23.11.2013

Suosikkipäivä - kirjoja ja appelsiinisuklaakakkua


Tänään on ollut kiva päivä. Huomenna on koulun Marrasmarkkinat ja valmistelutouhuissa meni tovi jos toinenkin. Hauskinta oli päästä leipomaan pitkästä aikaa. Teimme kakkuja markkinoille ja piparitaikinan huomiseksi. Silloin ovat vuorossa Mamielle Ranskaan lähetettävät piparit. (Kyllä, se on kuulkaas taas piparikausi aloitettu).

Sitruunakakkuset odottavat paketointia. Appelsiinilla ja suklaalla höystetyt kakut jäähtyvät keittiössä. Ei yhtään hullumpi saldo. Tänä vuonna keskitytään esikoisen markkinoille, sillä hänelle tämä on viimeinen kerta ennen leirikoulua. Kirpulla on vielä kaksi markkinapäivää jäljellä tämän vuoden jälkeen.

Valtakunnallinen lukuhetki meni kakkujen parissa, mutta iso pino lastenkirjoja odottaa olohuoneessa tämän kirjoituksen valmistumista ja jos nuorempi lukijakunta kaikkoaa, niin onhan äidillä lukemista valmiina ihan itselleenkin. Eikä se lukeminen nyt niin kellonajasta kiinni ole, edes lukuhetkipäivänä.

Kakkureseptin bongasin Kotiliedestä (nro22/2013), mutta vähän piti tietysti muokata. Lisäsin tilkan appelsiininkukkavettä. Se on vahvan makuista, mutta muutamalla tipalla saa kakkuihin ihanan raikkaan vivahteen.

Appelsiini-suklaakakku 

200g voita
2 dl sokeria
3 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
korkillinen appelsiininkukkavettä
iso kourallinen tummaa suklaata rouhittuna

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen, hyvin vatkaten. Olen todennut, että yleiskone on tässä minulla aivan korvaamaton apu. En vain muuten malta hieroa voita ja sokeria tarpeeksi. Tarkoituksena kun on saada oikeasti melkein valkoinen vaahto aikaiseksi ja kananmunat kukin kunnolla taikinaan ennen seuraavan lisäämistä. Samoin voin tulee oikeasti olla huoneenlämpöistä. Kylmällä ei onnistu samalla tavalla.

Sekoita jahot, leivinjauhe ja pomeranssinkuori keskenään ja lisää voivaahtoon. Lisää lopuksi korkillinen appelsiininkukkavettä, appelsiinin kuori, mehu ja rouhittu suklaa.

Voitele ja korppujauhota kaksi pientä rengasvuokaa (puolikkaita perusvuokaan verrattuna). Tänään tulin huomanneeksi, että voiteluun käyttämäni voi on yleensä varmaan vähän liian kylmää. Ihan pehmeällä voilla tasainen voitelu kävi helposti. Voi olla, että kaikki muut ovat tämän jo tajunneet aikoja sitten, mutta mainitaan nyt kuitenkin kaiken varalta.

Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa noin 25-30min. Jäähdytä hetki vuoassa ja kumoa sitten voipaperille.

6 kommenttia:

  1. Minäkin missasin Lukuhetken, innostuin leikkaamaan mieheni tukkaa ja juttu unohtui. Nyt aion kuitenkin suunnata lukemaan Snellmanin Pääomaa, jota olen kovasti odottanut. Ja pakkohan tässä on vielä jotain hiukopalaakin ottaa tuon herkullisen kakkukuvasi jälkeen vaikka ehdinkin jo pestä hampaat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai,ai ... kai muistit sitten pestä hampaat uudelleen ? :-)

      Poista
  2. Nam nam...tykkään leipoa kuivakakkuja, itse kostuttelen niitä reippaasti appelsiinituoremehulla ja lisään itsetehtyä omenahilloa. Olen myös leiponut sekä Myllyn parhaita että Sunnuntai-torttuja. Molempia kilon verran. Tietysti omatekoinen rahka-voi-taikina on parasta, mutta tässä jutussa laiskottelen, kun tortunnälkä iskee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen vasta vähän vanhemmiten innostunut noista kuivakakuista, mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan :-) Tortutkin ovat hyviä, mutta minä kyllä suosiolla teen ne aina valmistaikinasta.

      Poista
  3. Oi tuo kakku näyttää ja kuulostaa hyvältä :P Tuo appelsiinikukkavesi on minulle aivan uusi tuttavuus, mitähän kakku tuumaisi jos sen korvaisi vain appelsiinituoremehulla...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa appelsiininkukkaveden voi vaan jättää pois. Maistuu vähän erilaiselta, mutta luulen tuon yhden appelsiinin mehun jo riittävän. Appelsiininkukkavesi on niin tujua tavaraa, että appelsiinimehua saisi laittaa moninkertaisesti enemmän yhtä vahvan maun saamiseksi ja silloin menevät kakun ainesten mittasuhteet jo ihan sekaisin.

      Poista