25.8.2018

Takaisin Provenceen - vaikka sitten murhatarinan myötä

Nyt jo tuntuu siltä, kuin kesälomasta olisi ikuisuus, eikä töitä ole tehty kuin vasta pari-kolme viikkoa. Juuri eilen silmiini osui muutama kuva lomamatkastamme Nizzan lähimaille. Alkoi tehdä mieli takaisin taas aurinkoon, lämpöön ja rentoon meininkiin.

No, ei näissä Suomen loppukesän keleissäkään ole mitään valittamista ollut, vaikka tänään näköjään vettä ripsottaakin. Lämpimät illat kesäkeittiössä ovat helpottaneet keittiöremontin kaaoksessakin laajentamalla sekä ruokailutilaa että kokkausmahdollisuuksia. Ja ainahan sitä voi palata Provencen aurinkoon kirjojen myötä. Viimeksi minut sinne vei mukava"cozy mystery", joka kummasti sai miettimään myös eläkesuunnitelmia...

Serena Kent: Death in Provence 
Oma ostos Kobosta 

Penelope on keski-ikäinen ja juuri eronnut. Hän lähtee lomamatkalle Provenceen ja päätyy tutustumaan tarjolla oleviin kiinteistöihin. Rapistunut, mutta kaunis talo kiinnittää hänen huomionsa.

Kun Penelope jättää aikuiset lapset vaatimuksineen ja tylsäksi muuttuneen elämänsä ja saapuu kunnostamaan taloa uutta elämää varten, käynnistyvät kummat tapahtumat - alkaen uima-altaassa kelluvasta ruumiista. On aivan kuin joku haluaisi pelotella Penelopen pois uudesta kodistaan.

Asetelma ei tietysti ole kovin uusi, mutta sankarittaren keski-ikäisyys ja hivenen karikatyyrimaiset kylähahmot aina filmitähtimäisestä pormestarista baskeripäiseen vastarintaliikkeen veteraaniin puutarhurina ovat oikeastaan varsin ihastuttavia. Lisäksi tykästyin Penelopen rempseään ystävättäreen ja pariisittaren elkeet omaava kiinteistövälittäjä vähän nauratti. Olen tavannut tuon clichéen mukaisia naisia. Lisäksi oma keski-ikäisyyteni kai tuo kummasti samaistumiskohtia, vaikka elämäntilanteeni aivan toisenlainen onkin.

Juonikaan ei ole liian yksinkertainen. Lukija joutuu vähän miettimään ja ihmettelemään. Tämä on aika tyylipuhdas lajinsa edustaja, jossa väkivallalla ei mässäillä eikä muutenkaan tarvitse lukiessa pelätä pimeää - pieniä jännityksen väristyksiä vaan on tarjolla. Silleen sopivan lämmittävästi.

Mitä tulee Provenceen miljöönä... no, jos siellä ei ole koskaan käynyt, vaikutelma on varmasti viehättävä. Ilmapiirin leppoisuuden kokeneelle ja pittoreskien kylien kiviseinien tarinoita kuunnelleelle kirja aiheuttaa pahemmanlaatuisen matkakuumeen, tai saa laskemaan eläkevuosien varallisuustason mahdollisuuksia... Kyllä minä voisin Provenceen muuttaa ainakin osaksi vuotta - mielellään tosin ilman perinpohjaista remonttia työmaanani, enkä oikein välittäisi ruumistakaan löytää pihaltani...

Kaikkiaan tämä on kelpo aloitus sarjalle, jonka toisen osan kerrotaan ilmestyvän ensi vuoden puolella. Ihan varmasti tulen senkin lukemaan sillä Penelopen mukana saan paitsi viihdyttävän ja hauskan lukukokemuksen, myös annoksen Provencen aurinkoa ja matkan takaisin lomatunnelmiin.

2 kommenttia:

 1. Tuntuu tosiaan siltä, että lomasta olisi jo pidempikin aika. Onneksi säät ovat suurimmaksi osaksi olleet tosi kivoja.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Minna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelit ovat tosiaan hellineet eikä pieni raikkauskaan ole pahitteeksi.
   Suloista sunnuntaita!

   Poista