13.8.2013

Lempileipiä - Täydelliset purilaissämpylät


Kunnon hampurilaissämpylöitä on yllättävän vaikea löytää. Kaupasta ostetut ovat meidän tarkoituksiimme yleensä aivan liian isoja, eikä se valkoinen ja hötöinen leipä meillä oikein uppoa kehenkään. Itse tehdyt sämpylät ovat usein (ainakin minulla) olleet vähän turhankin kiinteitä tai sitten liian pehmeitä hampurilaistarkoitukseen.

Nyt Copycat on kuitenkin (taas kerran) aivan onnessaan. Puutarha ja hella -blogissa oli kirjattuna resepti, jonka lopputuloksena sämpylöissä on sopivan kiinteä kuori, mutta sisusta sellaista ihanan pehmeää leipää, joka imee kastikkeet muuttumatta silti mössöksi. NAM !

Ensimmäisellä kerralla syötiin nyhtöpossupurilaisten kanssa, mutta näitä tullaan tekemään lisää ihan pihvipurilaistenkin kohdalla. 

Allaolevista määristä tuli sopiva sämpylä meistä jokaiselle eli 4 suht'isoa ja yksi 2-vuotiaalle purilaisen purijalle sopiva. Myös nostatuksessa käytin jo aiemmin hyväksi kokemaani kylmänostatusta. Eli tein taikinan valmiiksi jo edellisenä päivänä, jätin jääkaappiin yöksi nousemaan ja leivoin sämpylät sitten aamulla. Näin saatiin työmäärää (ja stressitasoa) lounasvalmisteluissa vähän pienemmäksi. Hiivakin muuttui kuivahiivaksi, kun sitä meillä löytyy aina kaapista.

Täydelliset purilaissämpylät 

2 dl vettä (lämmintä)
vajaa 1 pss kuivahiivaa
2 tl sokeria
2tl suolaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
Seesaminsiemeniä

Sekoita hiiva ja vesi. Lisää sokeri, suola, hiivaleipäjauhot ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita ja alusta joukkoon loput vehnäjauhoista ja lopuksi öljy.

Laita kulhoon kansi ja nosta jääkaappiin yöksi. Nostoa kulho pois jääkaapista aamulla noin tuntia ennen kuin leivot sämpylät.

Tee 4 sämpylää + 1 mini ja jätä vielä liinan alle lämpimään paikkaan nousemaan tunniksi.

Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa 9-12 min uunin ärhäkkyydestä riippuen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti