12.3.2014

Veronica Roth - Outolintu

Veronica Roth : Outolintu
Luettavaksi ja blogattavaksi Elisa Kirjalta 

Maailmassa on tapahtunut jotain kamalaa ja nyt ihmiskunta on jakautunut 4 osastoon rauhan säilyttämiseksi. On Uskaliaat - rohkeat huimapäät, Terävät - älykkäät tiedonetsijät, Rehdit- ehdottomaan rehellisyyteen uskovat ja Vaatimattomat, joiden toimintaa ohjaa toisten auttaminen ja itsensä unohtaminen. Jokainen ryhmä on perustettu vaalimaan rauhaa ja maailman tasapainoa. Jokainen ryhmä on tavallaan etääntynyt alkuperäisestä aatteestaan. Mitä tapahtuu, kun joku halajaa valtaa ? Miten käy maailman, kun tasapaino järkkyy ja ihmisestä tulee työkalu muiden joukossa ?

Kuusitoistavuotias Tris joutuu vaikean valinnan eteen. Jatkaako rauhallista elämää perheen parissa, vai valitako sydämen viitoittama tie toiseen osastoon ? Kaiken lisäksi paljastuu, ettei Tris olekaan ihan niin kuin muut. Sen jälkeen elämästä tulee vielä vaikeampaa hengenvaarallisen ominaisuuden piilottelun myötä. Kehen voi luottaa ? Kuka on vaaraksi ? Kuka on samanlainen kuin Tris, vai onko heitä ?

Outolintu on varsin sulava ja koukuttava tarina. Lukija solahtaa kuvattuun maailmaan vaivatta ja juoni etenee vauhdilla. En yhtään ihmettele, että kirjan pohjalta on tehty myös elokuva. Minäkin jo näin silmissäni vaikuttavia efektejä ja stuntteja eri kohtausten kohdalta. Viihdyttävä kirja siis.

Näin aikuista lukijaa ehkä vähän vaivaa tietty tuttuuden tunne. On näitä oman erikoisuutensa teini-iässä havainneita sankareita ja sankarittaria tavattu muutama ennenkin, eikä tarinassa varsinaisesti mitään kamalan suuria yllätyksiä tapahdukaan. Pienen yllätyksen tosin tarjosi kirjan sisältämä julmuus - myös hyville käy huonosti ja hyvästä voi tulla paha, kun paine käy liian kovaksi. Virkistävää - tavallaan.

Kirja loppuu aika selkeästi kesken eikä sitten kuitenkaan. Yksi episodi saadaan suljettua sen verran tehokkaasti, etten koe mitään varsinaista pakkoa jatkaa seuraavaan, vaikka tarina sinänsä jääkin odottamaan jatkoa. Katsotaan nyt.

Luettavaksi ja blogattavaksi vapaavalintaisena Elisa Kirjalta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti