12.5.2012

E-kirjatekniikkaa ilman ärräpäitä


Minä olen monessakin paikassa kiukutellut suomalaisten ekirjojen saatavuuden hankaluutta ja erityisesti hintaa. Eilen sitten Amman bloggauksesta luin taas kerran Elisa Kirjasta ja uteliaisuus vei voiton. Yllätyin iloisesti. Elisa on ihan oikeasti ymmärtänyt, että kirjoja pitää hinnoitella monella tapaa. On uutuuksia, vanhempia ja sitten niitä tarjouksia. Sieltä löytyivät tähän asti halvimmat suomenkieliset ekirjat, siis niistä tarjouksista. Testikäyttööni investoin kokonaiset 4,5 euroa. Lisäksi Elisa myy äänikirjoja ladattaviksi ja sehän kiinnostaa. Kännykkään kirja ja menoksi ! Kunhan nyt ensin saan tuon elämäni ensimmäisen cd:llä ostetun kuunneltua loppuun.

Olen hehkuttanut ja intoillut Kobostani, mutta heidän palvelussaan on yksi suuri vika : sieltä ei saa kirjoja suomeksi. Luen mielelläni englanniksi ja ranskaksi, mutta kyllä sitä ihmisen pitää äidinkielelläänkin päästä kirjallisuudesta nauttimaan, ihan sähköisinä kirjoinakin. Oli siis pakko testata Elisa Kirjaa.

Olin varautunut ärräpäitä aiheuttaviin teknisiin komplikaatioihin, mutta kaikki sujuikin yllättävän jouhevasti. Siis kirjan ostaminen, lataaminen koneelle ja siitä sähköiseen lukijaan. Olihan siinä useampi vaihe, mutta sekä Elisalta että Kobolta löytyi selkeät ohjeistukset. Vaiheita siis oli seuraavanlaisesti :

1) rekisteridy Elisa Kirjan palveluun ja osta kirja
2) luo itsellesi AdobeID (kansainvälinen digitaalisten tuotteiden suojatunniste). Tämä onnistuu Elisa Kirjan palvelussa.
3) lataa koneelle Adobe Digital Editions(linkki löytyy Elisan ohjeista)
4) lataa ostamasi kirja koneelle
5) anna ADEn päivittää Adobe ID tunnistamaansa lukijaan (kun lukija on piuhan päässä koneesta)
6) siirrä kirja hiirellä lukijaan

Näin siis perusvalmistelut. Tästä lähtienhän tuo onnistuu ihan vaan ostamalla ja siirtämällä...

Tuntuu siltä, että e-kirjat alkavat olla teknisesti valmiita myös "suuremmalle yleisölle". Erityistä plussaa pitää antaa sekä Kobolle että Elisa Kirjalle erittäin selkeistä ja intuitiivisista ohjeista. Näin monen vaiheen prosessissa olisi ollut mahdollista saada asiakas ihan sekaisin, mutta tämä sujui kuin tanssi.

2 kommenttia:

  1. Hyvä yhteenveto. Jos käytössä ei ole lukulaitetta, mutta haluaa käyttää iOS tai Android laitteita lukemiseen, tippuu noista vaiheista pari pois. Tässä tapauksessa vaiheita on:
    1) rekisteridy Elisa Kirjan palveluun ja osta kirja
    2) luo itsellesi AdobeID (kansainvälinen digitaalisten tuotteiden suojatunniste). Tämä onnistuu Elisa Kirjan palvelussa.
    3) asenna Elisa Kirja applikaatio puhelimeesi/tablettiisi
    4) kirjaudu applikaatioon sisään, ja kirjat latautuvat siihen automaattisesti

    Äänikirjoja on kätevä kuunnella kännykästä kun taas kirjoja tulee luettua enemmän tabletista. Molempi parempi :)

    VastaaPoista
  2. Lauri - juu, Elisa applikaatio toimii varmaan oikein hyvin ihan perustabletissa. En vaan uskaltanut ryhtyä Koboani sotkemaan :-)

    Äänikirjojakin tuli jo kokeiltua Elisasta ja hyvin pelittää. Tosin Windows -puhelimeen (Nokia Lumia) piti kirja siirtää koneen kautta Zunella (?). Toimi kyllä tosi helposti niinkin :-)

    VastaaPoista