14.3.2014

Kuinka vapaa on vapaa kana ?


Näiden kanojen luksusoloista voi lueskella vaikka täältä

Ensin aloimme kaikki kauhistelemaan häkkikanojen oloja. Jossain vaiheessa tuli jotain lainsäädäntöä ja matkan varrella muuttui kananmunahylly ihan eri näköiseksi. Peruskennon merkinnät muuttuivat monimutkaisiksi ja ainakin minulla meni sormi suuhun useammin kuin kerran. Kuinka vapaa on vapaa kana ? Tarkoittaako se samaa kuin englantilaisista ruokaohjelmista tuttu suositus "free range" - ei itse asiassa muuten tarkoita.

Kyselimme Blogatissa, miten eri merkintöjä oikein tulisi tulkita ja asialle saatiinkin lisäselvyyttä.


Häkki, vapaampi, luomu

Kaikessa yksinkertaisuudessaan luomukanoilla on kaikkein parhaimmat olot, mikä ei taida yllättää ketään. Luomukanoilla on eniten tilaa kanalassa, ne pääsevät kesällä ulkoilemaan ja ruokakin lienee luksusluokkaa normaaleihin kanarehuihin verrattuna.

Vapaa kana taas ei itse asiassa ole ihan niin vapaa kuin ulkokana. Vapaa kana nimittäin saa kyllä tepastella kanalan lattialla, mutta ei pääse ulkoilemaan toisin kuin kollegansa. Ulkokananmunat siis ovat niitä Free range-kanojen munia.

Yleisin tuotantotapa Suomessa toistaiseksi ovat kuitenkin häkkikanalat. EU direktiivien ansiosta häkit ovat suurentuneet ja "virikehäkeissä" kanat elävät 20-80 kanan pienryhmissä ja niillä on pesä, orret, virikepurua ja kynsiviila (!) Tilanne on siis parantunut, mutta edelleen puhumme häkkikanoista.

Vaikka näenkin heti silmissäni kanarouvan kirjoituspöydän takana punaisia kynsiä viilaamassa ja vastaamassa sopivassa välissä puhelimeen, taidan kuitenkin muistaa jättää virikemunatkin hyllyyn. Luomumunat ovat hintavia, niitä siis koriin silloin kun budjetti sallii. Ulkokananmunat kuulostavat ehkä parhaimmalta kompromissilta tällä hetkellä meidän kohdallamme.


Mistä sen sitten tietää ? 

Ruskeat kanat munivat ruskeita munia, valkoiset kanat munivat valkoisia. Siihen ei tuotantometodilla vaikuteta. Kananmunan koostumukseen taas on kanojen ravinnolla suuri vaikutus. Esimerkiksi Omega-munia munivat kanat, joiden rehuun on lisätty pellavaöljyä.

Näillä tiedoilla pärjää jo pitkälle. Mikäli munakennojen nimikkeet vielä sekoittavat, kannattaa vilkaista paketista (ja kananmunista) löytyviä koodeja. Niistä pitäisi selvitä kaikki olennainen.

Sarjan ensimmäinen numero kertoo tuotantotavasta :
0 = luomumuna
1= ulkomuna (free range)
2=lattiamuna (vapaa kana)
3= häkkimuna (ne virikkeet)

Jos kananmunasta löytyy esimerkiksi koodi  

0Fi12345 

Se tarkoittaa, että kyseessä on luomumuna, joka on tuotettu Suomessa (Fi) ja tuottava tila on 12345

Lisäksi paketeista pitää löytyä myös tieto kananmunan kokoluokituksesta (S,M,L tai XL).

Kun nyt olen täysinoppinut kananmunien tuotantomerkintöjen osalta, niin täytyykin seuraavaksi mennä kauppaan ratkaisemaan mieltäni vielä askarruttava kysymys :

Mitä ihmettä ne pesämunat sitten ovat ? 

Se selvinnee koodeista!


Postauksen pohjana olevat tiedot tarjosi Munax ja lisää voi lukea vaikka täältä.
Edellistä ruoan alkuperäpohdintaa tässä blogissa : Possusta possuun

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti