6.11.2013

Samppanjaruhtinas


Kåre Hallden : Samppanjaruhtinas
Luettavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta 

Champagnen alueen maisemia ja samppanjamaistelua on luvassa, kun tähän kirjaan tarttuu. Alkoi oikein tehdä mieli lähteä kiertelemään viinitiloja, tai reissun puutteessa käydä vaikka hakemassa lasillinen kuplivaa lukuhetken nautinnoksi. Tosin meiltä ei juuri sillä hetkellä löytynyt mitään kuplilla jääkaapista (edes vissyä), joten piti pärjätä mielikuvituksen varassa.

Toisaalta voi tietysti olla hyväkin, ettei ollut lasia kädessä. Eipähän läikkynyt kirjan vauhdikkaita käänteitä ihmetellessä ja niitähän tarinassa riitti. Välillä melkein hengästytti.

Ruotsalainen turisti Harald Poppe löytää sattumalta viinikierroksella kuolemaa tekevän samppanjatilan viinimestarin. Vähitellen käy ilmi, että kyseessä ei ehkä ollutkaan iäkkään herrasmiehen sydämen pettäminen vaan jotain paljon synkempää. Kun viinimestarin lapsenlapsi Isabella ryhtyy tutkimaan kuolemaa yhdessä Haraldin kanssa, alkaa ruumiita ilmaantua lisää. Äkkiä Harald huomaa olevansa keskellä tapahtumia, joiden juuret juontavat sodan aikaisen natsimiehityksen juonista ja vastarintaliikkeen toimista.

Kirja oli sujuva luettava, mutta välillä ainakin tähän lukijaan iski uskonpuute. Tapahtumat kuulostivat ehkä hiukankin liian mielikuvituksellisilta muukalaislegioonaveteraaneineen ja samppanjamiekkamurhineen. Ehkä juoneen oli ympätty vähän liikaakin kaikkea - historiallisia juonenkäänteitä, rakkaustarinaa, agenttitouhuja ja luksussamppanjan bisneskiemuroita. Varsinkin sodanaikaiset takaumat tuntuivat jotenkin päälleliimatuilta. Toisaalta ne kyllä veivät tarinaa myös reippaasti eteenpäin ja valaisivat taustoja, joista lukija tiesi koko ajan vähän enemmän kuin päähenkilö.

Kyseessä ei siis ollut maailman paras dekkari, mutta ihan viihdyttävä kuitenkin. Enkä ainakaan minä ihan suoralta kädeltä arvannut loppuratkaisua kovinkaan aikaisessa vaiheessa, tai ainakaan sitä varsinaista motivaatiota. Kirja aloittaa Wine Crime-nimisen sarjan ja kaipa niitä jatko-osiakin sitten pitää lukea. Jos ei muuten, niin saa hyvän syyn herkutella lasillisella samppanjaa. Siis, kunhan muistaa varautua etukäteen.


Luettavaksi ja blogattavaksi vapaavalintaisena Elisa Kirjalta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti