22.2.2014

Herkkupitaa falafeleilla - helpompaa kuin luulisi



No, nyt oli kyllä herkkujen herkkua. Tehtiin ensimmäistä kertaa falafeleja itse, tungettiin ne omatekemiin pitaleipiin ja lisättiin joukkoon useampaa kotitekoista kastiketta.

Kuulostaako työläältä ?

Ei muuten ollut yhtään niin aikaavievää kuin voisi kuvitella. Onhan tuossa jonkun verran väkertämistä, mutta uskotteko, että aloimme viimeisen rykäyksen kuudelta ja vähän seitsemän jälkeen oli ruoka valmiina ja pöytä notkui runsaana ?

Aiemmin iltapäivällä oli tehty : 
munakoiso-kastike (uunissa paahdettujen munakoisojen sisus sekoitetaan jugurtin, parin tuoreen tomaatit, valkosipulinkynnen, chilijauheen, muskotin ja suolan&pippurin kanssa)
tsatsiki 
pitaleipien taikina

Illalla kuuden jälkeen tehtiin isännän kanssa yhteistyössä : 
paistettiin pitat
karkea porkkanaraaste
kastike raasteelle (1 punasipuli ohueksi siivutettuna, 1 sitruunan mehu, 1 appelsiinin mehu, 1 rkl soijaa, 1 tl inkivääriraastetta + paahdettuja seesaminsiemeniä)

Falafelit 

2 prk kikherneitä valutettuina
1,5 tl leivinjauhetta
2rkl vehnäjauhoja
pakastettua chiliä raastettuna sentin verran (tai maun mukaan)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 korianterinipun varret silputtuina
raastettua sitruunankuorta
rypsiöljyä kypsentämiseen
korianterin siemeniä
juustokuminan siemeniä

Paahda korianterin ja juustokuminan siemeniä hetki pannulla ja murskaa niitä vähäsen huhmareessa. Sekoita kaikki ainekset (paitsi öljy) tehosekoittimessa kuivaksi mössöksi. Tarkista, että kaikki on hyvin sekaisin.

Muotoile massasta noin parikymmentä pientä palleroa (enemmän tai vähemmän oman maun mukaan koon suhteen). Kuumenna pienessä kattilassa 5cm syvyydeltä rypsiöljyä ja uppopaista falafelit kaunin ruskeiksi.

Ota pitaleipä, tunge sisään porkkanaraastetta ja kostuta mehukastikkeella. Lusikoi päälle haluamaasi jugurttikastiketta. Lisää pari falafelia ja korianterin lehtiä. Ripottele päälle vielä seesaminsiemeniä ja nauti!


5 kommenttia:

  1. Sekä falafelit että pitat ovat meillä pitäisi tehdä -listalla. Olen aina vierastanut sitä, että monissa resepteissä kikherneet laitetaan taikinaan pelkästään liotettuina ja rouhittuina. Voisimme ehkä kokeilla tällaista kypsistä herneistä tehtyä versiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekään emme ennen ole falafeleja tehneet, mutta tullaan varmasti tekemään uudelleen.

      Poista
  2. Oliko muuten ne kikherneet valmiiksi keitettyjä? Luimupupu tuossa sanoo että vierastaa sitä että falafelit tehdään liotetuista ja rouhituista kikherneistä mutta oikeaoppisesti ne tehdään niin,minusta keitetyistä kikherneistä tehdyt falafelit ovat mössömäisiä.Vaikka niitä kikherneitä ei olekaan keitetty,niin siinä nopean friteerauksen aikana ne ehtivät hyvin kypsyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, kiitos Jael, uskon sinua paljon enemmän kuin satunnaisia reseptejä!

      Poista
    2. Nämä tulivat purkista (ei jäänyt aikaa liottamiseen...), joten lienevät kypsiä (en kyllä tullut edes tarkistaneeksi). Minä en kokenut näitä mitenkään eritysen mössömäisiksi, mutta enpä ole tainnut tuollaisia oikeanlaisia koskaan kai maistaakaan. Pitänee joskus kokeilla suoraan liotetuistakin.

      Poista