29.3.2012

Ranskan verestystä - Andreï Makine : La musique d'une vie

Tuossa alkuvuonna tuli luvattua lukea enemmän ranskankielisiä kirjoja kuin viime vuonna. Saldo oli vuonna 2011 peräti 3, joten toistaiseksi voidaan olettaa minun päätyvän edes neljään... Parannusta sekin tietysti. Tämä kirja löytyi myös omasta hyllystä, joten tulipa viimein edettyä vähän haasteeseen vastaamisessa.

Makine on meillä suuri suosikki. Luemme hänen kirjojaan molemmat, mies ja minä. La musique d'une vie on yksi lyhyimpiä hyllystämme löytyviä Makinen kirjoja (130sivua), mutta todellista nautintoa joka sivu. Kieli on kaunista ja verkkainen rytmi lumoaa. Tarina itsessään on melko surullinen, hitusen ahdistavakin, mutta esitystapa pitää otteessaan niin, että luin koko kirjan kahdella istumalla.

Alexeï Berg on nuori pianisti, jonka on tarkoitus pitää ensimmäinen konserttinsa toukokuussa 1941. Stalinin Neuvostoliitossa ihmisiä katoaa ja eletään alituisessa pelossa. Konsertin iltana Berg on palaamassa kotiin, kun naapurin varoitus saa hänet pakenemaan. Alkaa pitkä matka halki Neuvostoliiton ja toisen maailmansodan sotatantereiden.

Kirja on suomennettu nimellä Elämän musiikki (ainakin oletan tämän olevan sama), joten tarinasta pääsee nauttimaan, vaikkei ranskaksi haluaisikaan lukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti