20.8.2017

Yllätys, yllätys - sittenkin toinen kesälukumaraton...

kuva; Oksan hyllyltä 

19.8.2017 klo 22:30 Aloitus 

Yllätinpä tässä itsenikin ja ehdin kuin ehdinkin aloittamaan lukemisen elokuun lukumaratonille. Varsinainen maratonpäivähän on tänään eli 19.8., mutta sääntöjen mukaan voi osallistua, kunhan aloittaa tämän vuorokauden puolella.

No, minähän aloitin. Tulimme sittenkin kotiin sukuloimasta jo tänään, joten autossa pistin äänikirjan päälle ja aloittelin klo 20. Ensimmäiseksi kuuntelin itsekseni Tove Janssonin Kesäkirjaa ja sitten yhdessä iltasaduksi kuopuksen kanssa tarinan kirjasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia.

Tove Jansson: Kesäkirja 37min
Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia 20min

Tähän mennessä siis yhteensä 57min äänikirjaa


Siitä se sitten alkoi. Nyt kun vielä saisin kyseisen kuopuksen oikeasti nukkumaan niin pääsisin käsiksi ihan painettuun kirjaan. Seuraavana vuorossa Gummerukselta juuri ilmestynyt kokoelma "fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista" eli Erkka Mykkäsen toimittama kokoelma klassikoiden innoittamia novelleja suomalaisilta nykykirjailijoilta. Mielenkiintoinen opus!

20.8.2017 aamulla melkein yhdeksältä 

En minä kauhean kauan jaksanut illalla lukea, mutta aamulla sitten puoli kuuden maissa kaikkosi uni silmistä ja siirryin sohvalle. Takkaan pistin muutaman kynttilän aamuhämärää kirkastamaan ja lukulampun valossa jatkoin nautiskelua.

Nautiskelusta onkin kyse, kun lukee mielenkiintoista, kaunista ja ajatuksia herättävää tekstiä. Tätä herkkua minulle tarjoilee kaksi kirjaa, joiden parissa viihdyn kuin, no, vaikka kala vedessä.

Jatkuu! - novellikokoelma on juurikin niin mielenkiintoinen ja välilä hykerryttäväkin kuin voisi kuvitella. Taitaa tässä olla Suomen juhlavuoden ja toivottavasti muutaman seuraavankin vuoden armoitettu ylioppilaslahja-ehdokas (vaikka sopii tuo kyllä muidenkin juhlien kovaksi paketiksi tai ihan muuten vaan omaksi iloksi ostettavaksi). Kyseessä on kirjahyllyn koristus siinä missä kirjoittajia inspiroineet klassikotkin.

Toinen kirjakarkki on Anni Kytömäen Kivitasku. Miten joku kirja voikin olla samaan aikaan monipolvisen runsas ja kuitenkin kirkkaan selkeä. Vaatii pohdintaa ja järjestäytynyttä mieltä kyetä pitämään ajasta ja ihmisistä toiseen vaeltava tarina kuosissaan, mutta Kytömäeltä tuo näyttää sujuvan leikiten ja kaiken lisäksi kaunista kieltä sivusta toiseen kylväen.

Tähän mennessä saldona on siis sivuja kahdesta kirjasta, sohvalla kynttilöiden heijastuksesta nauttien. Kokonaisuudessaan tähän mennessä 223 sivua

Erkka Mykkänen (toim) useita kirjoittajia : Jatkuu! 153s
Anni Kytömäki: Kivitasku 70s


16:45 eli kirjoja loppuun 

Kaiken kotitohinan, ruoanlaiton ja muun touhun seassa olen kuin olenkin lukenut kaksi kirjaa loppuun. Sekä Jatkuu! että Kivitasku ovat nyt luettujen listalla ja sivujakin ihan mukavasti.

Lisäksi isäntä ja Toto innostuivat kokkaamaan - lopputuloksena Rocky Road, mansikkapirtelö sekä äidille lukurauha. Ei hullumpi iltapäivä.

Ruokaan liittyy myös kolmas kirja, jota olen lueskellut. Syötävät sävelet kertoo eri säveltäjien ruokatottumuksista. Joukosta löytyy niin keittössä viihtyviä herkkusuita, kuin askeettisia ruokatankkaajia. Mielenkiintoinen opus joka tapauksessa.

Keittokirjaa en vielä saanut loppuun asti, mutta se onkin parhaimmillaan pieninä paloina nautiskeltuna. Varsinkin jälkkärin ja suuren kahvikupillisen kera.

Kumman sujuvasti on tämä lukumaraton sujunut huolimatta yllätyksellisestä alusta. En nimittäin valmistelulistaltani ehtinyt toteuttamaan yhtään ainutta kohtaa ja varsinkin tuo perheen informointi ja aktiviteeteista sopiminen yleensä joko kaatavat tai kantavat lukumaratonin. Onneksi meillä on noita keittokirjoja - lapsillekin - ja juuri lukemaan innostunut kuusivuotias kokee reseptien nimet ja kuvat iltasadun veroisiksi luettaviksi :-)

Erkka Mykkänen (toim) :  Jatkuu! 53s
Anni Kytömäki : Kivitasku 242s
Susanna Välimäki : Syötävät Sävelet 40s

Kaikkiaan tähän mennessä luettuna jo 558 sivua ja äänikirjaa kuunneltuna 57min. Aikaa jäljellä vielä kolmisen tuntia. 

Seuraavaksi pitää miettiä, mites tämän illan fish'n chips panerointi taas tehtiinkään ja käydä kaupassa. Onnistuisikohan kauppalistan seuraaminen samalla Kesäkirjaa kuunnellen ?


Illalla myöhemmin 

Sitten tuli elämä, enkä enää ehtinytkään lukemaan. Piti laittaa ruokaa ja käydä ulkona leikkimässä ja muutenkin katsoa kaikki taas valmiiksi arkeen.
Sivuja tuli siis vain parisenkymmentä eräästä viihdefantasiasta ohimennen selattuna.

Viola Carr : Devious Dr. Jekyll 20s

Kaikkiaan siis lopputulokseksi jäi 578 sivua ja 57min äänikirjaa. 

Eihän tuo huono ole, jos ei nyt niin hyväkään,mutta enpä minä tehnyt mitään lukumaratonvalmistelujakaan! 

Yleistä

Maratontaivaltani voi seurata myös Instagram-tililläni tarinoiden puolella... @minna_vuocho

Kesän kolmatta lukumaratonia emännöi blogi Oksan hyllyltä ja täältä voi käydä kurkkimassa listaa osallistujista ja täältä heidän raportointiaan...

12 kommenttia:

 1. Mahtavaa, että innostuit mukaan! Äänikirjalla on kivaa aloittaa maraton, ja Tove Jansson nyt on niin <3. Minullakin olisi yksi äänikirja kesken, dekkariosastoa eli Jarkko Sipilän Takamäki-sarjan Muru. Saas nähdä, innostunko kuunteluhommiin itsekin. Lukuintoa sinulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin, vaikka taisitkin jo ehtiä loppuun.
   Äänikirjat ovat kivoja siinäkin mielessä, että pystyn "lukemaan" autossa. Tekstin kirjasta lukeminen kun ei onnistu heti iskevän pahoinvoinnin vuoksi.

   Poista
 2. Onpa hienoa, että ehdit maratonilla mukaan. Lukuintoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tällainen viime hetken päätös muuttuneissa olosuhteissa :-) mutta ehdin kuin ehdinkin vielä.

   Poista
 3. Tuo Jatkuu! kiinnostelee kovasti. Hyvää maratonia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi mielenkiintoinen kirja - sitä luki mielellään ja taisinpa innostua tästä etsimään käsiini myös muutaman klassikon, jotka vielä puuttuvat luettujen listaltani.

   Poista
 4. Minä kuuntelen nykyään satuja töissä lasten kanssa, pääsee hoitotätikin helpolla :)

  VastaaPoista
 5. Kiva, kun ehdit maratonille. Minäkin osallistuin, mutta tuli kaiken maailman keskeytyksiä ja luettu sivumäärä jäi melko alhaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen lopulliseen sivumäärään ihan tyytyväinen. Tämän lukumaratonin aloitin ilman yhtään mitään valmisteluja ja silti ehdin pari kirjaa loppuun ja sivuja yli 500... Nimittäin yleensä varsinkin tuo "perheen valmistelu" on supertärkeää lukurauhan kannalta :-)

   Poista
 6. Spontaanisti aloitetulle maratonille tuo on mitä vaikuttavin sivumäärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, taisi lukumaraton olla pääasiallisesti hyvä syy upota Kivitaskun tarinaan - siinä tuli sivuja ihan huomaamatta.

   Poista