6.3.2014

Sopat! testissä


Marc Aulén : Sopat! (kuvat Jaesong Park)
Luettavaksi ja kokattavaksi Gummerukselta

Meillä syödään paljon soppaa ja nimenomaan soppaa. Se tuo jo sanana mieleen jotain kotitekoista, vähän rustiikkia, lämmittävää, herkullista ja nälän karkoittavaa. Siispä Marc Aulénin Sopat! sopii meidän perheemme kirjaimelliseksi keittokirjaksi kuin nenä päähän.

Sopivuutta lisää tietysti myös kirjoittajan keittiöfilosofia. Keitot valmistuvat kuulemma kaikki alle tunnissa ja ainekset löytyvät suurimmasta osaa lähikauppoja. Ihaninta on se, että keittoliemikuutiot ja fondit pääsevät pannasta oikein virallisesti jo esipuheessa. Moniko teistä on väsähtänyt jonkun mestarin kirjaa lukiessaan, kun ensimmäiseksi käsketään "keittämään oma liemi aiemmin talteen laitetuista luista, ruodoista tai muista aineksista" ? Minulla tuo lause aiheuttaa usein silmien pälyilyä muita keittokirjoja kohti.

Jo kirjaa selatessa tuli nälkä. Sitä ei uskoisi, että keittokirjoja paljon lukevalle tulisi ruokakuvien suhteen uusia elämyksiä, mutta niin vain kävi, että jäin hetkeksi tuijottamaan useampaakin Jaesong Parkin ottamaa kuvaa. Oli pakko oikein miettiä, miksi kuvat vetosivat juuri minuun. Lopuksi päätin, että kyse on siitä ihanasta valoisuudesta ja raikkaudesta, joka kuviin on saatu. Värit aivan hehkuvat ja sopan tuoksun tuntee. Marc Aulén sitten kertoikin kirjan julkaisutilaisuudessa, että kuvat oli otettu Qulman (Marcin ravintola) ikkunoiden edessä. Sopat oli aseteltu samoille paikoille kuin missä asiakkaat ravintolassa niitä syövät ilman mitään sen kummempia kikkoja ja kommervenkkejä. Jaesong Park on ehkä harrastelijakuvaaja, mutta ilmeisen taitava sellainen. Itse aina välillä (lue: useimmiten) ruokakuvien kanssa tuskaileva kotibloggaaja on oikeastaan aika kade...

Sisällöllisesti kirja on monipuolinen. Olen ennenkin urputtanut blogissani, että nykyään ei saa tehdä enää reseptikirjoja. Miksi ihmeessä kukaan ostaisi hyllyynsä listan reseptejä ? Niitä on netti pullollaan. Minä haluan hyllyyni hyvännäköisen kirjan, jota voin LUKEA! Sopat! on juuri sellainen. Marc Aulénin jutustelu alussa on mukavaa ja kirjaan tuovat ihan oman vivahteensa Qulma-ravintolan kuuluisten vieraiden (ja mestarin ystävien) kertomat tarinat ja soppareseptit. Kuvia taisin tuossa jo hehkuttaakin.

Tietysti myös reseptit ovat tärkeitä. Mieli teki useampaakin, mutta lopulta kokeiltavaksi valikoitui jo julkkareissa maistamani Annukan Jambalayasoppa (s.77). Halusin nimittäin kokeilla saisinko kotikeittiössä sopasta yhtä herkullista. Tiedättekö mitä ? Soppa oli vähintäänkin yhtä hyvää! Resepti toimi - eikä ollut edes vaikea. Aineslista oli suhteellisen pitkä, mutta sitten vaan sekoiteltiin ja kypsyteltiin. Alle tunnissa oli herkku valmis.

Seuraavaksi ajattelin kutsua ystäviä soppatestiin. Ai, että mihin ? No, lounaalle, jossa tarjoillaan pelkästään soppaa lisukkeineen. Ruokalistakin on jo valmis ja suoraan Sopat!-kirjasta. Ensin kylmää kurkku-tilli-limettisoppaa (s.47), sitten appelsiini-lanttukeittoa (s.43) ja lopuksi vielä tuota Annukan Jambalayaa. Jokaiselle sopalle oma leipänsä (tikku, mallas + oma sekaleipä) ja päälle herkkusattumia (niihinkin löytyy ohjeita kirjasta). Sitten pistetään sopat makujen mukaiseen järjestykseen. Kiinnostaisiko ?


Ihan omaa tuotantoa - kirjasta voi katsoa ne hienommat :-)

Luettavaksi ja kokattavaksi Gummerukselta


4 kommenttia:

 1. Kappas vaan, näyttää lähestulkoon identtiseltä alkuperäisen kanssa! Selkeästi kuvat liittyvät reseptiin -meininkiä on tässä nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh, jos jättää huomioimatta amatöörimäisen bloggaajakuvaajan vaikutus lopputulokseen niin joo, näyttää samalta kuin Qulman versio. Maistuu kanssa :-)

   Poista
 2. Pitää kyllä kokeilla tämä Sopat!- jambalaya. Mä en ole koskaan kyseiselle keitolle oikein lämmennyt, mutta uskon sen johtuneen huonosta sopasta. Jospa tällä kertaa lopulta tärppäis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tykättiin - Laitoin poltetta aika maltillisesti niin pojatkin söivät mielellään. Mukavan mausteista ja lämmittävää kuitenkin.

   Poista