12.3.2012

Suomalaista fantasiaa III - Ilkka Auer : "Hyinen hauta"

Nonnan tarina jatkuu tässä Lumen ja jään maa -sarjan kolmannessa osassa. Tällä kertaa seuraamme hänen seikkailuaan luminoidan vahvimpien taitojen etsimisessä. Samalla myös Nawyrin valtakunnasta saapuu lisää "pahiksia" Nonnan hallinta tai tuhoaminen mielessään. Enempää en taida sitten itse tarinasta tässä paljastaakaan, ettei mene piloille uusilta lukijoilta...

Juonellisesti tämä on selkeäsi "väliosa", jonka aikana Nonna saavuttaa lopullisen mahtinsa. Se ei kuitenkaan vähennä laisinkaan tarinan jännittävyyttä ja vetävyyttä. Itse asiassa, tämän osan jännite veti minut vauhdilla heti perään sarjan viimeiseen osaan. Jotenkin tuntuu, että tarina vasta nyt pääsee oikein kunnolla vauhtiin.

Auer on rakentanut jäisen valtakunnan kuvauksen jälleen kerran taitavasti. Jään ja lumen alle hautautuneet maat eivät tunnu tylsiltä, vaan sieltä löytyy jos jonkinlaista yllätystä, eri hahmoista puhumattakaan. Sudet, ihmissudet, peikot, hiidet ja muinaiset jumalat vilisevät Nonnan taipaleella ja mahtuupa mukaan yksi hornan hurttakin. Huolimatta mielikuvituksellisista tapahtumista ja hahmoista, tarina pysyy kasassa ja tuntuu peräti uskottavalta.

Mitä pidemmälle olen sarjaa lukenut, sitä enemmän siitä pidän. Tästä osasta on jo vaikea keksiä valittamista, sen verran tiukasti olin tarinan imussa. Tietysti aina voisi kiukutella loppuratkaisua valmistelevista osista, mutta enpä taida viitsiä. Kun kerran se viimeinenkin osa on käsissä ja odottaa yöpöydällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti