23.3.2014

Voiko kirja olla liian halpa ? Miten toimii koostetarina eri kirjoittajilta ?

Tuomas Saloranta (toim.) : Stepanin koodeksi
Oma ostos Elisa Kirjasta


E-kirjojen hinnoittelusta

Tätä kirjaa hankkiessani jäin tosissani miettimään, voiko kirja olla liian halpa. Onhan tämä tietysti aika lyhyt ja vähän ehkä genreltään marginaalissa, mutta silti... 6,90€ normaalihintana uudesta kirjasta on ainakin minusta
pilkkahinta. Eihän nykyään saa pokkareitakaan tuolla hinnalla ja ruokalehdetkin maksavat enemmän kipale.

Tiedän, minä olen kovaan ääneen huudellut e-kirjojen hinnanalennuksen perään. Hyvää kehitystä onkin näkynyt ja olen edelleen sitä mieltä, että kirjan elinkaaren hintakehityksen pitää näkyä myös e-kirjoissa - muutenkin kuin yksittäisinä tarjouksina. Avainsana on kuitenkin nimenomaan tuo tuotteen eli kirjan elinkaari. Uutuudesta joutuu pulittamaan hiukan enemmän ja hinta sitten laskee ajan myötä. Näin saadaan (yleensä) maksimoitua tuotto - eikä siinä ole minusta mitään pahaa. Täytyyhän kirjoittajien ja julkaisijankin jostain tilinsä tehdä.

Voidaan tietysti argumentoida senkin puolesta, että pienemmällä hinnalla saadaan heti / nopeammin tavoitettua suurempi yleisö. Minä en kuitenkaan ole ihan varma, että tällä on oikeasti vaikutusta Suomen kirjamäärillä. Ennemminkin arvelen, että moni olisi valmis uutuudesta maksamaankin muutamaa euroa enemmän. Kymppi kirjasta kuulostaa ihan hyvältä. Hintaero ei välttämättä ole lukijalle suurikaan juttu, mutta kustantajan ja kirjailijan osalta kyseessä voi olla se ratkaiseva tekijä plussan ja miinuksen välillä.

Onkohan kukaan näitä laskeskellut niin, että tällainen tavallinen pulliainenkin saisi skenaarioita nähdäkseen ?


Kokoelma ja punainen lanka

Sitten itse kirjasta.

Saako useamman kirjailijan novelleista aikaan kokonaisen tarinan ? Saa toki. Minä viehätyin Stepanin koodeksiin. Siinä punaisena lankana on hopeakaivoksesta löytynyt kirja, joka kylvää pahuutta ja tuhoa vuosisatojen ajan. Se yritetään tuhota useampaankin kertaan, mutta aina se vain onnistuu palaamaa takaisin maailmalle muodossa tai toisessa. Lukija pääsee seuraamaan koodeksin vaiheita eri aikakausilta. Munkkien taistelu pahuutta vastaan, bibliofiilien himo harvinaisuutta kohtaan ja kirjan tuottamat maagiset vaikutukset tulevat tutuiksi - ja mitä Stepanin koodeksi oikein todellisuudessa sisältääkään ?

Koodeksin tarina koostuu 10 eri kirjailijan novelleista. Niissä kerrotaan sen vaiheista ja historiasta eri aikakausina. Vaikka tarinat eivät etenekään loogisesti eikä niiden välillä ole välttämättä muuta yhteistä kuin juuri tuo koodeksi, muodostuu kirjasta mielenkiintoinen kokonaisuus. Lukija saa itse mielessään täyttää puuttuvia välejä historiassa ja kirjan tekijät kutsuvat myös uusia kirjoittajia täydentämään tarinan kulkua.

Mahtava idea ja mielenkiintoinen toteutus. Minä tykkäsin. Tyylilaji ja punainen lanka on selvillä, täydentäville kohtauksille on vuosisatojen välille jäänyt hyvin tilaa. Jos osaisin kirjoittaa, niin varmasti kutkuttaisi pistää lusikkani soppaan ja keksiä uusia kiemuroita tarinaan. Asioiden nykytilassa tyydyn kertomaan kirjasta blogissani ja jään mielenkiinnolla odottelemaan täydennystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti