8.2.2014

Possusta possuun - tiedä, mitä syöt (?)

 
Meistä varmaan jokainen haluaa syödä ruokamme hyvin tuotettuna ja parhaimmillaan. Vaan mitä tarkoittaa "hyvin tuottaminen" ja miten sellaisen voi tunnistaa kaupassa? Kuluttajien avuksi on tehty erilaisia luokitteluja ja laatujärjestelmiä. Pitää vain tietää, mitä ne tarkoittavat. Tällainen tavallinen tallaaja on kaikkien merkintöjen ja ohjeiden viidakossa välillä pihalla kuin lumiukko. Ei ole ihan helppoa osata kaupan käytävillä juostessa vauhdissa tarttua juuri siihen kaikki kriteerit täyttävään oikeaan tuotteeseen.

Viime vuonna puhuttiin luomubroilerin tulemisesta. Tänä vuonna ajattelin kiinnittää omassa taloudessamme enemmänkin huomiota ruoan alkuperään ja siihen liittyvien luokitusten ja ohjeistusten ymmärrykseen. Tervetuloa mukaan ihmettelemään. Aloitetaan possusta.


Mitä siis haluan  ? 

Ruokakaupassa meidän perheessämme (koitetaan) seurata suurin piirtein seuraavia sääntöjä :
 1. Mahdollisimman vähän torjunta-aineita, hormoneja ja keinotekoisia lannoitteita = luomua, kun mahdollista ja kukkaro kestää 
 2. Mahdollisimman lähellä tuotettua. Ostamme toki ulkomaisiakin kasviksia ja myös lihaa, Suomessa kun ei ihan kaikkea edes voi tuottaa. Eikä suomalaisuus itsessään ole välttämättä tae laadusta. Tehotuotettua bulkkitavaraa löytyy täältäkin.
 3. Mahdollisimman tuoreen ja herkullisen näköistä / makuista. Välillä menee pieleen, mutta kyllä sitä pääsääntöisesti oppii valitsemaan niitä parhaita, kun jonkin aikaa testailee. Niin, ja muistaa, että se ulkonäöllisesti paras ei välttämättä maistu herkullisimmalta.
 4. Lihan osalta tärkeä näkökulma on myös tieto eläimen elinajan olosuhteista. Onnellisen eläimen liha maistuu paremmalta ja käsittääkseni se myös sisältää vähemmän ihmiselle haitallisia stressihormoneja.
Aloitetaan tarkastelu siis ajankohtaisesta possusta. Silmiini osui tässä jokin aika sitten ilmoitus sianlihan alkutuotantotapojen luokituksista. Mitähän se oikein tarkoittaa ?


Miten possu luokitellaan ? 

Toukokuusta lähtien kuulemma voimme kaupassa valita possupaistimme halutessamme alkutuotantotavan mukaisesti. "Laatuvastuu" on uusi kansallinen laatujärjestelmä, joka asettaa lisävaatimuksia verrattuna peruslainsäädännön vaatimuksiin. Vaan mitä tämä tarkoittaa käytännössä ?

 • Lainsäädäntö asettaa perusvaatimuksiä hormonien käyttökiellon, tuotannon tilavaatimusten, jäljitettävyyden jne. osalta. Vaatimukset vaihtelevat hieman tuontilihan ja kotimaisen lihan kohdalla.
 • Perusvaatimusten päälle tulevat sitten vielä luomulainsäädännön lisävaatimukset. 
 • "Laatuvastuu" tuo näiden lisäksi vielä lisäkriteereinä tuoteturvallisuuteen (lääkekäytön minimointia, eläintautien ennaltaehkäisyä jne.) sekä eläinten terveyden vaalimiseen liittyvien kontrollitoimenpiteiden osalta. 
Kussakin vaatimusluokassa on laatumerkinnän hankkineita tuotantotiloja. Esim. perusluomutasolla on 3 tilaa ja LaatuvastuuLuomu-tasolla 9 tilaa. 

(Lähde ja lisätietoa : www.lihatiedotus.fi/alkutuotantotavat)


Mitä tämä tarkoittaa käytännössä ? 

Niin, mitä ?

Tarina ei vielä kerro, miten käytännössä kuluttaja tunnistaa laatuluokituksen tuotteesta. Oletan, että se tulee näkymään pakkausmerkinnöissä luokituksen saaneiden tilojen lihojen myyntipaketeissa. Mitä tapahtuu, jos ostaa lihansa tiskiltä paloina ? Onko lihatiskeillä velvollisuus laittaa tieto näkyviin ?

Mitä jos haluan ostaa lihani suoraan tuottajalta ? Mistä saan tietooni kyseisen tuottajan laatuluokituksen ?

Mitä Laatuvastuu tarkoittaa lihan kuluttajahinnassa ? Paljonko se nousee vai nouseeko ? Noin äkkiseltään sitä voisi kuvitella, että kaikki lisätoimenpiteet kasvattavat myös kustannuksia, mutta onko tässä kyse uusista toimenpiteistä vai jo olemassaolevien käytäntöjen todentamisesta ? 

Makuun luokitus ei näyttäisi noin suoranaisesti vaikuttavan, enemmän on kyse ruoan turvallisuuden lisäämisestä (ja ehkä eläinten hyvinvoinnin lisäämisestä terveyttä valvottaessa). Herää kysymys, paljonko kuluttajat ovat valmiita maksamaan lisää jo aiemminkin turvalliseksi koetun tuotteet lisäsertifioinnista.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä tuleman pitää ja tutkailen asiaa lisää sitten toukokuussa.

Kysellen

En olekaan pitkään aikaan pistänyt teille mitään kyselyä. Tässä tällainen tällä kertaa. Vastaattehan kahteen kysymykseen joko alla tai sivupalkissa.

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla olen minäkin noita possuilmoituksia lehdistä lukenut.
  Lähiruokaa ja luomua yritetään meilläkin suosia, possumme on aina laukaalaiselta Pohjoisahon tilalta, sitä on täällä kaupoissa hyvin saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on hyvä, että tehdään seurantaa ja halutaan kertoa kuluttajillekin - joskus vaan mietityttää, että mitenkähän noista oikein saisi pysyttyä edes suurin piirtein kartalla...

   Poista