5.4.2020

Kiepaus, Kaipaus, Keikaus

Otin tuossa jokin aika sitten Nextoryn käyttöön, kun Museokortilla sai pidemmän kokeiluajan. Pääasiallinen syy oli yhteisen kuunneltavan löytäminen Totolle ja minulle. Aloitimme Toton valitsemilla Miklun kirjoilla. Sitten oli äidin vuoro.

Olin kuullut hyvää Vuokko Hurmeen trilogiasta, joten siihen tartuttiin. Kirjat osoittautuivat yllättävänkin jänniksi ja vähän filosofiksikin. Nämä kirjat eivät aliarvioi nuorta lukijaa, vaan vaaditaan pientä pohdintaakin juonen kulun ymmärtämiseksi. Kuitenkin  jännitys ja ikävät asiat oli annosteltu niin, ettei tarina kertaakaan päätynyt Toton uniin. Mielenkiinto säilyi.

Vuokko Hurme: Kiepaus, Kaipaus, Keikaus 
Nextorysta äänikirjoina 
Lukijana : Kaisa Happonen 

Kiepauksessa eletään Kardumin kaupungissa ja maailma on ylösalaisin. Puut kasvavat alaspäin, kohti taivasta ja aina välillä putoaa jotakin. Välillä taivaalle heitetään roskat, toisinaan romahtaa tyhjyyteen kokonainen talo. Kun painovoima ei auta pysymään paikoillaan, liikutaan paikasta toiseen vaijereita pitkin kipuamalla tai liukumalla - tai siis aikuiset liikkuvat. Lapset pysyvät pääasiallisesti kotonaan, niin pysyy myös Lenna pikkusisarensa kanssa, vain hänen paras ystävänsä Jan liukuu viereisestä talosta kylään.

Elämä jatkaa uomassaan, kunnes alkaa kuulua huolestuttavia uutisia. Lennan perheen pitää tehdä suuri päätös. Uskaltavatko he hypätä tuntemattomaan?

Kyselin vähän Toton ajatuksia Kiepauksesta.


Mitä tuumit Kiepauksen maailmasta ? Miltä tuntui kuunnella ylösalaisin olevasta maailmasta ?
- Maailma kuulosti vaaralliselta. Toivottavasti maapallo ei lakkaa pyörimästä (kaikkihan tietävät, mitä siitä seuraisi)

Mitä mieltä olet kirjasta? 
- Kirja tuntui minulle sopivalta. Tykkään kirjoista, jotka ovat vähän jänniä. 


Kaipaus jatkaa tarinaa ja kertoo Lennan elämästä hypyn jälkeen. En nyt avaa tarinaa sen enempää, mutta kirja on täynnä kuvausta uudesta elämästä, sen iloista ja suruista, uusista tuttavuuksista. Suurin suru on ystävän katoaminen. Lenna joutuu ponnistelemaan saadakseen aikuistet ottamaan etsintäretken järjestämisen asiakseen.

Äidin mielestä kirja kuvaa kauniisti sitä, miten ihmiset toimivat ehkä erilaisin periaattein ja säännöin, mutta silti tietyt asiat ovat samanlaisia ja toisista välittäminen tärkeää.

Vaan, mitä tuumii Toto ?


Kaipaus ? Kommentteja ? 
- Öh - tämä oli tylsin osa. Ei ne tehneet mitään muuta kuin sellaisen pikku matkan. 

Äiti tykkäsi tästä ehkä poikaa enemmän. Uuden elämän kuvaus ja yhteiskuntarakenteen miettiminen kiinnostivat vähän vanhempaa lukijaa.


Kolmas osa Keikaus vie taas uuteen paikkaan ja nyt mukaan tulee myös aikadimensio. Huisin mielenkiintoista. Totolla on aikamatkustus muutenkin aiheena nyt pinnalla, kun hän luki jouluna Stephen Hawkingin elämäkerrasta madonreikäteoriasta. Keikauskin johti meidän uuden kirjan pariin, kun yksi henkilöistä luki nuorten aikamatkaklassikkoa Hyppy ajassa. Se on parhaillaan Totollakin luvussa.

Mikä oli Keikauksessa kivaa ? 
- Se kun äiti ja minä luettiin yhdessä ja oltiin yhtä mieltä. Pälpätettiin paljon. (äidin huom. kyllä, tämä osa herätti paljon keskustelua

Kannattiko nämä kuunnella? 
- KYLLÄ! (kolme kertaa) 

Äidistäkin nämä kannatti kuunnella. Välillä oli tosi jänniä kohtia, mutta niistä aina selvittiin (ja onneksi tarpeeksi nopeasti, ettei jäänyt uniin kummittelemaan). Pidin  myös siitä, miten paljon kirjoissa käsiteltiin erilaisia teemoja ystävyydestä, perheen välisistä suhteista ajan ja paikan väliseen suhteeseen. Pysyi aikuisellakin mielenkiinto yllä.

12 kommenttia:

  1. Luin koko sarjan tämän vuoden aikana, yhden kirjan/kuukausi tahdissa ja ovat olleet kevään 25 luetun kirjan joukosta selkeästi parhaat. Ihan uskomaton idea sarjassa. Toinen osa on hieman vähemmän kiinnostava kuin kaksi muuta, sillä olen Toton kanssa samaa mieltä siitä, että paljoa ei tapahtunut ja sinun kanssa siitä, että maailmaa syventävä kuvaaminen oli kuitenkin kiinnostavaa. Odotan kovasti Hurmeen syksyllä ilmestyvää Värikkäät -sarjan aloittavaa Tiukun salaisuus -teosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää, että Hurmeelta ilmestyy uusi kirja syksyllä. Ihan varmasti päätyy meilläkin lukulistalle.

      Poista
  2. Kuulostaa tosi hyvältä sarjalta:) Minkä ikäisille tarkoitettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mielenkiintoinen. Varmaankin tarkoitettu siinä kymmenen molemmin puolin. Meidän Toto (keskiviikkona 9v) ainakin tykkäsi.

      Poista
  3. Olen kuunnellut tästä sarjasta ensimmäisen osan ja tykkäsin tosi paljon. Oli vähän erilainen kirja ja maailma. Pitäisi muistaa ottaa jatko-osatkin kuunteluun. Olipa muuten hauska sattuma tuo Hyppy ajassa -juttu. Olen senkin lukenut muttei oikein kolahtanut. Ko. kirja oli minulle entuudestaan aivan tuntematon klassikkokirja... vähän erikoiselta tuntuu sen päätyminen Hurmeen kirjaan, mahtaakohan monikaan lukija tunnistaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin Hyppy ajassa oli ihan uusi tuttavuus - Toto sen kirjasta sitten bongasi ja halusi lukulistalle. Luin itse ensimmäiseksi, mutta eii varsinaisesti kolahtanut minullekaan. Toto puolestaan luki melkein ahmien ja ilmeisesti piti kovasti. Ehkä se jotenkin vetoaa juuri tuollaisiin "vähän" nuorempiin lukijoihin.

      Poista
  4. Luin tästä ensimmäisen osan johonkin Helmet-haasteeseen tyttärieni suosituksesta. Siinä oli kiva idea ja kuitenkin myös huolta luonnosta ja maailmanmenosta. Se oli syvällinen ja kiehtova yhtä aikaa. Tyttäret lukivat toisenkin osan, mutta ovat kasvaneet nyt ohi tästä kirjasarjasta. (Äkkiä ne vuodet vierivät.)

    Ihana lukukaveri sinulla tämä Toto! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kuluu ihan liian nopeasti. Siksikin on hyvä, kun voi kerralla vetäistä koko sarjan peräkkäin.
      Minä nautin ihan suunnattomasti Toton kanssa lukemisesta. Kaksi ekaa ei oikein kirjoista innostunut, mutta nyt otan takaisin kuopuksella... ;-)

      Poista
  5. Nämä saattaisivat hyvinkin olla meidän kuopusta innostavia kirjoja. Hyvät lukuvinkit ovatkin tarpeen, kun kaikki kirjastosta lainatut kirjat on jo luettu moneen kertaan. Nyt olen kaivanut omista kätköistäni oman lapsuuden suosikkeja ja postista pitäisi tulla (toivottavasti pian) lähetys tilattuna kirjoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä alkaa kanssa olla lukemisessa vähän pulaa (kun on lukijakin vähän kranttu) - tällä hetkellä yrittää Hobittia, mutta sen kieli ja juonikin saattavat olla ehkä 9v:lle vähän vanhahtavia.
      Näistä tykkäsimme molemmat :-)

      Poista
  6. Ihanaa, että lanu-kirjoja nostetaan esiin! Tämä sarja on sattunut silmiini useampaan otteeseen - ehkä se tarkoittaa sitä, että tähän kannattaisi tutustua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi mielenkiintoinen trilogia. Riitti aikuisellekin pohdittavaa.

      Poista