10.11.2013

Isänpäivän kreemi-hedelmäpiirakka


Meillä on isänpäiväviikonloppu osittain mennyt töiden merkeissä ja varsinaisen juhlistusruoankin joutui isäntä tekemään itse. Tosin hän onkin meillä ainoa, jolta onnistuvat sellaiset ihanat, pilvenpehmät gnocchit.

Piirakan sentään tempaisin pikaiseen iltapäivän herkuksi. Pohjaksi tein ihan tavallisen murotaikinan ja päälle sitten kreemiä ja hedelmiä.

Isänpäivän piirakka


Hiero 250g voita, 3,5dl tomusokeria ja ripaus suolaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon 4 keltuaista ja 8 dl vehnäjauhoja. Mikäli taikina näyttää liian kuivalta, lisää lusikalla vähitellen kylmää vettä aina välillä sekoittaen. Laita taikina muovikelmuun jääkaappiin kovettumaan. Taikinasta riittää kahteen piirakkaan.

Tunnin kuluttua kauli taikinasta ohut levy ja peitä piirakkapohja. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja pohja jääkaappiin uunin lämpiämisen ajaksi. Paista pohjaa n.15min ja anna jäähtyä.

Vatkaa 1 prk Vispiä (tai kuohukermaa) vaahdoksi ja sekoita siihen lime-lemoncurdia 3 isoa ruokalusikallista. Minulla oli tällä kertaa valmista Cherry Tree-merkkistä lime-lemoncurdia, jonka ostin messuilla. Aivan ihanaa, samoin kuin saman merkin passion-curd, mutta tietysti kreemiä saa kotonakin tehtyä ihan helposti.

Levitä kreemivaahto pohjalle ja laita päälle haluamiasi hedelmäpaloja. Meillä laitettiin tänään nyljettyjä appelsiinilohkoja, ananaspaloja ja pensasmustikoita. Lopuksi vielä ripoteltiin pistaasimurskaa koristeeksi ja tuomaan pieniä rapeita sattumia.

Loput taikinasta paistoin kupeiksi, kun mahtui hyvin pieniin silikonisiin muffinssivuokiin. Niihin laitetaan huomenna jotain.

5 kommenttia:

  1. Ihanalta kuulostaa ja näyttää! Tuota kreemiä pitääkin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en enää osaa käyttää tavallista kermavaahtoa täytteenä missään. Aina pitää sekoittaa lemon curdia (tai kuten tässä tapauksessa lime-lemon) joukkoon. Curd ei auta pelkästään maussa, se myös tukevoittaa kreemiä ja sehän on hyvä juttu leivonnaisia täytettäessä.

      Jonkunlainen addiktio kai tämäkin ;-)

      Poista
  2. Ihastuin lemon cerdiin kielikurssireissulla 80-luvun alussa, mutta en ole sittemmin ennen tätä päivää uusinut suhdetta. Taitaa olla menoa nyt :)

    Tein sunnuntaijälkkäriksi tällä ohjeella leivoksia. Kupin pohjalle lemon curdia ja päälle sillä tukevoitettua kreemiä. Nam! Osa perheestä ei pidä sitruunasta, joten toinen puoli tehtiin niin, että pohjalle mansikkahilloa ja päälle kermavaahtoa, koristeeksi pakastimesta vedelmia. Kiittävä vastaanotto! Toisen puolen taikinaan käytin mustikkapiirakkaan, jonka kaveriksi pitää huomenna hankkia vaniljajäätelöä...

    Kiitos ihanasta vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsitte :-)

      Ainoa ikävä puoli lemon curdissa on, että siihen tulee pahemman laatuinen riippuvuus... Blogissani on kyllä ohje ihan itse tehtävään curdiinkin ;-)

      Poista
    2. Ja voi nenä... nyt alkoi tehdä mieli mustikkapiirakkaa

      Poista