8.3.2014

Jokapäiväinen leipämme

Lempileipiä on monenlaisia ja moneen tarkoitukseen. On nopeita ja vähemmän nopeita, on vaaleaa, tummaa ja siltä väliltä, sattumilla ja ilman. Yksi on kuitenkin ollut viime viikkoina, jos ei jo kuukausina ylitse muiden. Tämä vanha kunnon sekaleipä on jauhofiilistelyä kestävä resepti, mutta nyt löytyi ideaali yhdistelmä. Tätä meillä on nyt sitten leivottu vähintään joka toinen päivä, välillä useamminkin.

Kypsennysmetodina on tietysti pata uunissa. Millään muulla konstilla en kotiuunissa ole saanut tuota todellisen rapeaa kuorta, mutta padassa onnistuu joka kerta.

Vanha kunnon sekaleipä

3dl lämmintä vettä
1/4 pss kuivahiivaa
3dl vehnäjauhoja
2dl hiivaleipäjauhoja
1dl Myllärin Luomun ruisleipäainesta (tai ruisjauhoja)
1-2dl vehnäjauhoja
iso ripaus suolaa ja kourallinen siemensekoitusta

Kaada vesi kulhoon ja ripottele kuivahiiva pinnalle. Lisää venhäjauhot, sekoita hyvin ja jätä neljäksi tunniksi tekeytymään huoneenlämpöön.

Sekoita joukkoon suola, siemenet, hiivaleipäjauhot ja ruisjauhot. Lisää desi vehnäjauhoja ja sekoita. Onko taikina vielä liian märkää ? Lisää jauhoja vielä toinenkin desi tarpeen mukaan. En tiedä, onko syys jauhoissa vai keleissä, mutta alkuperäiseen ohjeeseen nähden olen viime aikoina joutunut lisäämään puolet lisää jauhoja, vähintään.

Jätä taikina nousemaan runsaaksi tunniksi. Leivo leiväksi. Jätä taas nousemaan tunniksi ja laita uuni kuumeneman 225 asteeseen ja kannellinen pata uuniin heti alussa.

Kuun uuni on lämmin, keikauta leipä sisälle, peitä kannella ja laita uuniin noin 30 minuutiksi. Nosta padan kansi pois ja jätä vielä 10 minuutiksi. Kumoa leipä leivinliinalle jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti