13.2.2025

(Luku)päiväkirja : Jonathan Strange & herra Norrell

 

En ole ihan varma, mitä minä juuri luin. Susanna Clarken Piranesi kadotti minut vaaleaan, veden valtaamaan, labyrinttiin ja jollain kumman tavalla kietoi lumoukseensa. Jonathan Strange & Herra Norrell puolestaan - no, en oikein tiedä pidinkö ja tajusinko ja olikohan tuossa oikein mitään, mutta reippaasti luin kaikki melkein 800 sivua. 

Susanna Clarke : Jonathan Strange & Mr Norrell
Kirjastosta 

Englantilainen magia on kadonnut korppikuninkaan mukana. Enää on vain teoreettisia maagikoita ja heidänkin seuransa hajotetaan salaperäisen Mr Norrellin saapuessa paikalle. Hän on oikea maagikko eli käytännön sellainen, joka todella saa aikaan maagisia tapahtumia. Patsaat puhuvat ja sää muuttuu ja Englannin ministerit ja ylähuoneen jäsenet haluavat kilvan hyödyntää uutta vallanvälinettään. Varsinkin Napoleon Bonapartea vastaan käyty sota vaatisi erikoisia keinoja. 

Jonathan Strange puolestaan on maagisesti lahjakas nuori mies, josta tulee herra Norrellin oppilas. Kaksikko on erottamaton, kunnes luonteiden vastakkaisuus ja siitä johtuva lähestymistapojen muutos ajaa heidät välirikkoon. Jonathan Strange on vieläkin käytännöllisempi ja vielä kunnianhimoisempi halutessaan palauttaa magian Englantiin. 

Magian kanssa ei kuitenkaan ole leikkimistä. Herra Norrell janoaa tunnustusta Lontooseen saapuessaan ja erehtyy käyttämään keijumagiaa saavuttaakseen mainetta ja vaikutusvaltaa. Samalla hän tulee taikoneeksi paikalle kauan muissa maailmoissa oleilleen keijuvaltiaan. Keijut taas... no, nyt ei puhuta niistä keijupölyä levittävistä ja vienosti hymyilevistä kukkahahmoista, vaan varsin vallanhimoisista ja itsekkäistä olennoista, joille ihmiset ovat vain välineitä tai omistettavia olentoja. Lopputuloksena on surua monille ja outoja tapahtumia ja maisemia kaikille. 

Tarina etenee kirjassa kiemurrellen ja poiketen ja hahmokavalkadi täydentyy maagisilla tai magiikan valtaan joutuvilla palvelijoilla. Naiset ovat kauniita ja keijun himon kohteita, uhreja. Korppikuninkaan merkit ja ennustukset leijuvat kaiken yllä. Kirja on runsas, mielenkiintoinen, mutta samalla yllättävän tylsä. Tarinaa lukee mielenkiinnolla, mutta sen tapahtumia ei jännitä. Henkilöhahmot lähinnä hämmästyttävä itsekkyydellään ja sokeudellaan. Tyypillisiä ihmisiä siis. Onhan tämä taitavasti kirjoitettu, mutta jotenkin yhtä teoreettinen kuin teoreettiset maagikot kirjaviisaudessaan... 

No, kyse on kuitenkin ilmeisen menestyneestä teoksesta ja jotain sen kiinnostavuudesta toki kertoo sekin, että luin ihan tyytyväisenä melkein 800 sivua. Pidän silti enemmän Piranesista. Se kosketti ja jäi ajatuksiin tunnelmallaan pitkäksi aikaa. Muistan siitä yllättävän paljon vieläkin, vaikka lukemisesta on jo kolmisen vuotta aikaa.

10 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta. Luin Piranesin joitain vuosia sitten ja se on kyllä jäänyt mieleen. Tätä aiempaa kirjaa en olekaan enää edes muistanut, pitäisi lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin tämä odotti useamman vuoden ennen kuin sain aikaiseksi. Pidän Piranesista enemmän, mutta kyllä tämäkin ihan luettava oli.

      Poista
  2. Ihan on tuntematon kirjailijanimi minulle. En ole juuri lukenut tämän genren kirjoja, joten siksikään en tunne kirjaa enkä kirjailijaa. Joka tapauksessa onnittelut 800 sivun paksuisen kirjan lukemisesta, eli kyllä siinä täytyy olla jotakin kiinnostusta ylläpitävää. Itse olen lukemassa lähes 700-sivuista Kytömäen Mirabilis-teosta. Aikamoinen luku-urakka sekin, mutta onneksi on kiinnostava ja tasokas kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei sitä mitään ihan tylsää lukisi noin pitkään. Mirabilis minulla on vielä kokonaan aloittamatta.

      Poista
  3. Susanna Clarke on erittäin tuttu nimi, mutta olen toistaiseksi skipannut hänen kirjansa. En osaa sanoa miksi – ehkä on vaan niin paljon muuta luettavaa, että karsinta on kova. Piranesi kyllä vähän kiinnostelisi ja itse asiassa alkoi nyt kiinnostaa enemmän, joten sen voisin oikeastaan lukea. Tämä Strange ja Norrell sen sijaan… hmm, ehkä ei ainakaan nyt. Teoreettisuus kaunokirjaliisuudessa ei erityisemmin innosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piranesi on vaikuttava, tämä tosiaan vähän teoreettinen, mikä kyllä kuulostaa hieman hassulta fantasian ollessa kyseessä

      Poista
  4. Nyt ei olla mukavuusalueellani ollenkaan 😀 yli 800 sivua mitä tahansa on jo tuskaa ja sitten jotain tällaista… kiitos ei. Mutta epäilemättä näille löytyy myös innokas lukijakuntansa ja hyvä niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä rakastan pitkiä kirjoja, sillä niihin voi kunnolla upota pitkäksi aikaa. Tämäkin oli kuitenkin tarpeeksi kiinnostava, että jaksoin seurailla käänteitä.

      Poista
  5. Kirja on ilmeisesti vienyt sinut mukanaan, sillä 800 sivua ei muutoin tahkoa. Olen hieman allerginen näille spefi-kirjoille, toisaalta sen kerran kun niitä olen lukenut, niin ne ovat osoittautuneet mieleenjääviksi lukukokemuksiksi. Mieluummin pysyttelen kuitenkin reaalimaailmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä rakastan fantasiaa ja kaikkea vähän vinksahtanutta. Ihan totta, että ei tämä huono ollut, kun kerran loppuun asti jaksoin kahlata. Hieman teoreettisen kuiva aina välillä tosin, mutta se lienee ollut myös jonkinlainen tyylikeino...

      Poista