunivuokaan munakoison päälle.

Laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin 40 mnuutiksi. Nosta pois uunista ja anna vetäytyä vartin verran ennen tarjoilua.


6 kommenttia:

  1. Voi kun pääsisi testaamaan. Olen käyttänyt härkistä vain kerran makaronilaatikkoon (perusvarma valinta), kun sain yhden paketin tuliaisina. Tykkäsin kyllä myös härkiksestä kovasti, mutta sen jälkeen en ole sitä kokkaamiseen käyttänytkään. Lähikaupassa ei ole näkynyt kuin nyhtökauraa, enkä ole alkanut varta vasten härkistä kyselemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua, miten eri kauppojen valikoimat vaihtelevat. Meillä taas löytyy Härkistä yleensä aina, mutta nyhtökaura on sitten hankala löytää...

      Poista
  2. Näyttää kyllä herkulliselta ja sopii hyvin ekopaastoonikin kunhan vain keksin millä korvaan vehnäjauhot valkokastikkeessa;)
    Ihanaa naistenpäivän iltaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä ihme on ekopaasto?
      Mutta minä itse asiassa mietin, millaista mahtaisi tulla, jos pistäisi vaan kananmunia eikä jauhoja? Varmaan vähän stydinpää, mutta muuten ihan hyvää. Sillä tavallahan tehdään ihan makaronilaatikossakin.

      Poista
  3. Jauhoton versio on varsin helppo tehdä esimerkiksi tekemällä pelkästään juustokastike (juustoa +maitoa). Meillä mm. lasagne tehdään ilman bechamelia käyttäen tomaattikastiketta ja runsaasti juustoa kerroksissa.

    VastaaPoista