7.8.2013

Pikaisen ruoan salaisuuksia


Minä olen koukussa - nimittäin Jamien 15 min aterioihin. Tiedän, että olen tästä maininnut jo aikaisemminkin, mutta tällä kertaa jäin oikein miettimään, miten on oikein mahdollista tehdä hyvää ruokaa niin pikaisesti. Tulin siihen lopputulokseen, että on muutama sääntö tai kikka, joiden avulla ruoanlaitto nopeutuu.

Seuraavassa on listattuna Jamielta bongattuja kikkoja, jotka on myös kotikeittiössä hyviksi havaittu.
 • Nuiji ja leikkaa - pienet palat kypsyvät nopeammin. Itsestäänselvää, mutta muistanko aina ? 
 • Käytä käyttövalmiita aineksia. Tämä ei tarkoita välttämättä teollisesti pitkälle prosessoituja tuotteita vaan esimerkiksi pussiin valmiiksi pestyjä salaatteja, purkkioliiveja, valmiiksi leikattua lihaa, purkkitonnikalaa... Leipääkään ei aina tarvitse itse leipoa ;-)
 • Hyödynnä keittiön koneet - Jamie varsinkin tuntuu käyttävän mielellään yleiskonetta pilkkomiseen. Mikäs siinä, tiskiä tulee enemmän kuin leikkuulaudasta ja veitsestä mutta saahan kulhot tiskikoneeseen. 
 • Pidä keittiö siistinä ja tavarat järjestyksessä. Tämä lienee meillä se vaikein juttu, mutta onhan se selvää, että ruoanlaitto nopeutuu, jos ei keskenkaiken tarvitse ruveta miettimään, minne se raastin tällä kertaa tulikaan törkättyä.
 • Ennakoi - uunin voi laittaa ajoissa lämpiämään ja ainekset nosta jääkaapista valmiiksi pöydälle. Vedenkin voi laittaa kattilaan tai vedenkeittimeen kuumenemaan heti kokkauksen alussa niin ei tarvitse sitten pastavettä odotella. 
 • Ihan omana vinkkinäni sitten vielä, että laita keittiön ovi kiinni. Ainakin meillä tuppaa kokkaus keskeytymään aina moneen kertaan erilaisiin kysymyksiin jälkikasvulta (tyyliin - "mitä syödään ?" ja "koska on ruokaa?") tai siihen, että nuorimmainen nappaa pöydältä mukaansa juuri sen sillä hetkellä tarvittavan työvälineen tai raaka-aineen. 
Näiden lisäksi voisi tietysti vielä mainita, että ruokalehdet, -kirjat ja -ohjelmat auttavat kummasti ruoanlaiton nopeudessa. Minulla meinaan aina välillä menee eniten aikaa siihen menuun suunnitteluun. Kaikki inspiroiva auttaa ja siinä suhteessa Jamie on kyllä ihan omaa luokkaansa. Siksi kai häntä niin fanitankin vuodesta toiseen.

Kuvassa on viimeisin Jamie-resepti eli kanaa, kasviskuskusta ja tsatsikia.

Nuijittuja kanafileitä sitruunankuorella, suolalla, pippurilla, oreganolla ja maustepippurilla maustettuina ja pannulla kypsennettyinä.

Kasviskuskusta, jossa esikypsennetty kuskus (loppukypsennys vedenkeittimessä kuumennetun veden kanssa kannen alla kulhossa) sekoitetaan yleiskoneessa silputtuihin sipuliin, chiliin, tilliin ja paprikaan ja joukoon lisätään vielä pussista herneitä, purkista oliiveja sekä oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Tsatsikissa sekoitetaan jugurtti, suolalla valutettu kurkkuraaste, minttua, pippuria ja sitruunamehua.

Lopuksi ripotellaan päälle vielä feta-juustoa ja tilliä.

Oli muuten hyvää ja tällä kertaa aikaa kului keskeytyksineen noin 20min. Isäntä kuulemma otti aikaa...

4 kommenttia:

 1. Meillä on töissä Jamien 15 Minute Meals-kirja, mutta en ole vielä kokeillut sieltä mitään. Usko ei ole riittänyt että reseptit tosiaan syntyisivät 15 minuutissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, saattaa jopa onnistua, jos kaikki ainekset ja välineet on laitettu valmiiksi ja oikeasti käyttää myös konetta leikkaamiseen eikä sohi veitselllä... Ne muutamat telkkarin perusteella testatut reseptit ovat olleet meillä kyllä nopeita ja ennen kaikkea herkullisia !
   Jamiella on noissa ideaa, vaikkei ihan 15 minuuttiin saisikaan puristettua.

   Poista
 2. Sen veden voi lämmittää vedenkeittimessäkin - kuten minä eilen ;) Mies oli grillannut kanaa ja kun tulin kotiin se alkoi olla valmista - no, 12 min jasmiiniriisit vaan kiehumaan -> vesi lämpisi hyvin vedenkeittimessä.

  VastaaPoista