28.11.2013

Stockan herkku ja onko sähköisen omakustanteen aika tullut ?

Arvatkaapa kuka kirjan hahmoista tulee mieleen ?
Jaana Tapola : Stockan herkku 
Luettavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta

Viime aikoina on puhuttu kirjan, kirjailijoiden ja kustantamoiden välisestä kolmiodraamasta. Mediassa on vuoroin suomittu pienkustantamoja huonosta laadusta, vuoroin soimattu isoja kustantamoja liiallisesta kiireestä ja ylenmääräisestä kaupallisuudesta. Kovin paljon ei kuitenkaan vielä ole silmiini osunut keskustelua nykyisten sähköisten julkaisuvälineiden mahdolllistamasta omakustantamisesta.

Kirjailijan itsensä kustantamat kirjat alkavat kuitenkin kai maailmalla jo olla arkipäivää. Menestyskirja Siilon kirjoittaja Hugh Howey kertoi Helsingin Kirjamessuilla kustantavansa itse kaikki alkukieliset kirjansa. Hänen mukaansa vain silloin kirjailija voi vapaasti kirjoittaa haluamistaan aiheista, kulloinkin haluamallaan tyylillä. Koko tuotantoketjun hallitseminen myös tuo lukijat lähelle, mikä Howeyn mukaan on yksi kirjailijana toimimisen perusedellytys.

Suomessakin on nykyään mahdollista helposti julkaista oma kirjansa. Elisa Kirjan Kirjoita itse -palvelussa jokainen suomalainen voi julkaista itse oman teoksensa. Lokakuussa julkaistu palvelu auttaa uusia kirjailijoita saamaan tekstinsä lukijoille sähköisenä kirjana. Tarve on ilmeinen. Tällä hetkellä Elisa Kirjasta löytyy jo yli 80 ”kirjoita itse” -kirjaa.

Elisa Kirja tarjosi muutamalle bloggaajalle mahdollisuuden tutustua vapaavalintaisesti valikoiman kirjoihin. Minä olin jo vilkuillutkin listaa "sillä silmällä", joten tarjous tuli sopivaan väliin. Vähän arvelutti. Voiko ilman kustannustoimittajaa tuotettu kirja olla oikeasti hyvä ?Ainakin hintataso on näissä kirjoissa hyvinkin sopiva. Valitsemani kirjat maksavat palvelussa 9,90€ ja 7,90€. Pokkarihinnoissa mennään.

Ensimmäiseksi luettavakseni valikoitu Finlandia-ehdokaslistan läpikäynnin kevennykseksi Jaana Tapolan viihdepläjäys Stockan herkku. Tapola on julkaissut aiemmin kirjoja myös kustantamoiden kautta, joten valinta oli "turvallinen", eikä kirja pettänytkään odotuksia.

Lukaisin Stockan herkun päivässä. Yksinhuoltajaäidin rahahuolet, kosmetologiystävä Donnan pinnallisuus ja kauneuden ihannointi ja tyttären teini-iän haasteet olivat aika tuttua viihdemateriaalia. Tuohon kun sekoittaa jumalaisen komean ja rikkaan Danielin ja arkisen opettaja-Benin, ovat tarinan ainekset kasassa. Halua, rakkaudenkaipuuta ja pinnan alta löytyviä ikäviä salaisuuksia, niistä on tämä kirja tehty.

En minä ainakaan tätä osaisi huonommaksi arvioida kuin moni kustantajan markkinoille tuoma vastaava viihderomaani. Juoni kulki, teksti oli sujuvaa ja henkilöhahmot ihan tunnistettavia. Vähän ehkä harmittivat yhdessä vaiheessa kirjaa tekstiin jääneet sanakatkot. Sanojen tavutukset olivat näkyvissä välilyönteinä. Mikä lie tekninen fiba käynyt siinä kohtaa.

Ensi kokemuksesta rohkaistuneena olen jo ladannut seuraavankin Kirjoita itse-kirjan luettavakseni. Siinä onkin kyseessä ihan toisenlainen tyylilaji. Jännitystä ja vakoilutarinaa on siis luvassa lähiaikoina, mutta tässä välissä pitää jatkaa tuota Finlandia-urakkaa. Jos saisi edes puolet luettua ennen voittajan julkistusta.

Luettavaksi ja blogattavaksi vapaavalintaisena Elisa Kirjalta

14 kommenttia:

 1. Olen lukenut Stockan herkun ja kannessa lukee, että sen on kustantanut Karisto. ???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa... Minusta tuntuu, että paperikirjan on saattanut kustantaa Karisto, mutta ekirja on sitten Jaana Tapolan nimissä... siksi mainitsinkin tuosta kustantajalinkistä - en ollut ihan varma, miten tuo kuvio oikein menee.

   Poista
  2. Moi

   Bongasin tämän ja ajattelin kirjoittaa, että millaisia kirjoja julkaistaan Elisa Kirjan Kirjoita itse julkaisemisen kautta. Elisa Kirjan Kirjoita itse julkaiseminen sopii sekä uusille omakustannekirjailijoille että kirjailijoille, jotka haluavat itse julkaista aiemmin painettuna kirjana ilmestyneen kirjansa. Enemmistö Kirjoita itse kirjoista on uusien omakustannekirjailijoiden kirjoittamia, mutta joukossa on myös useita aiemmin jonkin kustantamon kautta painettuna kirjana ilmestyneitä kirjoja, jotka kirjailija itse on julkaissut Kirjoita itse kirjana. Jaana Taposen kirjat esimerkiksi ovat tosiaan ilmestyneet Kariston kustantamina painettuina kirjoina.

   Toivottavasti tuo selvensi asiaa.

   T:Sami
   Elisa Kirja

   PS. Lisää tietoa löytyy osoitteesta www.kirjoitaitse.fi

   Poista
  3. Kiitos Sami tarkennuksesta - näin vähän ajattelinkin. :-)

   Poista
 2. Veljeni (se raastinlautasmyyjä;D) kirja on myös tuolla Elisa-kirjassa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole unohtanut - Scaramanga on Koboon ladattuna ja seuraavana listalla :-)

   Poista
 3. :-) Siinä on sitten alussa henkilö nimeltä Jael,täysin fiktiivinen vaiika onkin saman niminen kuin minä......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veljeni kirja oli ensin pari vuotta sitten paperikirjana;sitä oli myynnissä Kirjatorilla,ja esim. minulla on se paperiversiona

   Poista
 4. Samaa olin tulossa sanomaan kuin Kirsi, mutta asia selvisikin jo :). Kahdeksan tai kymmenen euroa on minusta ihan käypä hinta aiemmin kaupallisesti paperikirjana kustannetusta kirjasta, mutta turhan paljon "oikeasta" omakustanteesta. Nuo käsikirjoitukset varmaan kustannustoimitetaan ja oikoluetaan esim. juuri Elisa Kirjan (?) toimesta, mutta niiltä puuttuu silti se kustantamojen tarkan seulan tuoma laatutakuu. Kirjoittajan pitäisi siis olla ainakin ennalta tuttu esim. toimittajana, dramaturgina tms. kirjoittamisen ammattilaisena, että uskaltaisi ostaa "sikaa säkissä" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toisaalta tuntemattomaan hyppääminen lisää jännitystä... ;-)

   Poista
  2. En kyllä jaksa uskoa, että käsikirjoituksia Elisa Kirjan puolesta kustannustoimitettaisiin. Tuskin edes oikoluetaan. Mikäli olen ymmärtänyt, Elisa Kirja tarjoaa tunnetun julkaisualustan, pyrkii saamaan sinne mahdollisimman monta julkaisua ja ottaa provikan jokaisesta.

   Poista
  3. Moi

   Kuten yllä todetaan, niin Elisa Kirja ei tee kirjoille kustannustoimitusta tai oikoluentaa. Uusien omakustannekirjailijoiden teokset luetaan läpi, jotta voidaan karsia lain- tai hyvän tavan vastaiset kirjoitukset pois, mutta muuten kirjoitukset julkaistaan siinä muodossa kuin kirjoittaja haluaa. Koska uusien kirjoittajien osalta laadun takeena ei ole kustantamoa, pyrimme pitämään Kirjoita itse kirjojen hinnat alle 10 eurossa. Mahdolliset ostajat tekevät sitten päätöksen, että haluavatko ostaa uutta luettavaa ja Minnan yllä mainitsemaa pientä jännitystä.

   T:Sami
   Elisa Kirja

   Poista
 5. BoD:lta saa halutessaan ekirjan ilmaiseksi, jos teettää heillä paperikirjan. Palveluja on eritasoisia ja -hintaisia. Kannattaa lukea tarkkaan, mitä mihinkin palveluun sisältyy. Tekstin pitäisi olla mahdollisimman virheetöntä, sillä korjausten tekeminen on ilmaista vain tiettyyn määrään asti.

  Jos osaa teknillisen puolen, saa kirjan hyvin halvalla kirja kerrallaan -myyntiin. Koska olen avuton tekniikassa, ostin painamisen lisäksi tekstin ja kannen taittopalvelun, mutta suunnittelin itse kannen tekstin ja hankin kuvat, tein tekstin kielentarkastuksen ja oikoluvun.
  BoD lähettää myös kirjabloggaajille arvostelukappaleen pyydettäessä. Tulee mainita blogin osoite.
  Minusta oli hauskaa se, että sain juuri sellaisen kirjan, kuin halusin. Olisin halunnut myös sen ekirjan, mutta olin hankkinut kansikuvaan vain paperikirjaoikeuden. Odotan kiinnostuksella, mitä seuraa.

  VastaaPoista