18.3.2014

"The body you are wearing used to be mine"

Daniel O'Malley : The Rook
Oma ostos Kobosta

"The body you are wearing used to be mine"

Vanha työkaveri vinkkasi, että tässäpä olisi minua mahdollisesti viihdyttävä kirja. Ihan oikeassa oli. The Rook on tyylipuhdas moderni fantasia (voiko sanoa fantasiaksi kirjaa ilman lohikäärmeitä?), jossa normaalin maailman takaa ja seasta löytyy paljon selittämätöntä sekä tietysti joukko ihmisiä,joiden tehtävänä on huolehtia tavallisten pulliaisten elämän järkkymättömyydestä kaikesta oudosta huolimatta.

Kirja alkaa vauhdilla. Nuori nainen herää puistossa ympärillään joukko ruumiita. Hän ei muista kuka on tai mitä on tapahtunut. Taskusta löytyy kirje, jossa kerrotaan vartalon edellisen omistajan nimi, Myfawny Thomas, ja tarjotaan mahdollisuus valita uusi elämä tai selvittää, kuka halusi tuhota Myfawnyn. Arvatkaapa kumman nainen valitsee ?

Valinnan seurauksena uusi Myfawny löytää itsensä Iso Britannina salaisen (yliluonnollisten asioiden) palvelun johtoportaasta. Oudot tapahtumat seuraavat toistaan ja palvelun väki saa tehdä tosissaan töitä salatakseen erikoisia kykyjä omaavien joukkojensa olemassaolon. Joku haluaa selvästi tuhota hänen majesteettinsa oman salaisen osaston. Onko kyseessä koko maan turvallisuutta uhkaava hyökkäys ulkopuolelta, vai löytyvätkö petturit omien joukosta ?

O'Malleyn luoma friikkien dimensio tavalliseen yhteiskuntaan on yksi uskottavimmista fantasiakyhäelmistä, joita olen viime aikoina lukenut. Siis enhän minä nyt tosissani usko, että joidenkin raajat venyvät tai toiset sylkevät kranaatteja, mutta noin rakenteellisesti. Myös päähenkilön toimista ja ajatuksista lukee mielellään. Myfawny on sympaattinen ja sankarillinen. Hän on epävarma toimistaan ja motiiveistaan, mutta kasvaa tarinan aikana sekä vastuunottokyvyiltään että yliluonnollisilta voimiltaan.

Kirja on selkeästi viihteeksi kirjoitettu, mutta kyllä se samalla herätti ajatuksia kasvatuksen ja kokemusten vaikutuksesta siihen, millaisia aikuisia olemme. Lapset ovat alttiita vaikutuksille monessakin mielessä ja huonolla tuurilla hyvääkin tahtovat aikuiset voivat vähintääkin rajoittaa kykyjen kehitystä täyteen voimaansa. Eikä noiden kykyjen tarvitse olla edes mitään yliluonnollista.

The Rook oli varsin mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Täysi ja yksityiskohtia vilisevä tarina pitää otteessaan. Loppuratkaisu oli ehkä vähän helppo, mutta ainakin se sitoi langanpäät nätisti yhteen.

2 kommenttia:

  1. Ooh, mutantteja! (oli ajatukseni kun luin venyvistä raajoista) Tämähän voisi olla kiva ja jännä, pitääpä laittaa hakuun jos sattuisi törmäämään. Kiitos Minna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kirjassa ei puhuta mutanteista, mutta niitähän ne varmaan ovat ;-) Oli kirjana ihan piristävä tuttavuus...

      Poista