9.2.2014

Viikonlopun nyhtöpossu


Yksi paras tapa päästä suhteellisen helpolla viikonlopun kokkauksissa on ottaa iso pala lihaa, kypsentää se ja sitten vaan laittaa lisukkeita kaveriksi. Ostamalla vähän huokeampaa osaa eläimestä, saa budjetinkin pysymään kurissa.

Meillä oli vuorossa possuviikonloppu. Iso pala possun kassleria (viljapossua kuulemma - muuten ei ole alkuperästä varsinaisesti tietoa) muhi uunissa nyhtöpossuksi. Sitten herkuteltiin lauantaina nyhtöpossuhamppareilla, sunnuntaina uunijuureksilla höystettynä ja vielä riittää makua arki-iltojen pastakastikkeeksi ja lämpimiin leipiin.

Nyhtöpossun ohje oli tuttu, jo kesällä testattu, samoin tehtiin itse sämpylät hampurilaisiin vakio-ohjeella. Saatiin sellaiset sopivan kokoiset ja vähemmän hötöiset.


Nyhtöpossu

Ota parin kilon verran possun kassleria ja hiero sen pintaan suolaa, pippuria, muscovado-sokeria ja savupaprikajauhetta. Laita 225 asteiseen uuniin 20 minuutiksi ilman kantta. Laske sitten uunin lämpötila 90 asteeseen ja jätä possu sinne kannen (tai folion) alle vähintään 6 tunniksi (tai yön yli).

Riivi possu suikaleiksi ja kiehauta kastike inkiväärioluesta (3dl), possun paistinliemestä (3dl),  muscovadosokerista (1dl) ja valkoviinietikasta (1dl). Anna kastikkeen poreilla kokoon jonkin verran ja maista. Lisää sokeria tai vaikka inkivääriäkin, mikäli maku tuntuu liian miedolta. Tällä(kin) kertaa käytin Schweppesin Ginger Ale limsaa ja hyvin toimi.


Hampurilaisiin

Nyhtöpossun ja leivän lisäksi purilaisiin lisäsi kukin makunsa mukaan  :
Heinzin balsamico-ketsuppia
pieniä etikkakurkkuja
valkoviinietikassa ja ripauksessa sokeria marinoitua punasipulia
jugurttikastiketta (turkkilaista + Tannisen chilinen savustettua valkosipulihilloketta)
pannulla paahdettuja herkkusieniviipaleita
juustosiivuja

Hamppareissa onkin kivaa se, että lisukkeilla saa vaihtelua. Kesällä syötiin ihan toisenlaisia.
En taida kertoa, montako söin. Onneksi ne sämpylät oli tehty itse, niin olivat sellaisia aika pieniä...
.

Juuresten seurassa

Sunnuntaiksi sitten vaihdettiin tyyliä. Possu oli enemmänkin sivuosassa, kun lautasen täyttivät balsamicolla marinoidut uunipunajuuret fetan ja pinjansiementen kera sekä 200 asteessa puolessa tunnissa kypsyneet peruna-, palsternakka- ja porkkanapalat. Se on kumma, miten hyvältä voivat tavalliset juurekset maistua, kun sekaan heittää uuniin mentäessä kaikenlaisia mausteita (suolaa, pippuria, salviaa, chililä, paprikaa, jeeraa) ja lorottelee joukkoon vielä hieman hunajaa 10min ennen uunista ottamista.

6 kommenttia:

  1. Nyhtöpossusta on ruokkimaan isommankin porukan tai pienen porukan monena päivänä, siksi se onkin niin kiva ja helppo ruoka :) meillä on taas vierähtänyt tovi viime kerrasta, joten nyhtöpossun voisi taas lisätä menulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyhtöpossua pitää saada säännöllisesti :-)

      Poista
  2. Meillä nyhtöpossu on vielä uunissa, mutta eiköhän se kohta jo ala olla riipimiskunnossa. Loistavaa ruokaa on, ja edullista. Juureksia voisikin huomenna laittaa uunissa possun lisukkeeksi, kun ei hampurilaisia tule talvella tehtyä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hih, meillä syödään hampurilaisia kesät talvet, mutta uunijuurekset ovat ehkä enemmän juuri tämän kevättalven herkkua :-)

      Poista
  3. Nyhtöpossu on yksinkertaisesti loistava ruoka. :)

    VastaaPoista