27.5.2014

Piristävän sekopäiset kauneuskuningattaret autiolla saarella

Libba Bray : Beauty Queens
HelMetin Overdrive palvelusta kuunneltavaksi

Paitsi, että saari ei sitten ollutkaan ihan niin autio, eivätkä kauneuskuningattaretkaan odotusten mukaisia. Meistähän he ovat niitä pitkähiuksisia tyhjäpäitä, jotka osaavat vain hymyillä, vilkuttaa ja tepastella bikineissä - vai mitä ? Toistamme stereotypioita ja yleistämme, vaikka joukkoon mahtuu yhtä monenlaista tyttöä kuin normaalin koulun käytävillä. No joo, kauneuskuningattaret tietysti ovat kauniita tai ainakin yleisiä kauneuskäsityksiä vastaaviksi muokattuja.

Sekopäisyyttä kirjasta kuitenkin löytyy. Sitä edustavat yllättävät ja miltei surrealistisiksi äityvät tapahtumat tekorokkipiraatteinen ja mielenvikaisine diktaattoreineen. Jotenkin kaikkein sekopäisimmältä tuntuu kuitenkin loppujen lopuksi se saaren ulkopuolinen "normaali" maailmaa. Osansa piikeistä saavat niin tosi-tv, kauneustuotteet kuin mainosten ylenpalttiset lupaukset. Hilpeää satiiria, paitsi että välillä pelottaa miettiä, kuinka todellisilta kirjassa olevat mainospalat ja tv-ohjelmakuvaukset loppujen lopuksi kuulostavatkaan...

Minä siis tykkäsin. Alkuun pelkäsin, etten ikinä ehtisi kuuntelemaan kahden viikon laina-ajan aikana koko kirjaa -ihan turhaan. Huomasin etsiväni sopivia hetkiä, jolloin saisi laittaa puheimen päälle ja kunnella vielä vähän. On muuten keittiö ollut siisti viimeisen viikon aikana ja silityksetkin melkein ajan tasalla. Libba Bray lukee itse kirjansa ja hänellä on selkeästi näyttelijänlahjoja kirjailijataitojen lisäksi. Äänet ja aksentit vaihtelevat henkilöhahmojen mukaan ja kuuntelija viihtyy.

Onhan kirja tietysti omalla tavallaan naiivi ja tapahtumat epäuskottavan tuolla puolen, mutta siinä sen viehätys juuri piileekin. Voi antaa mennä ja nauttia matkasta taitavien, käytännöllisten ja sympaattisten kauneuskuningattarien seurassa. Näin naisena on mukava seurata heidän kasvuaan pikkutytöistä naisiksi, jotka tietävät oman tahtonsa, eivätkä enää taivu täyttämään vanhempien tai markkinointikoneistojen odotuksia. Kirjalla on oma vakava viestinsä kaiken hälinän ja bling-blingin keskellä. Se on ehdottoman kannatettavaa luettavaa nuorille tytöille, vaikken tietenkään voi olla varma heidän tulkitsevan sitä samalla tavalla kuin tällainen yli nelikymppinen äiti-ihminen.

Tämän kirjan myötä minusta tuli myös varmasti Overdrive-palvelun vakioasiakas. Kirjastokortti on aina ollut avain uusiin maailmoihin, mutta nyt se ohjaa myös käyttämään uusia teknisiä palveluja. Kokeilkaa! Se on helpompaa kuin luulisi!

Beauty Queens ovat kuunnelleet/lukeneet myös monet muut kirjabloggaajat. Alkuun pääsee vaikka näistä...
Kujerruksia
Nenä kirjassa
Viiden jälkeen

2 kommenttia:

  1. Hyvä pointti tuo ulkopuolisen maailman absurdius! (Ja kiinnostavaa olisi kuulla, mitä kohderyhmään kuuluvat ovat tästä mieltä, eli siis nuoret naiset.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi tosiaan hauska kuulla alle parikymppisten tyttöjen/naisten (ja miksei miestenkin) kommentteja kirjasta. Ehkä he tulkitsevat jotenkin aivan toisin.

      Poista