22.2.2013

Apples for Jam - Tessa Kiros ja muistojen makuja

Sain vihdoin ja viimein Murun kirjan käsiini. Kauan se kestikin, kun painos oli loppu ja jouduin odottamaan uutta. Nyt se kuitenkin on kotona - vielä kun ehtisi lukemaan.

Tässä odotellessa olen käynyt läpi hyllyistä löytyviä keittokirjoja, joita löytyykin suhteellisen monta. Eniten vietin aikaa Tessa Kiroksen Apples for Jam - kirjan parissa. Siinä Tessa on koonnut löyhästi värien mukaan jaettuihin kappaleisiin lapsuusmuistoihin liittyviä ruokia. Reseptit siis ovat sellaisia aika perusjuttuja. Muistot menivät tässä kirjassa vähän turhankin henkilökohtaisiksi. Minä en oikein jaksanut niitä lukea ja luulenpa noiden aukeavan ehkä parhaiten Tessan oikeasti tunteville. Ne oli myös kirjoitettu jotenkin turhan koristeellisesti ja tajunnanvirralla. Minulle jäi mielikuva kielestä, joka ei ollut kovinkaan sujuvaa. Kuvat olivat kauniita ja niitä katselee ihan mielellään. Sekä reseptien, ulkoasun että tekstin osalta täytyykin sanoa, että saman kirjoittajan Falling Cloudberries oli huomattavasti mielenkiintoisempi tuttavuus.

Paria reseptiä tuli kuitenkin kokeiltua. Olen aina ja ikuisesti sen parhaan leipäreseptin etsimismatkalla, joten pitihän Tessan versiotakin kokeilla. Hyvää tuli, muttei riittävän hyvää lempileipiä-sarjaan. Minä vierastan monimutkaisuutta resepteissä, enkä oikeasti ymmärrä, miksi tässä tarvittiin aineslistaan 5 erilaista jauholajia ja kolmenlaisia siemeniä. Lopputulos olisi varmaan ollut yhtä herkullinen vähän helpommallakin.

Toinen resepti, jota käytin, oli aika perinteinen sekin eli leivitetyt kalapalat. Minut tämä resepti houkutteli kokeilemaan, koska siinä oli yrttejä leivityksessä eikä paloja kypsennetty öljyssä vaan uunissa. Hyvää tuli turskan selkäfileestä. Samalla Copycat pääsi taas hieromaan käsiään yhteen innosta, kun Jokihaka kokkaa -blogista bongatut juurekset olivat juuri niin taivaallisia kuin ohjeen perusteella voisi kuvitellakin, muodonmuutoksesta huolimatta :-)

Kaikkiaan kirja palvelee ainakin minua parhaiten selailukirjana inspiraatiota etsiessä. Vaikkei ihan juuri kirjan reseptiä käyttäisikään niin ainakin se muistuttaa mieleen muita, ehkä jo aiemmin kokeiltuja ja hyväksi todettuja. 

Apples for Jam -kirjaa ei ilmeisesti ole suomennettu, mutta Falling Cloudberries on löydettävissä nimellä "Hillasoilta oliivilehtoihin".  

Alla kalat niin kuin meillä syötiin tällä kertaa.

Leivitetyt turskapalat uunissa 

Laita uuni lämpiämään 210 asteeseen. Levitä jauhoja lautaselle ja sekoita joukkoon suolaa ja pippuria. Riko kananmuna pieneen kulhoon ja leikkaa sekaan tuoretta timjamia ja persiljaa. Levitä toiselle lautaselle korppujauhoja sekoitettuna edellisen päivän leivän muruihin.

Leikkaa kalafile paloiksi ja kieritä palat ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi leivänmuruissa. Aseta öljyiseen uunivuokaan ja laita jääkaappiin hetkeksi lepäämään.

Kun uuni on lämmin valuta vielä oliiviöljyä kalapalojen päälle ja laita vuoka uuniin noin 10 minuutiksi. Käännä kalapalat ja palauta vuoka uuniin vielä ainakin 5 minuutiksi tai kunnes kala on mielestäsi tarpeeksi kypsää. Ripottele päälle vielä hiukan suolaa ja sitruunamehua.

6 kommenttia:

 1. Tessa Kiroksen kirjat ovat tosi ihania;tosin olen vain niitä selannut kirjakaupoissa....
  Itselläni on parisataa keittokirjaa,mutta aivan liian harvoin otan ne esille.
  ja onnea uuden Muru-kirjan johdosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, en minä pääse lähellekään kahtasataa. Eilen laskin ja sain 76... Siitä voi kyllä puuttua muutama. Minulla on Tessa Kiroksen kirjoja useampiakin. Falling Cloudberries, Toscana-kirja ja sitten se ihana Venetsia-kirja. Vimmeksi mainittu on kyllä enemmänkin katselukirja kuin keittokirja...

   Poista
 2. Olen haaveillut Hillasoilta oliivilehtoihin-keittokirjan hankkimisesta. Se olisi sekä kaunis että hyödyllinen. Olen pähkäillyt tuon ja Apples for Jam-keittokirjan välillä, mutta postauksesi myötä kallistuin entistä enemmän tuon Hillasoilta oliivilehtoihin puolelle.

  Minäkin liputan simppeleiden reseptien puolesta. Joskus tosiaan tuntuu, että johonkin reseptiin on väen vängällä tungettu hirveä määrä eri aineksia. Simppelillä reseptillä voi kuitenkin tosiaan tulla aivan yhtä hyvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään enemmän tuosta Hillasoilta oliivilehtoihin, mutta nämä ovat tietysti aina makuasioita.

   Poista
 3. Minä koitin ostaa sitä Murua meikäläisestä Suomalaisesta, eihän sitä tietty ole, jos painoskin on loppu! Minäkin olen tuon Tessa Kiroksen nimen nähnyt, mutten ole tainnut kirjoja selailla, niin iloinen kansikin jo, että houkuttelee. Tosin nyt minulla on se laihdutuskuuri menossa, ruokakirjahyllyllä siis, sinne pitää oikein pyrkiä nykyisin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt sitä taas saa, kun uusi painos on tullut.

   Minäkin pyhästi lupasin olla ostamatta keittokirjoja ja olinkin kiltisti melkein pari vuotta. Nyt on taas vähän lipsunut ja viimeisen kuukauden aikana on kotiin tullut kolme.
   Lehdistä puhumattakaan minulla on tällä hetkellä neljä ruokaan liittyvää lehteä, joita en ole kerinnyt kuin selailemaan.

   Poista