8.5.2014

Neiti Etsivän manttelinperijä ? - Alan Bradley: Piiraan maku makea

Alan Bradley : Piiraan maku makea 
Luettavaksi ja blogattavaksi vapaavalintaisena Elisa Kirjalta 

Flavia de Luce on 11-vuotias. Hän asuu suuressa talossa filatelisti-isänsä ja kahden mahdottoman isosiskonsa kanssa. Perintönä kemiasta innostuneelta esi-isältä talosta löytyy myös hyvinvarusteltu laboratorio, jota Flavia innokkaasti hyödyntää. Hänkin nimittäin rakastaa kemiaa ja on varsinainen pieni myrkynkeittäjä.

Eräänä päivänä Flavia löytää puutarhasta kuolevan miehen. Mies osoittautuu samaksi, jonka kanssa isä riiteli kirjastossa edellisenä iltana. Sitten tarinaan sekoittuvat niin harvinaiset postimerkit kuin koulupoikien silmänkääntötemput ja Flavian on pakko puuttua asiaan pelastaakseen murhasta pidätetty isänsä.

Minä luin Flavian seikkailuista aivan yhtä innoissani näin nelikymppisenä kuin pienenä tyttönä Neiti Etsivän edesottamuksista. Sankarina on reipas tyttö, jolla on erikoisia mielenkiinnon kohteita ja kyky joutua väärään paikkaan oikeaan aikaan. Viisikymmentäluvun ajankuvaus on kevyttä, mutta läsnäolevaa, ja lisäksi kirjassa on jotenkin sellainen jännästi pikkuisen vääristynyt tunnelma. Vähän niin kuin katselisi hiukan haalistunutta mustavalkofilmiä, joka nykiessään peittää aina osan tarinsta. Jännästi koukuttava, ihan aikuisellekin. Itse asiassa en ole ihan varma, onko tämä kuitenkaan aivan nuorille tarkoitettu sankarin iästä huolimatta. Kaipa he sitten lukevat vähän eri tavalla.

Kaikkiaan kirja siis oli mielenkiintoinen ja miellyttävä lukututtavuus. Toivottavasti kyseessä on sarjan alku ja saamme pian jatkoa Flavian seikkailuille. Ainakin äiti lukee - yritin tarjota pojalle 11v, mutta vastaus oli aika tyrmäävä : "Sankarina tyttö, kyseessä dekkari, ei fantasiaolioita - KIITOS EI..." No, aina ei voi voittaa ja voihan mieli joskus muuttuakin.

Luettavaksi ja blogattavaksi vapaavalintaisena Elisa Kirjalta 

6 kommenttia:

 1. Mahtava otsikointi sai tämän Neiti Etsivän fanin klikkaamaan auki. Mitenkäs nämä nykyisin kiinnostavimmat suositukset ovat nuortenkirjoja..? Nimim. Simukan pauloissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä me ollaan Heidi niin nuorekkaita ? Vaikka täytyy kyllä sanoa, että tällaiset nuorille tarkoitetut mutta monitasoiset kirjat ovat kyllä olleet viime aikojen positiivisia yllättäjiä!

   Poista
 2. Minusta tämä oli myös ihana, tosin kuuntelin enkuksi äänikirjana ja lukija oli mahtava! Täytynee ehdottomasti jatkaa sarjan parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimiikin varmaan hyvin äänikirjana - siinä tulee ehkä se sellainen vähän kumma tunnelma vielä paremmin esille.
   Pidin myös Flaviasta - hän oli jotenkin niin kypsä ajattelutavaltaan, mutta toisaalta kuitenkin vielä lapsellinen tyttönen

   Poista
 3. Kolahtaa kolmevitoselle jätkälle, joka ns. kovaksikeitetyistä (Spillane, Hammet, Chandler, Westlake, Thompson, Lehane...) pitänyt aiemmin. En ole ikinä mitään Neiti Etsiviä lukenut, mutta vaahtosammuttimen kokoisena Enid Bytontin tuotannanon. Vaikka päähenkilö 11 kesäinen tyttö eläen nuoruuttaan 50-luvun brittiläisellä maaseudulla, tyyli ja päähenkilön pikkuvanhhuus on selkeästi aikuisille tarkoitettua matskua. Bytonia enemmän tämä onkin sukua Wodehouselle. Bytonin kersoille ja umpihrskaalle Jeevekselle on toki yhteistä, että syödään paljon, muttei koskaan käydä paskalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä on huomattavasti tummasävyisempi kuin Viisikot ja tyylissä on sellainen "vino hymy", josta minäkin pidin paljon. Neiti Etsivä oli toki paljon siloisempi, mutta päähenkilöiden ajattelutavassa on kuitenkin paljon samaa (jos nyt oikein muistan - pitäisi varmaan lukea jokunen Neiti Etsivä uudelleen!)

   Poista