10.2.2018

Ruokaboksi tositestissä

Minulla ei viime aikoina ole oikein kokkausinspiraatiota löytynyt, mikä on tainnut blogissakin näkyä aiheeseen liittyvien postausten puutteena. Teen kyllä ruoan sitten, kun joku ensin kertoo, millä reseptillä... Onneksi isäntäkin kokkaa tai monena iltana olisi perhe jäänyt pelkille voileiville.

Siksi lähdinkin innolla mukaan, kun sain pyytää Ruokaboksin kokeiltavaksi. Periaatehan Ruokaboksissa on se, että joku toinen on miettinyt reseptit valmiiksi ja kerännyt vielä aineksetkin kotiovelle kuljetettavaan laatikkoon.

Ilmoittauduin mukaan ja jäin innokkaana odottamaan Ruokaboksin saapumista.

Sitten menivät suunnitelmat uusiksi.

Perjantaina iltapäivän päätteeksi kävi ilmi, että maanantaina pitäisi lähteä Englantiin työmatkalle. Hups!

No, Ruokaboksi pääsikin nyt tositestiin. Sillä aikaa kun minä seikkailin jäätävän kylmien hotellihuoneiden ja yöllisten palohälytysten kanssa (asiakaspalavereista puhumattakaan), isäntä ja pojat pistivät reseptejä testiin - ja lähettelivät kuvia lopputuloksesta minulle puhelimeen :-)Ei kuulunut valitusta 

Mitä ilmeisimmin reseptit oli viikolle hyvin suunniteltu, sillä yhtään ei kuulunut valitusta sen paremmin kokkauksen vaikeudesta kuin herkkujen kelpaamisesta.  Inkiväärilohta isäntä kokkasi reissuni aikana ja hyvin kuulemma maistui.

Sinappikana ja sen kaveriksi tarjottavat sienet kokattiin kahden kokin toimesta. Isäntä esivalmisteli ennen kuin lähti viemään kuopusta Taekwondoon ja esikoinen kypsensi ja viimeisteli syöjien paluuta varten. Hyvin toimi - ja hyvin kelpasi.  Kysyin esikoiselta kommenttia reseptistä ja mainitsi tarkistaneensa siitä vain yhden asian eli kovin vaikeasta ohjeesta ei ollut kyse.

Perjantai-illaksi ehdin minäkin sitten jo kokkaamaan ja lihapulla-patongit tekivät hyvin kauppansa.
Viimeinen resepti on vielä kokeilematta, mutta onneksi päivä on huomennakin ja juurekset säilyvät viileässä, samoin kuin muusipakaste pakkasessa ja linssipurkki kuivakaapissa.Lueskelin toki minäkin

En minä tietysti huomiotta Ruokaboksia jättänyt, vaikka osan viikosta reissasinkin. Reseptivihko tulee varmasti laitettua talteen myöhempääkin inspiraatiota varten. Pidin siitä, miten viikon neljään ateriaan on tasapainoisesti sisällytetty niin punaista lihaa, kanaa, kalaa kuin kasvisruokakin. Erityisesti minua miellytti konstailemattomuus. Kun käytetään kermaa, käytetään kunnon kermaa - toinen resepti voi sitten olla kevyempi ihan luonnostaan.

Reseptit ovat reilua kotiruokaa, joka kelvannee nirsommallekin perheenjäsenelle, eikä niiden tekemisessä tarvita turhaa kikkailua. Tarkkana kannattaa olla vihon alkusivulla ja tarkistaa ainesosat, joiden oletetaan löytyvän omasta kaapista - meillä ei ollut valmiina ihan kaikkea, vaikka perusasioista kyse onkin.Montako syöjää? 

Meillä on kaikissa näissä palveluissa haasteena se, ettei porukka ole standardikokoinen. Ruokaboksin sisältö vastaa 2 aikuisen ja 2-3 lapsen annosmäärää. Meitä on juuri tuo 5, mutta teinipojat toki annoskooltaan jo ihan aikuisen tasolla. Homma toimii helposti jaettavissa ruokalajeissa, sillä kuopus on ruokamäärältään vielä pieni ja annoskoot Ruokaboksissa ihan reiluja. Vain lihapullapatonkien patongeista ei välttämättä olisi meidän perheellemme riittänyt tarpeeksi isoja paloja, mikäli kaikki olisivat olleet paikalla. Tällä viikolla taisi ruokapöydästämme puuttua joka päivä yksi syöjä, joten sen osalta osui nappiin.

Annosten/syöjien lukumäärä saattaa kuitenkin olla yksi syistä, joiden vuoksi meillä ei välttämättä ruveta säännöllisiksi Ruokaboksin käyttäjiksi.Miten toimii ? 

Ruokaboksissa on sama periaate kuin monissa muissakin vastaavissa palveluissa. Teet jatkuvan tilauksen, jonka voit sitten perua haluaminasi viikkoina (toki tietyn peruutusajan puitteissa).

Tämä sopii ehdottoman hyvin niille, joilla viikot ovat säännönmukaisesti kiireisiä, kokkausmielikuvitus (-halu) rajallinen ja kauppa kauempana. Minä voisin hyvinkin kuvitella tilaavani boksin satunnaisesti, mutta jatkuvaan käyttöön se ei taida meidän elämäntavassamme varsinaisesti soveltua eli tuo jatkuva tilaus on hankala (tiedän, etten muistaisi ajoissa peruuttaa kuitenkaan).

Isompien poikien ollessa pieniä olisi tällainen palvelu ollut meille kullanarvoinen eli nyt kaikki pienten lasten vanhemmat huomio! Tässä olisi arkea helpottava Ruokaboksi, jonka reseptit näyttivät mukavasti myös lasten suuhun sopivilta. Toki itse kaupassa käydessä saa ainekset ehkä halvemmalla, mutta rahanarvoista on kaupassakäyntiin kuluva aikakin (auton käytöstä puhumattakaan), eikä tule turhia ostoksia, kun reseptit ja niihin kuuluvat ainekset on mietitty etukäteen.


Yhden parannuksen palvelun nettisivuille vinkkaisin :

Ruokaboksin mukana tulevassa reseptivihossa on kauniisti kirjattu boksista löytyvät ainekset ja sitten ne, joiden oletetaan löytyvän omasta kaapista. Olisi hienoa, jos saman löytäisi nettisivuilta, niin voisi jo viikonloppuna varautua kaapista mahdollisesti puuttuviin aineksiin. Muuten voi turhautuminen iskeä, kun pitää kuitenkin raahautua kauppaan yhden tai kahden aineksen vuoksi juuri jonakin niistä kiireisistä illoista, jolloin Ruokaboksin piti säästää aikaa...12 kommenttia:

 1. Me kokeiltiin kans ja tykättiin! Kivaa vaihtelua ruokiin. Näistä varmasti muutama jää ihan vakkariruuiksi, lohi ja linssiperunavuoka olivat meidän suosikkeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahus, minä en päässyt ollenkaan maistamaan tuota lohireseptiä reissun takia. Pitää varmaan tehdä erikseen vielä uudelleen.
   Minä voisin hyvin kuvitella ottavani tällaisen boksin aina satunnaisesti. Näytti toimivan reissuviikolla varsinkin tosi hyvin ja noilla resepteillä selvisäisivät ehkä teinitkin hätätilassa :-)

   Poista
 2. Tuota olisi kyllä kiva kokeilla, tuon lohen kanssa näkyy olevan just mun tykkäämät ainekset:)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaapa hyvältä palvelulta. Välillä ärsyttää keksiä ruokia, tuntuu myös, että tulee usein tehtyä niitä samoja ruokia. Tällä saisi vaihtelua ruokiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan - aina välillä tämä helpottaisi juurikin tuota miettimistä (sekä tietysti vähentäisi kaupassakäyntiä). Samalla saisi ideoita jatkossakin kokkaamiseen.

   Poista
 4. Minä olen suunnitellut vastaavan palvelun kokeilemista mutta jätin tekemättä - nyt kun meitä asuu enää 2 aikuista kotona - ja kun välillä saattaa perheen nuori polvi ilmaantua kuitenkin käymään, eivät annokset riittäisi. Ehkä joku päivä vielä kokeilenkin;)
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain palveluja olen nähnyt 2hengen bokseillakin, mutta hyöty lienee vähän pienempi kuin perheelle kokattaessa.

   Poista
 5. Oli kyllä tosi kiva kokeilu ja itsekin täytyy laittaa blogiin juttua! Suosittelen tällaista palvelua niille kiireisille, jotka haluavat syödä viikollakin hyvin ja etsivät uusia makuja & lempiruokia! Kiva että boksin lihat/kala olivat laadukkaita ja siellä oli luomuakin mukana. Vihkossa kauniit kuvat annoksista (mikä on itselle tärkeä juttu) - voin suositella kyllä palvelua! Meillä 2 aikuista + taapero, jäi ruokaa yli ja seuraavaksikin päiväksi, siksi boksi riitti useammalle päivälle kuin mitä oli mainostettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä oli kiva Ruokaboksi. Sellainen konstailematon ja ihan laadukas. Meillä tosiaan vaan alkaa syöjiä olla jo neljän ja puolen verran, joten määrät eivät aina riitä. Tosin, ainahan sitä voi täydentää vaikka jälkkärillä.

   Poista
 6. Harmittaa kun näitä palveluita ei Turun seudulla ole, jäänyt moni vastaava kokeilematta.

  VastaaPoista