5.8.2018

Asbestia komisario Palmu ? No pahus, niin onkin.


No niinhän siinä sitten kävi, että asbesti testattiin sekä keittiöstä että molemmista kylpyhuoneista sekä saunakamarin laatoitetusta lattiasta. Olettamuksena oli, ettei mitään löytyisi, mutta niin vain oli keittiön välitilan laatoituksen alle jätetty edellisessä remontissa aiempia kiinnityslaasteja pohjalle ja siellähän asbesti sitten lymyili.

Onneksi asbestia löytyi vain keittiöstä, mutta tietysti vähän harmillisesti juuri keittiöstä, joka nyt on työn alla. Eikä siinä sitten auttanut muu kuin sopia oikeanlainen asbestipurku välitilan laatoille. Niinpä keittiön kustannukseen tuli uusia eriä jo ennen kuin koko remonttia on aloitettu.

199€ pamahti pelkästä testauksesta - ja tämä oli kesäkampanjahinta eli yleensä joutuu pulittamaan melkein 300€!
Lisäksi pelkkä välitilan purku tulee lisäämään n.1350€ keittiön kokonaishintaan. Jännityksellä jäämme odottamaan, mitä muita yllätyksiä vielä on edessä.

Ei ole halpaa vanhojen myrkkyjen välttely, mutta parempi kuitenkin tehdä kunnolla. Vaikkei säädöksiä ottaisikaan huomioon, niin meidän on tarkoitus asua kotona keittiöremontin aikana, eikä ajatus asbestipölystä ja lapsista samassa huushollissa tunnu kauhean kivalta. Nyt ei pitäisi olla vaaraa.

Vielä viikko remontin alkuun ja keittiötä pitäisi alkaa ihan oikeasti tyhjentämään. Ehkä sitä jo tänään saisi jotain aikaiseksi. Ainakin lämpötilan pitäisi olla hommaan hitusen sopivampi - aamukahville hain ylleni aamutakin, kun pihalla oli viileää.

Luurit korviin ja töpinäksi. Vähän harmi, että tulin jo kuunnelleeksi kaikki kolme Waltarin Komiosario Palmua. Niiden kanssa aika kului kuin siivillä, vaikkei viimeisin ei ihan yltänytkään kahden ensimmäisen tasolle.


Mika Waltari : Tähdet kertovat, komisario  Palmu ja Kuka murhasi rouva Skrofin 
Oma ostos Elisa Kirjasta 
äänikirjan lukijana Lars Svedberg 

Itse asiassa minusta kaikkein paras Palmu on Kuka murhasi rouva Skrofin. Siinä tarina soljuu, henkilöhahmot ovat hauskasti hivenen karikatyyrejä, mutta juuri ja juuri uskottavan tällä puolella. Käänteitä riittää, kun Palmu selvittää rikkaan ja itaran rouva Skrofin kohtaloa.

Tähdet kertovat, komisario Palmu on omalla tavallaan viehättävä, mutta siinä päähenkilönä on ennemminkin aiemmissa osissa Palmun nuorena apulaisena aloittanut, mutta nykyään poliisipomon sijaisena toimiva kertoja. En oikein jaksanut kertojan touhuja sillä hän osoittautui ehkä naiivimmaksi kuin olisi asemansa perusteella voinut kuvitella ja Palmu on melkein sivuroolissa, mikä ehkä teki tästä sarjan dekkarista myös vähemmän vetävän.Waltari kirjoitti kolmannen Palmunsa paljon myöhemmin kuin kaksi ensimmäistä ja pääsi sen ansiosta omien sanojensa mukaan yli pitkästä kuivasta kirjoituskaudesta. Ehkä pieni takeltelu ja väkinäisyys kerronnassa johtuu juuri tuosta, tai sitten siitä, että kirja on alunperin tehty elokuvakäsikirjoitukseksi.

Kaikki ovat kuitenkin laadukasta klassikkokuunneltavaa, jonka parissa ainakin minä viihdyin. Lars Svedberg lukijana on edelleen ihan omaa luokkaansa. Jotenkin hänen lukutapansa on huipussaan klassikkodekkareissa (Christiet, Waltari), vaikka toki esim. Sinuhe egyptiläinen Svedbergin lukemana nousee ihan uusiin sfääreihin.

Palmu-dekkarien Suomi-filmimäinen miljöö viime vuosisadalta vie ajatukset leppoisampaan aikakauteen, vaikka kyseessä murhatarinat ja dekkarit ovatkin. Jännästi huomaan kaipaavani varsinkin kesällä tuota hivenen nostalgista tunnelmaa. Ehkä se vie ajatukset tarpeeksi kauas hektisestä nykyelämästä ja kun en tuota aikaa itse ole kokenut, on historiaa helppo romantisoida.


18 kommenttia:

 1. Olen joskus lapsena katsonut Komisario Palmu -elokuvia, mutta kirjat eivät ole minulle tuttuja. Oli nyt pakko tallentaa ne kuunneltavien listalle, voisivat tosiaan tuon nostalgisen tunnelman ansiosta olla mitä mainiointa kesäkuunneltavaa. Olen myös pitkään harkinnut Sinuhen aloittamista äänikirjana, koska tunnen itseni, ja tiedän, etten tule sitä koskaan itse lukemaan. On tuohon monituntiseen kuuntelu-urakkaankin ryhtymiseen oma kynnyksensä.

  Ja kurja tuo asbestijuttu! Toivottavasti ei paljastu enää enempää tuollaisia ikäviä yllätyksiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Sinuhe on suuri suosikkini jo vuodelta yksi ja kaksi. Olen siis lukenut kirjan monta kertaa. Silti se nousi äänikirjana ihan uudelle tasolle. Iso SUOSITUS!

   Poista
 2. Oi, fanitan Komisario Palmuja niiiin paljon! Mutta äänikirjoina minun ei olekaan tullut mieleen niitä kuunnella. Ja kun Lars Svedberg on vielä lukijana, niin alkoi tosissaan poltella nämä.

  Harmi vain, että tänä vuonna äänikirjat eivät oikein ole maistuneet, on sattunut kohdalle kirjoja, jotka eivät ole lähteneet vetämään. Tai sitten vika on minun keskittymisessäni. Onneksi pari viikkoa sitten aloittelemani Asko Sahlbergin Pilatus vaikuttaa hyvältä.

  Tsemppiä remonttiin! Onhan se melkomoista touhua ja käy sekä hermoille että kukkarolle, mutta lopputulos palkitsee <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tökkii sekä lukeminen että äänikirjat. Toivottavasti Pilatus saa taas rytmin päälle - minullakin se odottaa tuolla listalla. Nyt rupesin kuuntelemaan Kinsellan "Muistatko minut" ja pahaa pelkään, että kohta jumahtaa.
   Lars Svedberg on kyllä ihana lukija ja Palmut mahtavia klassikoita. Kannattaa pistää luku- tai siis kuuntelulistalle.

   Poista
 3. Haluaisin joku päivä tutustua Komisario Palmuun, sillä en tiedä kirjoista oikeastaan yhtään mitään. Waltarilta olen lukenut kaksi muuta kirjaa ja pidin niistä paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palmuun kannattaa tutustua, jos yhtään tykkää Waltarista. :-)

   Poista
 4. Voi kurjuus, toivottavasti pääsette eroon kaikesta asbestista, ja tsemppejä remonttiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sitä mekin toivomme. Todennäköisesti onnistuukin, sillä siitä on ilmeisesti vain jämiä, kun edellisessä remontissa on jäänyt putsaamatta aiemmat kiinnityslaastit ennen kuin on uudet laatat isketty päälle.

   Poista
 5. Voi miten huono tuuri. Onpa ollut huono remontoija ennen kun on myrkyt sinne jättänyt. Onneksi saatte sen nyt kuitenkin hoidettua ja tiedätte asuvanne myrkyttömässä kodissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän on vissiin oikaistu edellisessä remontissa, mutta tuleepahan nyt sitten hoidettua kuntoon.

   Poista
 6. Onpa ikävä tuo asbestijuttu, ikään kuin remontit itsessään eivät olisi tarpeeksi rasittavia. Noh, onneksi asia on kuitenkin hoidossa. Toivokaamme että remppa muuten sujuu jouhevasti ja kohtuuajassa!

  Waltarilta olen lukenut vain Sinuhen ja jonkin muun (Helsinki, ilon ja surun kaupunki tai jotain sinnepäin), erityisesti Sinuhesta pidin. Nämä Komisario Palmut ovat vain nimenä tuttuja, mutta voisi kyllä ainakin kokeilla tuota ensimmäistä. Tykkään lukea lähihistoriaan sijoittuvia romaaneja, joissa ei vilise kännykät ja tietokoneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olihan tuo vähän harmillinen yllätys, mutta toivottavasti suurimmat yllätykset olivatkin sitten siinä... sormet ja varpaat ristiin.

   Sinuhe onkin ihan mahtava (ja muuten äänikirjanakin upea)

   Poista
 7. Meillä kun yhtiökokouksessa oli puhetta tuosta asbestitutkimuksesta, niin siellä sanottiin, että se maksaa noin 1000 euroa. En tiedä, mistä tuo luku on revitty, mutta hyvä tietää, että halvemmallakin voi päästä. Ei nyt kyllä mitään remonttia ole suunnitteilla, mutta saattaahan tuo remonttikärpänen äkkiäkin iskeä.

  Komisario Palmuja en ole lukenut, jonku joskus elokuvana nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kuulostaa kyllä hinta korkealta - vai oliko siinä jo useampi asunto ?
   Palmut ovat veikeitä :-)

   Poista
 8. Minullakin on nuo äänikirja-Palmut ostettuna ja mieheni innostui kuuntelemaan ne kesälomareissujen aikana. Svedberg on hänenkin lempilukijoitaan (itse tykkään Svedbergistä eniten Agatha Christien dekkareiden lukijana), joten nämä olivat mieluisaa kuunneltavaa. Me ollaan katsottu leffaversiotkin niin monta kertaa, että kirjoja kuunnellessa silmien edessä lähtee elokuva pyörimään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Svedberg on tosiaan ihan mahtava Agatha Christien lukijana (ja muuten Sinuhessakin)
   Minulta ovat leffat jostain syystä menneet kokonaan ohi - tai sitten olen nähnyt ne niin nuorena, etten enää muista. Pitänee korjata asia jossain välissä.

   Poista
 9. Komisario Palmut ovat upeita, ja paras mielestäni heti sarjan ensimmäinen eli Komisario Palmun erehdys (Vodkaa onkin kamala). Sen olen nähnyt leffana monta kertaa, kun lapset ovat halunneet nähdä vaarinsa Virran roolissa, mutta yllätyin, kuinka loistava kirja se myös on. Olen jopa osallistunut Klassikkohaasteeseen bloggaamalla kirjasta! Ja kiinnostavaa on myös, kuinka Waltarilla ei nenä kauan tuhissut, kun hän kirjoitti nämä. On ollut kyllä tarinankerronta selkäytimessä!
  P.S. Leffat ovat kaikki Yle Areenassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vauhdilla taisi Waltari Palmut tosiaan rustata, mutta vakaalla ammattitaidolla.
   Teillä onkin hauska linkitys Palmuihin :-)

   Poista