28.8.2013

Luomuviinin kaveriksi


Tuossa jokin aika sitten tulin ilmoittautuneeksi Jacob's Creek kasvisreseptikilpailuun. Siinä on tarkoituksena luoda resepti kaveriksi luomuvalkoviinille, josta esittelyn mukaan löytyy sitruksen, persikan ja apriikoosin sävyjä.

Postista tupsahti kotiin kolmen litran pönikkä. Siinä sitä olisi ainesta jo useampaankin reseptiin, mutta aloitimme perjantai-illan maistelulla. Lasit siis käteen miehelle ja minulle, ja viiniä laseihin. Tämä olikin ensimmäinen kerta, kun meillä viiniä tarjoiltiin pahvipakkauksesta...  Sitten haisteltiin, pyöriteltiin ja maisteltiin. Ensimmäisenä kommenttina oli, että onpas lempeää. Siitä se ajatus sitten lähti. Pehmeää risottoa ja hunajaisia juureksia tuomaan viinistä esiin vähän hapokkuutta ja toistamaan pehmeitä sävyjä. Eikä ollut lopputulos yhtään hullumpi - ainakaan meistä. Kaikki syötiin ja lapsetkin melkein nuolivat lautasensa.

Juureksia voi tietysti vaihdella oman makunsa mukaan. Meillä oli jääkaapissa porkkanoita ja Herkkujen Suomi -esittelystä oli mukaan tarttunut Lapin nauriita. Niitä siis laitettiin tällä kertaa.


Hunajaiset uunijuurekset ja lempeä risotto


Uunijuureksiin

2 pientä naurista
2 porkkanaa
oliiviöljyä
loraus pönikkäviiniä
timjaminoksia
hunajaa muutama ruokalusikallinen
balsamicoetikkaa isompi loraus
timjaminoksia
suolaa ja pippuria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Leikkaa juurekset ohuiksi siivuiksi ja sekoita niihin loraus oliiviöljyä. Laita uunivuokaan ja sekoita joukkoon muutama timjaminoksa ja loraus viiniä vuoan pohjalle. Laita uuniin noin 15 minuutiksi.
Lisää juureksiin hunaja, balsamico sekä reilut hyppyselliset suolaa ja pippuria. Laita takaisin uuniin ja sekoittele aina välillä.
Me otimme uunista pois vartin jälkeen, mutta olisi voinut ehkä olla vielä jonkun aikaa kauemminkin.


Risottoon

voita ja oliiviöljyä
1 oksa selleriä
3 pientä punasipulia (olivat tosi pieniä)
1 purjo
2 kynttä valkosipulia
timjamia
kupillinen risottoriisiä (arborio tai carnaroli)
lasi viiniä
suolaa
kasvislientä (noin 1-1,5 litraa)

parmesaania
mustapippuria

Kuumenna kasvisliemi

Silppua selleri, punasipuli ja purjo. Sulata iso nokare voita ja kunnon loraus oliiviöljyä syvässä pannussa ja lisää selleri, punasipuli ja purjo. Lisää vielä ripaus suolaa ja kuullota pehmeiksi. Lisää timjaminlehtiä muutamasta oksasta riivittyinä sekä hienonnetut valkosipulinkynnet. Sekoita joukkoon risottoriisi ja kuullota vielä vähän lisää.

Lisää valkoviini, sekoita riisin joukkoon ja anna kiehahtaa. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja anna aina välillä imeytyä riisiin. Jatka näin kunnes riisi on pehmää, mutta siinä on vielä pientä purutuntumaa. (Kestää noin 20-30min, mutta seuraa tilannetta. Voi välillä kestää kauemminkin). Risoton on tarkoitus olla valuvaa eikä missään nimessä puuromaista.

Sekoita risoton joukkoon pari kourallista parmesaaniraastetta ja ripottele myllystä mustapippuria. Asettele päälle vielä uunijuurekset ja syö heti.



Viinin tarjoili Pernod Ricard Finland

10 kommenttia:

  1. Risotto ja valkkari ovat kyllä hyvä pari. Onnea kisaan!

    VastaaPoista
  2. Voi miten kaunis annos! Onnea kisaan! :)

    VastaaPoista
  3. Onnea kisaan minunkin puolestani!

    Taidanpa testata noita uunijuureksia, kun kuulostavat niin hyviltä. Olen usein tehnyt uunijuureksia ison pellillisen, jos on tullut paljon vieraita ja se on helppo ja herkullinen lisäke. Hunajaa tai ainakaan viiniä en ole tainnut niihin laittaa, mutta kokeilen ensi kerralla.

    Meillä on nykyisin melkein aina pussi- tai pönikkäviiniä mm. siksi, että niiden kuljettaminen on helpompaa kuin pullojen (lähimpään kauppaan 3 km). Etenkin luomuviineissä on minusta hyviä vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Tuo hunaja-viiniyhdistelmä (ja balsamico) toimii minusta ihan kaikkien uunijuuresten kanssa.

      Meillä tuodaan viinit useimmiten isännän kellarisäilytyksestä, joten laatikot ovat olleet jääneet kokonaan. Ihan vaikutti kyllä kätsyltä systeemiltä ja varmasti kuljetuksessa helpompaa.

      Poista
  4. Risotot ovat yksi lempiruoistani, ja juurekset ovat kaikkein parhaimpia juuri uunissa laitettuna. Ihana annos siis!:) Hunajaa ja balsamiviinietikkaa käytän uunijuureksissa useinkin, mutta viiniä ei ole tullut mieleen käyttää. Pitää joku kerta kokeilla.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunijuurekset tosiaan maistuvat minullekin melkein muodossa kuin muodossa. Viinistä tulee sellaista jännää hapokkuutta :-)

      Poista
  5. Onnea kisaan! oikein ihana annos, tuli heti mieleen rauhalliset syysillat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ! Minullakin oli syksy mielessä, kun tuota tein :-)

      Poista