20.8.2013

Kalliita kotkotuksia ?


Uutisia

Vuosien ajan on uunikanaa etsivä kuluttaja löytänyt vain mahdollisimman lyhyellä kasvuajalla ja mahdollisimman tehokkaasti (lue pienessä tilassa ja halvalla ruoalla) kasvatettuja rääpäleitä - itkuhan siinä on melkein tullut, varsinkin kun muistelee matkoilta tuttuja ranskalaisia maalaiskanoja tai Jamie Oliverin tuttua melkein kahden kilon vapaana kasvatetun kanan suositusta resepteissä.

Viime viikkoina on kanasta pitävä kotikokki kuitenkin saanut lukea lupaavia uutisia. Pajuniemi tuo S-ryhmän kauppojen pakastinaltaisiin luomubroilerin jo elokuun puolenvälin jälkeen (eli testaamaan pitäisi päästä ihan näinä päivinä) ja sunnuntain Turun Sanomista bongasin uutisen Huttulan kukoista. Lietoon on nousemassa teurastamo, jossa on tarkoitus tuottaa broileiria kauppojen hyllyille sekä luomuna että muuten vaan isommaksi kasvatettuna. Sopimuksia kasvattajienkin kanssa on kuulemma jo solmittu.

Näin äkkiseltään aloin jo keittiön pöydän vieressä tuulettamaan (vanhempieni suureksi hämmästykseksi - kyselivät jo, oliko teekuppi sittenkin liian kuuma), mutta sitten skeptinen minäni astui kehiin ja ryhdyin miettimään oliko uutinen tuuletuksen arvoinen. Niin, ja sitäkin tuli pohdittua, että mitä kaupan hyllyltä pitäisi löytyä riemunkiljahduksiin pääsemiseksi.


Mitä sitten haluan ? 

Kun etsin siivekkäitä uuniin pantavaksi on muutama seikka joista ilahdun. (1) Ensinnäkin kana tai broileri saisi olla ainakin puolitoistakiloinen. Tämä tarkoittaa pidempää kasvatusaikaa ja siten myös suurempia tuotantokustannuksia, mutta myöskin enemmän syötävää siivekkäästä suhteessa luiden määrään.

(2) Toisaalta, olisi kiva, jos kanalla olisi ollut kivaa ennen pataan joutumista. Mielellään siis saisivat nuo häkkikasvatuslaitokset jäädä historiaan. Koska hyvä ruoka on yksi elämän suurista nautinnoista, (3) myös kanan ruokavaliolla on merkitystä - sekä kanalle että kanan syöjälle. Hyvin syötetty maistuukin paremmalta.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten hyvin uudet tuotteet näihin toivomuksiin vastaavat. Pajuniemi kuulostaa hyvältä noiden kahden viimeisen osalta, mutta kokoon palataan sitten kun olen kaupassa käynyt asiaa tutkimassa. Huttulan kukoilla lupaus on aika lähellä täydellistä - toteutus ja tuotannon läpinäkyvyys päästään näin kuluttajan näkökulmasta tutkimaan kevättalvella.


Kalliita kotkotuksia ?

Kuten huomaatte, hinta ei tällä kertaa päässyt toivelistalle, vaikka jossain kohtaa kuluttajalla tulee tietysti kukkaronraja vastaan. Huttulan maalaiskukkojen kilohinta tulee asettumaan kuulemma jonnekin muutamaa euroa nykyistä broilerinhintaa ylemmäs. Se kuulostaa vielä kohtuulliselta. Luomubroilerien kaksin-kolminkertainen hinta taas saa jo kovemmankin kurmeekokin nikottelemaan, varsinkin kun voi olettaa ainakin osan hinnasta johtuvan ihan vaan luomuleiman byrokratiasta. Tuotteen pitää olla tosissaan tavallista parempi, että olen valmis noin suurta hintaeroa maksamaan.

Pitkästä aikaa on kuitenkin piristävää huomata, että markkinoille on tulossa uusia vaihtoehtoja. Nähtäväksi jää, onko muutos parepaan todellinen vai onko tiedossa taas vain kalliimpia kotkotuksia.

Lisää Huttulan kukoista 
S-ryhmän luomubroilerista

6 kommenttia:

 1. Minna, tärkeintä minusta tässä on se, että eläin, tässä tapauksessa kana, on saanut elää hyvän elämän. Häkkikanalat ovat tiettävästi Suomesta poitumassa vuoteen x mennessä. Käytämme paljon kananmunia, mutta takuulla maksamme niistä lisähintaa, jos niitä munivat kanat ovat saaneet vaeltaa vapaasti lattialla ja lisäbonusta tulee, jos kanat pääsevät suvella myös ulos.

  Suomessa on lehmiä, jotka ovat kytkyessä koko vuoden. Saksassa näin lehmiä laitumilla vieläkin ja paljon. Oli kuin olisi ollut '50-luvun Suomessa. Ei niillä Saksan lehmillä ollut mitään utarepusseja eli utareet olivat normaalikokoiset. Meillä tuntuu merkkaavan vain miten paljon yksi lehmä lypsää. Meillä myös lehmä erotetaan vasikasta heti syntymän jälkeen ja molemmat itkevät toisiaan vuorokauden. Saksassa näin myös emolehmiä ja vasikoita laitumilla yhdesäs.

  Ranska syyllisty yhteen pahimmista eli hanhien pakkosyöttöön letkuilla. Olen nähnyt näistä koneisiin kiinnitetyistä hanhista kuvan ja jätän Helsingissäkin väliin ravintolat, joissa löytyy listalta ranskalaisen, pakkosyötetyn hanhen maksaa. Tässä voimme liputtaa jälleen Suomea, sillä Hauhalan tila tuottaa luomusti hanhen maksaa. Siellä hanhet kulkevat vapaina ja kaikki perustuu siihen, että terve hanhi syö paljon, kun se voi hyvin. Liputan Hauhalaa jokaiselle keittiömestarille, jonka tapaan.

  Minulle merkkaa ensisijaisesti eläimen hyvinvointi ja sitten vasta kaikki muu. Suomen skakohu teki sen, että nyt sika ei minulla laske. Enkä sitä aio syödä edes joulunna, vaan pysyn kalapuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimen hyvinvointi on tärkeää, mutta kun taloudelliset resurssit ovat tässä maailmassa rajalliset niin se ei aina toteudu 100 prosenttisesti. Totuus vain on, että jos hinta nousee niin korkealle, että suurin osa ihmisistä ei voi tuotetta ostaa niin se jää "eliitin" herkuksi ja jättää hurjasti tilaa halpatuotannolle... se ei liene hyväksi sen paremmin kanoille kuin ihmisillekään.

   Poista
 2. Mahtavaa, että edes jonkinlaista muutosta tähän suuntaan on tulossa.

  Omia kanoja ja niiden luontaista käytöstä läheltä seuranneena ei enää entistä suuremmalla varmuudella syö tuotettua broileria. Toisaalta kun esim. Viskilän kukonpojat maksavat 30€ kilo, niin vaihtoehtoja ei ole liikaa. Mielenkiinnolla jään odottamaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin mahtavaa !

   Minäkin yritän välttää tehotuotettuja kanoja, mutta tähän asti muun saatavuus on ollut olematonta. Tuntuu hassulta ostaa ranskalaistakaan, kun sitten on taas se kuljetus...

   Poista
 3. Täälläpäin kanat ovat isoja,kuluttajat vaativat sellaisia enkä ihan pieniä ole nähnytkään(viiriäiset ovat sitten erikseen;D)
  Ennen kuin lopetin kanansyönnin kävin myös suuressa kanalassa ja kysyin miksi ei täälläpäin näe kaupoissa ihan nuoria pieniä broilereita....kanalanpitäjä sanoi että hän kyllä mieluummin möisi niitä nuorempia ja pienempiä;ne ovat terveempiä eikä niihin tarvitse pumpata mitään lääkkeitä. Kun kana saavuttaa tietyn iän ja koon,niin se sairastuu helposti,kuulemma,ainakin kai jossain tehokanalassa.Siihen muuten loppui minun kanansyöntini eikä sitä edes tee enään mieli,vaikka luomukanaa saa täällä helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse lienee sen kuuluisan kultaisen keskitien löytämisestä...

   Poista