22.8.2017

Kesä grillausta eli mitä opimme Kamadosta ?


Minä olen rakastunut Kamadoomme. Se on lämminnyt kesän ajan säännöllisesti ja pikku hiljaa olemme oppineet sen kommervenkkejä. Muutenkin grillaus on osoittaunut ennakkoajatuksia monipuolisemmaksi ruoanlaittotavaksi ja kausi venytetään varmasti niin pitkälle kunnes niskaan putoilee pikku-ukkoja.


Suurin haaste sytytys 

Kaikkein vaikeimmaksi jutuksi osoittautui Kamadon sytytys. Keraaminen materiaali kun ei oikein sovellu sytytysnesteen käyttöön (eikä sen haju muutenkaan miellytä), jouduttiin miettimään, puhaltelemaan ja sytyttelemään. Siis siihen saakka, kunnes emäntä päätti kuitenkin mennä vielä tarvikeostoksille isännän selän takana ja hankki sytytyspiipun. Siinä onkin sellainen tötsä, jonka avulla syttyy grilli kuin grilli.

Sytytyspiippu täytetään hiilillä ja sen alle pistetään palamaan pari sytytyspalaa. Sitten vaan odotellaan ja katsellaan hiilien palamista kerros kerrokselta.

Yhdellä satsilla saatiin kamado silleen keskikuumaksi eli noin 175 asteeseen, mutta lisäämällä hiiliä alempien kasautuessa tiiviimmin, saa määrää ja siten myös kuumuutta lisättyä joustavasti.

Hiilinä olemme käyttäneet sekä markettihiiliä, Green Egg -hiiliä sekä brikettejä - kaikki ovat palaneet, mutta pitänee vielä testata lisää. Kai niissä jotain eroakin on ?


Kamado pysyy kuumana 

Eikä grillin aina tarvitse olla sadoissa asteissa. Tuolla yhdellä tötsällisellä kypsennettiin kuusi isoa varrasta, naudan iso brisket-levy, kesäkurpitsaa, makkaroita ja muutama sipuli, eikä tehnyt edes tiukkaa ajan kanssa. Parempaa vaan tulee, kun sisuskin on hyvin kypsää ennen kuin pinta palaa.

Parasta Kamadossa onkin, että lämpö pysyy todella kauan. Kun grillin saa lämpimäksi ei tarvitse hosua. Lämpö ei karkaa mihinkään.

Saa Kamadon tosin superkuumaksikin. Ostimme alkukesästä pizzakiven. Kamado pysyi kiltisti melkein kaksi tuntia siinä 300 asteessa ja pizzoja tehtiinkin aika kasa. Taikinana vanha tuttu yön yli kylmässä nostatettu ja täytteinä punaista ja valkoista.
Grilliherkkuja 

Kamado osoittautui monipuoliseksi hiiligrilliksi. Sillä on tehty vaikka mitä. Pizzan jo mainitsinkin. Sen lisäksi on grillattu yksi kokonainen broileri, kasviksia, broilerivartaita ja  makkaroita. Kesän yllätysmausteeksi osoittautui miso, joka maustoi niin vartaiden marinadin kakkosversion (eli lisättiin vain ruokalusikallinen misoa), naudan brisketin sekä myöskin munakoison päälle levitettävän maustekastikkeen.

Kaikkein parhaaksi osoittautuivat kuitenkin aivan yksinkertaiset hampurilaispihvit. Vähän rasvaisempaa härän jauhelihaa, suolaa ja pippuria - muuta ei tarvita täydelliseen lopputulokseen.

Kamado on siis monipuolinen ja sen kanssa riittää vielä paljon kokeiltavaa. Onneksi on syksyä jäljellä. Savustuskin on vielä kokonaan testaamatta!

14 kommenttia:

 1. Kamado on kyllä niin upean näköinen grilli. Mieheni tuosta on myös haaveillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamado on ollut kyllä ihan mahtava koko kesän. Ollaan oltu investointiin tosi tyytyväisiä. Kyllä tuo sen meidän edellisen eli 16 vuotta vanhan pallogrillin voittaa mennen tullen ;-)
   Leikki sikseen - on ollut kyllä tosi kiva koko kesän ja tullaan käyttämään vielä vuosia.

   Poista
 2. Aijai hiiligrillistä voi tällainen kerrostaloasuja vain haaveilla.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinppä, ei sitä kai oikein voi ylänaapureita savuttaa ;-)

   Poista
 3. Kerrostaloasukki joutuu tosiaan tyytymään vähän edukkaampaan ratkaisuun, mutta hiilellä mekin silti parvekkeella grillataan! Lotusgrilli ei savuta ja riittää hyvin kahden hengen tarpeisiin. Jos olisi oma piha, sieltä kyllä taatusti löytyisi järeämpi ratkaisu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai hiiligrillauksesta muuta haittaa kerrostalossa olekaan kuin tuo savu (ja mahdollinen palovaara)

   Poista
 4. Oi joi. Tuota mäkin olen välillä haaveillut, mutta toistaiseksi ollaan menty tolla meidän vanhalla hiiligrillillä. Tuo sytytys piippu on kyllä ihan ehdoton!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamado on kyllä tosissaan ihan mahtava. Ollaan oltu investointiin tosi tyytyväisiä.

   Poista
 5. Kamadosta olen kuullut kyllä pelkkää hyvää. Vaikuttaa loistopeliltä!

  Ja tuo sytytyspiippu on ihan ehdoton minkä tahansa hiiligrillin sytyttämisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi kuin ihmetellä, miksei noita ole ollut jo aiemmin. Ollaan tykätty kovasti.
   Ja sytytyspiippu on varsinainen ihmeidentekijä.

   Poista
 6. Yes! Et menettänyt kasvojas (enkä minä) sen piipun kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en onneksi! Koko kesän vähän mutisin, että se tarvittaisiin (halusin ostaa samalla kuin Kamadon), mutta pakkohan se oli antaa miesväen hetki leyhytellä. Videosi sitten oli se viimeinen pisara, joka tönäisi minut ihan omavaltaiseenhankintaan... Ja pääsinpäs sanomaan "mitäs minä sanoin" ;-)

   Poista
 7. Tää on kiinnostava. Vielä itsellä hankkimatta tuollainen provehje.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä himoitsin Kamadoa vuoden ja nyt sitten terassin uusimisen yhteydessä hankittiin tuokin. Ei ole kaduttanut.
   Ja tuo sytytyspiippu on varsinainen hermojenpelastaja.

   Poista